• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Fotoğrafta Alan Derinliği Nedir ?

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Aslında alan derinliği ne demek yerine sorulan soru “arka planı nasıl flu, bulanık yaparım” sorusudur. Ya da hem öndeki konu hem de arkadaki bölge nasıl net çıkar. Bunların açıklaması ise alan derinliği kavramı ile ilgilidir.


Alan derinliği kavramını açıklamadan önce ise hakim olunması gereken konu pozlamadır. Düzenlenen ödüllü fotoğraf yarışmaları, genellikle konu-teknik ikilisine dayanır. Hem yarışma dereceleriniz hem de kusursuz fotoğraflar için bu teknikleri doğru kullanmanız gerekir. Öncelikle pozlama nedir ve doğru pozlama nasıl yapılır sorularının cevaplarına bakalım.


Fotoğrafta Pozlama Ne Demektir ? Doğru Pozlama Nasıl Yapılır ?


Fotoğrafını çekmek istediğimiz nesne ya da bölge, Diyafram – Enstantane – Iso üçlüsüyle kombine edilerek pozlanır.Ancak bize gerekli olan doğru pozlamadır.Örneğin bahçenizde duran bir bisikletin fotoğrafını çekmek istiyorsunuz.Makinenizi M yani manuel moda aldınız.Vizörden baktığınızda 125 enstantane (1/125) ve 16 diyafram açıklığı (f/16) için doğru pozlama değeri olduğunu gördünüz.Çektiğiniz karenize LCD ekrandan baktığınızda herhangi bir ışık patlaması ya da koyu bölge görmediniz. Her şey yolunda.Fotoğrafınız doğru pozlanmış.

Peki aynı kareyi farklı ayarlarda bir daha çekmek istediğinizde bu sefer enstantane değerini 800 (1/800) diyafram açıklığını da 6,3 (f/6,3) aldınız ve çektiniz.Tekrar baktığınızda herhangi bir ışık sorunu göremediniz.İki farklı pozlamada fotoğrafınızda ışık sorunu yoksa bu değerler neye göre belirlenmelidir ?
Diyafram – Enstantane – Iso kavramlarının etkili ve bilinçli şekilde kullanılması, fotoğrafınızdaki atmosferi belirler.Sorulan klasik sorular vardır.Arka planı nasıl flu,bulanık yaparım ? Ben bir arkadaşımı çekiyorum ama arka bölümün de net çıkmasını istiyorum.İşte doğru pozlama yaparken; kullanacağız diyafram,enstantane,iso ayarları fotoğrafınızdaki alan derinliğini belirler.



Fotoğrafta Alan Derinliğini Belirleyen Unsurlar

Alan derinliği, fotoğrafı çekilmek istenen nesnenin arkasında kalan bölge ile, makine-nesne arasında kalan ön bölgenin, fotoğrafta ne kadar net ya da net olmadan gösterileceğini ifade eder.


Bu kontrolü sağlamak için elinizde üç adet enstruman vardır.

1.Diyafram : Diyafram kısıldıkça yani değerler büyüdükçe alan derinliği artar.Aynı şekilde açıldıkça alan derinliği azalır.

2.Objektif Odak Uzaklığı : Objektiflerin odak uzaklığı arttıkça alan derinliği azalır.Örneğin tele lensler.Tam tersi durumda ise kısa odaklı objektiflerde alan derinliği artar.

3.Nesneye Olan Uzaklık : Fotoğrafı çekilmek istenen nesneye yakınlaştıkça alan derinliği azalır.Uzaklaşıldığında ise alan derinliği artar.Çok yakından çekilen makro fotoğraflarda, böceğin ön kısmının net arkaya doğru giden kısımlarının net olmayışı buna bir örnektir.
 
Geri
Top