• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Format Atma - Nasıl Format Atılır? (Resimli)

  • Konuyu açan Konuyu açan Suskun
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Suskun

V.I.P
V.I.P
Windows XP Home ve Professional versiyonlarının kurulumunun nasıl yapıldığını adım adım görelim.
Windows XP CD-ROM'unu takın ve bilgisayarınızın güç düğmesine dokunun.
Not: Bilgisayar açılırken çıkan ekran sizin bilgisayarınızda biraz farklı olabilir.

formaat.webp

Press any key to boot from CD... mesajını göreceksiniz. Herhangi bir tuşa bastığınız anda sistem takılı olan XP CD-ROM'undan sistem dosyalarını yükleyecektir ve kurulum başlayacaktır. Eğer herhangi bir tuşa basmazsanız bir süre sonra sistem harddiskten boot etmeye çalışacaktır.
Kurulumdan sonra XP CD-ROM'unu cd sürücüde unutanlar karşılarına tekrar kurulum ekranı gelip şok olmasınlar diye alınmış bir önlem...

CD-ROM'dan açılış yapılıp kurulum işlemi başladı, karşımıza ilk çıkan yazı:
Setup is inspecting your computer's hardware configuration...

Bir bekleme süresinin ardından, Microsoft'un klasik mavi yükleme ekranı geliyor


Daha sonra Setup is starting Windows mesajı ve Windows XP Professional Setup yada Windows XP Home Setup ekranı:

Windows XP Licensing Agreement yani yazılım anlaşması geldi. F8 tuşuna basarak geçelim.
Şimdi önemli bir adıma geldik. Diskin bölümlenmesi ve formatlama işlemi.

Eğer disk daha önceden kullanılmışsa veya zaten içinde başka bir işletim sistemi yüklü ise, bu ekranda varolan disk bölümü görünecektir. Ya da yukarıda olduğu gibi Unpartitioned space adı altında bölümleme yapılmamış disk alanı görünecektir. Siz duruma göre varolan bölümü(partititon) seçip Enter ile devam edebilir veya Unpartitioned space'i seçip C tuşuna basarak bu alanı bölümleyebilirsiniz. Şu anda yukarıda gözükmüyor ama bu ekranda varolan bir bölümü silme imkanı da var(bu durumda o bölümün içindeki herşey gider ona göre..).
Ben önce C tuşu ile bölümledim ve Enter tuşu ile devam ettim.
Bu ekranda ise hangi dosya sisteminin kullanılacağını soruyor.

Eğer varolan bir disk bölümünü seçip bu ekrana gelmişseniz tekrar formatlamadan o bölümü kullanma seçeneğinizde olacaktır. Böylece o bölümdeki bilgiler de korunmuş olur.
Bizim ise şimdi iki seçeneğimiz var: FAT veya NTFS.

FAT Bu dosya sistemi DOS ve W9x'in kullandığı dosya sistemidir. Bu şekilde formatlarsanız, bir DOS disketiyle açtınızda diskinize erişebilirsiniz. Aynı şekilde eğer birden fazla işletim sistemi kullanıyorsanız, mesela bir de W98 yüklü ise, W98 ile açtığınızda bu disk alanını da görüp kullanabileceksiniz.

İki tane büyük dezavantajı var:

* Kullandığı dosyalama yöntemi diski 64KB'lık hücrelere bölüyor. Ve bir dosya en azından bir hücreyi kapladığı için, 1KB'lık bir dosya bile oluştursanız diskinizde 64KB yer kaplayacaktır.

* NTFS sisteminin sunduğu disk ve dizinlere hatta dosyalara erişimin kullanıcı bazında kısıtlanabilmesi özelliğinden mahrum kalacaksınız.

NTFS DOS disketiyle açınca ve W9x işletim sistemlerinden erişilememesi dışında güvenilir ve XP'nin özelliklerini tam olarak kullanmanıza imkan veren bir dosya sistemi. Bu arada kafanıza belki takılır diye söylüyorum, W9x tarafından erişilemez derken bu ağ üzerinden erişemez demek değil. Aynı makinada birden fazla işletim sistemi varsa bu durum söz konusu olabilir.
NTFS kullanmanızı öneriyorum ve bende NTFS üzerindeyken Enter ile devam ediyorum.
Disk formatlanıyor:

Ve dosyalar CD-ROM'dan diske koplayalanıyor:

Ve sistem yeniden açılacak...:

Bilgisayar açıldığında Windows XP ilk defa Graphical User Interface(GUI) - Grafik kullanıcı arabirimi ile açılıyor:

4M9np2R.webp
Bu adımlarda biz hiçbirşeye elimizi sürmüyoruz
 
Şimdi karşımıza önemli bir adım geldi. Eğer Türkçe dışında bir versiyonu yüklüyorsanız(muhtemelen English olanı..) bu ekranda hem Customize düğmesine tıklayarak Türkiye'yi seçmemiz lazım, hem de Details ile Türkçe klavyeyi seçmemiz gerekiyor.

İsminizi ve eğer bir kurumda yükleme yapıyorsanız kurum ismini yazın:

25 haneli Product key'i girin (Windows XP CD-ROM üzerinde-kutusunda yazıyor)

Ağda da görünecek ve ağ üzerinde her bilgisayarda farklı olması gereken Computer name değerini girin.
Administrator kullanıcısının şifresini girin, Confirm password karşısına aynı şifreyi tekrar girin:

Administrator şifresini boş bırakabilirsiniz ama eğer bir şifre girerseniz bu şifreyi kesinlikle unutmayın, yoksa makinayı açamazsınız.

Date and Time Settings​

Tarih ve saati kontrol edin, gerekiyorsa düzeltin. Time Zone alanında Türkiyenin GMT +2 olan saat dilimini seçin (Athens, İstanbul...gibi bir ismi var).
07DGIoo.webp
Eğer bilgisayarda takılı bir ağ kartı varsa, kurulum işlemi sırasında tespit edilecektir. Bu durumda size altta olduğu gibi Typical settings ile, yani varsayılan ayarlarla birşey sormadan kurulmasını veya Custom settings ile bazı ayarlar yaptırmasını(mesela IP adresini girmek gibi) seçtirecektir. Biz Typical settings'i seçiyoruz, zaten kurulduktan sonra istediğimiz gibi gidip bu ayarları değiştirebiliriz.

Ekran çözünürlüğümüzü ayarlayacak. OK

İnternet üzerinden Microsoft'un web sitesine bağlanmayı deneyecektir. Bu adımı Skip ile geçmenizde hiçbir sakınca yok.
Administrator özelliğine sahip olacak ilk kullanıcıları oluşturmanız istenecek. Ve XP'nin login ekranı karşınıza gelecektir.

Eğer kurulum yapılırken sadece bir kullanıcı oluşturulmuş ve onunda şifresi yoksa, bu login ekranı çıkmaz, direkt masaüstü gelir... Hadi geçmiş olsun.
 

CD den çalışan Windows XP​

Bir sistem çökmesinden sonra size yalnızca bir kurtarma CD’si yardımcı olabilir. Windows kullanıcıları için artık çok kolay bir çözüm var: BartPE, yani CD’den çalışan bedava bir Windows XP. Bu yazıda, Windows’u kurtarmanın yolunu adım adım göreceksiniz.

Windows yüklü bir bilgisayar ruhunu teslim ettiğinde, kullanıcı iki sorun ile karşı karşıya gelir: Birincisi bilgisayarını tamir etmek, hatta en kötü ihtimalle yeniden kurmak; ikincisi ise bilgisayarında bulunan önemli dosyalarına ulaşmak.

Bozulmuş bir sisteme yeniden hayat vermek ya da yeni bir kurulum öncesi önemli bilgileri yedeklemek için en iyi araç, bir kurtarma CD’si veya DVD’sidir. Böyle bir CD ya da DVD ile bilgisayarınızı başlatabilir ve sabit disklerinize ulaşmaya çalışabilirsiniz. Yine bu sayede bir bilgisayara bir ağ bağlantısı kurmayı başarabilirseniz, önemli verilerinizi yedekleyebilirsiniz.

Acil durumlar için şimdiye kadar üç çeşit kurtarma CD’si mevcuttu:Windows Preinstallation Environment’a (WinPE) yüklenen DOS yazılımları, Linux sistemleri ya da uygun Windows sürümleri. Ancak bugünlerde, amatör bir bilgisayarcının kurtarma CD’si yapmak için keşfettiği akıllıca bir yol daha var: BartPE (HeCHIPCode BartPE). Bu ücretsiz yazılım yardımı ile kendinizi veri kaybına karşı nasıl koruyabileceğinizi şimdi hep beraber görelim.

1.Windows’u kurtarılmaya hazır hale getirin​

BartPe ile kendi CD’nizi hazırlamanız hiç de zor değil. Bunun için sadece iki şeye ihtiyacınız var. Windows SP 2 entegreli orijinal bir Windows XP CD’si ve imaj dosyasını yaratacak olan BartPE. SP2 yüklü orijinal bir sürüme sahipseniz işiniz daha da kolay. Eğer sahip değilseniz, SP2 yüklü Windows CD’nizi de kendiniz yaratabilirsiniz. [ Bkn: Windowsla İlgili Dökümanlar Bölümü ]

2.BartPE ile kaynak dosyalarını düzenleme​

BartPE, bir CD’nin oluşturulma aşaması boyunca size eşlik ediyor ve kullanımı başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için oldukça uygun.

pebuilder.exe dosyasına çift tıklayarak BartPE’yi başlatın. Çalışan bir Windows XP ISO dosyasını en kestirme yoldan yaratmanız için karşınıza bir kurulum penceresi çıkacak. Lisans bilgilerini gösteren ilk pencereyi Next düğmesine tıklayarak geçebilirsiniz. İkinci penceredeyse SP2 yüklü CD’nin bulunduğu sürücü harfini belirtmeniz gerekiyor, mesela D: veya E:.

3.BartPE için eklentilerin belirlenmesi​

Ek işlevleri kullanmak için BartPE’nin, eklenti adı verilen küçük yazılım modüllerine ihtiyacı var. Plugin tuşuna tıklayın.Şimdi ise karşınıza bir kısmı Yes ile seçilmiş, geri kalanının karşısında da No yazan bir eklenti listesi çıkacak. İleri seviye-deki kullanıcılar bu aşamada, oluşturulacak ISO dosyasına bir virüs tarayıcı ya da casus programcıkları ve reklamları engelleyen bir yazılım ekleyebilirler. Temel kurulum için ise listede hiçbir şeyi işaretlemeyip Build ile sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

4.Windows CD’si için ISO dosyası oluşturma​

İsterseniz BartPE sizin yerinize oluşturduğu dosyaları yazabilir. İsterseniz de boot özelliğine sahip bir ISO dosyası oluşturabilir.BartPE, Boot özelliğine sahip ISO dosyasını otomatik olarak oluşturacaktır. Artık ISO dosyasının oluşturulması için gerekli olan tüm veriler hazır: Size tek düşen, ISO dosyasının yazılmasını istediğiniz klasörü belirtmek ve oluşturulacak dosya için “bartpe.iso” gibi uygun bir isim belirlemek. İmaj dosyası, tek bir fare tıklamasıyla oluşturulacak ve birkaç dakika içinde, BartPE işlemin başarı ile tamamlandığını bildiren bir uyarı penceresinin çıkmasıyla işlemi bitirecektir.

5. ISO dosyası yazma​

Oluşturduğunuz ISO dosyası artık sabit diskinizde mevcut. Bir CD yazma programı ile bu dosyayı CD’ye aktarabilirsiniz. Bilgisayarınızı CD’den başlatabilmeniz için, imaj dosyasını boş bir CD’ye yazmanız yeterli. ISO dosyası halihazırda sistemi başlatma özelliğine sahip, ancak siz yine de CD yazma programınızda imaj dosyası yazma seçeneği kullandığınızdan emin olun. Bu işlemi, Nero programının Burn Image seçeneği ile yapabilirsiniz. Şimdi ise bilgisayarınızı BartPE ile oluşturduğunuz CD’yle, deneme amaçlı başlatıp BartPE’nin arayüzü ile tanışabilirsiniz. Artık bilgisayarınızı sabit diskinizden başlatamamanız gibi acil durumlar için, elinizde tam randımanlı bir Windows CD’si bulunuyor. Bu CD sayesinde bilgisayarınızı başlatabilir, önemli bilgilerinizi harici sürücülere veya ağ üzerindeki bir başka bilgisayara kolayca yedekleyebilirsiniz.

Programı İndirin.
 
Çok güzel ellerine sağlık.Kendi formatımı kendim atıyorum ama bundanda öğreneceğim şeyler olabilir.
 
Bende hiç denemedim, anlamam da zaten...Komşunun çocuğu sağolsun hallediyor herşeyi..Ama elimizin altında böyle bir bilgi olması güzel..İş başa düşebilir..:P Teşekkürler Suskun..:)
 
Bunun cd siz yapılanı yok mudur acaba?Masaüstüne format attırdık ama başkasına. Elimde cd yok ayrıca laptopta cd takacak yerde yok:D
 
Geri
Top