YoRuMSuZ
Biz işimize bakalım...
8. Sınıf, Öğrenci çalışma kitabı, sayfa 5, 6, 7, 8. sayfalardaki Fraktallar konulu sorular ve cevapları.
Fraktallar
1-) Aşağıda verilen örüntünün kuralını belirleyerek 4. adımdaki şekli çiziniz.
Çözüm:
2-) Aşağıda verilen örüntüyü iki adım daha ilerletiniz.
Çözüm:
3-) Aşağıdaki örüntünün kuralını bularak örüntünün bir sonraki adımını çiziniz.
Çözüm: Şekil 3. adımda saat yönünde 90° dönme 3. adımda yansıması alınmıştır. Kural: 90° döndürme sonra yansımadır.
4-) Aşağıdaki örüntüyü bir adım daha devam ettirerek örüntünün fraktal olup olmadığını belirleyiniz.
Çözüm:
5-) Aşağıdaki örüntüyü bir adım daha devam ettirerek oluşan şeklin fraktal olup olmadığını belirleyiniz.
Çözüm: Fraktal
6-) Aşağıda verilen örüntüyü bir adım daha devam ettirerek fraktal olup olmadığını belirleyiniz.
7-) Aşağıda verilen şekillerden hangisi fraktaldır?
Çözüm:
8-) Aşağıda verilen örüntünün kuralını bularak 5. adımını çiziniz. Örüntünün bir fraktal olup olmadığını belirleyiniz.
9-) Aşağıdaki örüntülerden fraktal olanları belirleyiniz.
Çözüm: a ve c seçenekleri
10-) Aşağıda verilen şekillerden hangisi fraktal olan bir örüntünün adımlarından biri olabilir?
Çözüm:
11-) Aşağıda ilk iki adımı verilen fraktalın 3. adımını çiziniz.
Çözüm:
12-) Yandaki çokgen modellerinin eş veya benzerlerini kullanarak;
a) Fraktal olan bir örüntü, ö,v,c,i
b) Fraktal olmayan bir örüntü oluşturunuz. ö,v,c,i
Çözüm:
Çözüm: 5. adımda oluşan karenin alanı: 2 . 2 = 4br kare
14-) Birbirine eş üçgenlerle oluşturulmuş yandaki örüntüde 13. sırada topla kaç tane nokta olması gerektiğini bulunuz.
Çözüm: 50
15-)
a) Yukarıda verilen örüntünün fraktal olup olmadığını belirleyiniz. Fraktal
b) 7. adımda oluşacak en dışta kalan çemberin çevre uzunluğunu bulunuz (pi’yi 3 alınız). Ç=384 br
Fraktallar
1-) Aşağıda verilen örüntünün kuralını belirleyerek 4. adımdaki şekli çiziniz.
Çözüm:
2-) Aşağıda verilen örüntüyü iki adım daha ilerletiniz.
Çözüm:
3-) Aşağıdaki örüntünün kuralını bularak örüntünün bir sonraki adımını çiziniz.
Çözüm: Şekil 3. adımda saat yönünde 90° dönme 3. adımda yansıması alınmıştır. Kural: 90° döndürme sonra yansımadır.
4-) Aşağıdaki örüntüyü bir adım daha devam ettirerek örüntünün fraktal olup olmadığını belirleyiniz.
Çözüm:
5-) Aşağıdaki örüntüyü bir adım daha devam ettirerek oluşan şeklin fraktal olup olmadığını belirleyiniz.
6-) Aşağıda verilen örüntüyü bir adım daha devam ettirerek fraktal olup olmadığını belirleyiniz.
7-) Aşağıda verilen şekillerden hangisi fraktaldır?
Çözüm:
8-) Aşağıda verilen örüntünün kuralını bularak 5. adımını çiziniz. Örüntünün bir fraktal olup olmadığını belirleyiniz.
9-) Aşağıdaki örüntülerden fraktal olanları belirleyiniz.
Çözüm: a ve c seçenekleri
10-) Aşağıda verilen şekillerden hangisi fraktal olan bir örüntünün adımlarından biri olabilir?
Çözüm:
11-) Aşağıda ilk iki adımı verilen fraktalın 3. adımını çiziniz.
Çözüm:
12-) Yandaki çokgen modellerinin eş veya benzerlerini kullanarak;
a) Fraktal olan bir örüntü, ö,v,c,i
b) Fraktal olmayan bir örüntü oluşturunuz. ö,v,c,i
Çözüm:
13-) Aşağıda ilk iki adımı verilen fraktalın 5. adımında oluşan şeklini ve fraktalda elde ettiğiniz en küçük şeklin alanını bulunuz.Çözüm: 5. adımda oluşan karenin alanı: 2 . 2 = 4br kare
14-) Birbirine eş üçgenlerle oluşturulmuş yandaki örüntüde 13. sırada topla kaç tane nokta olması gerektiğini bulunuz.
Çözüm: 50
15-)
a) Yukarıda verilen örüntünün fraktal olup olmadığını belirleyiniz. Fraktal
b) 7. adımda oluşacak en dışta kalan çemberin çevre uzunluğunu bulunuz (pi’yi 3 alınız). Ç=384 br