Excel'de Hafta Sonu Tarihlerini Koşullu Biçimlendirme ile Renklendirme

DarkMan

Üye
Excel'in güçlü koşullu biçimlendirme özelliği sayesinde hafta sonu tarihlerini kolayca belirleyebilir ve renklendirebiliriz. İşte adım adım nasıl yapacağınız:

Veri Seçimi: Renklendirmek istediğiniz tüm tarih hücrelerini seçin (örneğin, A1'den A31'e kadar olan tüm hücreler).
Koşullu Biçimlendirme'yi Açma:
  • Seçili hücreler üzerindeyken, Ana Sayfa sekmesinde Koşullu Biçimlendirme butonuna tıklayın ve açılan listeden Yeni Kural seçeneğini belirleyin.
Kural Oluşturma: Açılan pencerede Bir formül kullanarak biçimlendirilecek hücreleri belirle seçeneğini işaretleyin.
  • Biçimlendir kutusuna aşağıdaki formülü girin:
    =HAFTANINGÜNÜ(A1;2)>5
    Bu formül, seçilen hücrenin (A1) hafta içi mi (1-5) yoksa hafta sonu mu (6-7) olduğunu kontrol eder. Eğer sonuç 5'ten büyükse (yani hafta sonuysa), hücre biçimlendirilecektir.
Biçimlendirme Uygulama: Biçimlendir butonuna tıklayarak hafta sonu tarihlerine uygulamak istediğiniz rengi ve diğer biçimlendirme seçeneklerini belirleyin.
  • Tamam butonuna tıklayarak kuralı kaydedin.
Püf Noktaları:
  • HAFTANINGÜNÜ Fonksiyonu: Bu fonksiyon, bir tarihin haftanın hangi gününe denk geldiğini belirlemek için kullanılır. İkinci parametre (2) ise Pazar gününün 1 olarak kabul edilmesini sağlar.
  • Formülde A1: Formülde kullanılan A1 hücresi, seçtiğiniz ilk hücreye karşılık gelir. Eğer farklı bir hücreden başlamışsanız, formüldeki A1'i buna göre değiştirmeniz gerekir.
  • Diğer Biçimlendirme Seçenekleri: Sadece rengi değil, font, kalınlık, italik gibi diğer biçimlendirme seçeneklerini de kullanabilirsiniz.
Ek İpuçları:
  • Çoklu Koşul: Eğer hem Cumartesi hem de Pazar günlerini farklı renklerle işaretlemek isterseniz, iki ayrı kural oluşturabilirsiniz.
  • Tatil Günleri: Eğer özel tatil günlerini de renklendirmek isterseniz, bu günlerin tarihlerini içeren bir liste oluşturup, formülde bu listeye göre bir kontrol yapabilirsiniz.
  • Koşullu Biçimlendirme Yöneticisi: Oluşturduğunuz kuralları yönetmek için Koşullu Biçimlendirme Yöneticisi'ni kullanabilirsiniz.
Bu adımları takip ederek, Excel'deki tüm hafta sonu tarihlerini kolayca renklendirebilirsiniz.

Ek olarak:
Excel'in versiyonuna göre bazı küçük farklılıklar olabilir. Ancak genel mantık aynıdır.

Umarım bu açıklama işinize yarar!

Harika ya, bu Excel'de aylık-yıllık çalışma yaparken çok güzel oluyor, hafta sonlarını görsel olarak farklılaştırmak çalışma takvimlerinin işlevselliğini arttırıyor. Keşke ben ekleseydim Excel'e hakimim aslında 🤣

Hemen bir uygulama yapmak istedim, Haftanın günlerini Excel'de yatay olarak yazdım ve hafta sonlarını otomatik renklendirmek için konuda anlatıldığı gibi Koşullu Biçimlendirme kullandım :)

kosullu-bicimlendirme.webp

Bir de dosyayı ekleyeyim ki merak edenler için uygulama örneği olsun.

Eklentiler

Geri