Ganglion Kisti Nedir? Nasıl Oluşur? Tedavisi Nasıldır?

~Esinti~

Yoğurda sütü bozuk dediler. Gitti ayran oldu
Özel üye
Ganglion kisti genelde bilekte, bilet topuğu denilen kısımda meydana gelen bir şişliktir. Normal bir görünümü olmamasına rağmen kişiye acı vermez, kaşıntı ve hareket zorluğuna neden olmamaktadır. Ganglion kistleri kişide aniden ortaya çıkmakta ve hızlı bir şekilde irileşmektedir. Tam olarak neden meydana geldiği, ve nelerin sebep olduğu bilinmemektedir. Bilekte, parmakların birleşim bölgelerinde ve sık görülmese de kulak memesi, ağız içindede oluşabilmektedir.
Eklem bölgelerinde meydana gelen bu şişliğin içinde eklem sıvısı ve buna benzer şekilde başka sıvılarda bulunmaktadır. Hareketi bilekte fazla olan kişilerde sık görülen, harekete devam edildikçe hacmi artan bir hastalıktır. Doktora gösterildiğinde genel tedavi olarak bölgenin hareketinin kısıtlanması tavsiye edilmekte, gerekli durumlarda alçı uygulanmakta ve bileğin sıkı bir bandaj ile bağlanmasının ardından kistin hacminin gözlemlenmesi duruma göre hareket edilmesi gerekmektedir. Kist alınan önlemler ile küçülüp kaybolabilir, ve ya aynı ebatta kalabilmektedir.

Gaglion gerekli beklemenin ardından küçülme göstermez ve hastayı görsel ve ya fiziksel bir şekilde rahatsız etmeye başlarsa, aspirasyon denilen bir yöntemle sivilceden yağ alınır gibi, kistin sıvısı boşaltılır. Bazı durumlarda sıvının yoğun olmasından dolayı sıvı dışarı çekilemez. Bu işlemin ardından kist şişebilir, ve ağrıya neden olabilir. Boşaltılma işlemi başarı ile yapılan kistler kısa süre sonra tekrar oluşabilirler. En son çare olarak ameliyat ile ganglion çıkarılmaktadır. Operasyondan sonrada ganglionun tekrar etme durumu söz konusudur.
 
Geri
Top