Geçmiş hatıralarla ilgili olumsuz duyguları azaltma ve etkisiz hale getirme

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
HATIRAYLA İLİŞKİLİ OLUMSUZ DUYGULARI AZALTMA ya da ETKİSİZ HALE GETİRME

Hepimiz, zaman zaman hatırlandığında bizi rahatsız eden bir takım hatıralara sahibizdir; ama bunlar genel olarak yaşantımıza ciddi bir şekilde karışmaz. Bununla birlikte, bazı insanlar için bu tür kötü hatıralar şimdiki zaman ve gelecek üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilirler.

Kökleri okul günlerinde, yazmaya çalışırken öğretmenin ona, şiddetli bir biçimde titretecek kadar bağırdığı anla ilişkili olan kalabalık içinde yazma korkusunun üstesinden gelen bir hastam vardı. Diğer çocuklar bunu görmüş, bu yüzden çok utanmıştı. Bir yetişkin olarak ne zaman kalabalık içinde yazmak durumunda kalsa (örneğin bir bankada) bu hatıra zihnine gelmekte ve elinin titremesine yol açarak yeni bir utandırıcı durumun yaşanmasına sebep olmaktadır. Bana geldiği zaman en iyi yofem insanlar içindeyken yazmaktan kaçınmak olduğunu düşünüyordu İster sizi hafif bir şekilde rahatsız eden bir hatıranız, ister bu örnekte olduğu gibi şiddetti etkileri olan bir hatıranız olsun bu bölümde size yardım edecek bir teknik bulabileceksiniz

Geçmiş olmuş, bitmiştir Tek varolma yolu, onu zihnimizde hatırlamayı seçtiğimiz biçimdir. Hatıralarımızı ve etkilerini değişti- rebiliyorsak bu iyi bir haberdir. Bazılarınız size kararlarınızı alırken yardımcı olan tecrübelerinizden elde ettiğiniz inanışları ‘kurcalamanın’ akıllıca olup olmadığını merak ediyor olabilir. Bununla birlikte hatıraların güvenilmezliği artık dillere düşmüştür.

Hatıra nedir? Sadece bu hatırayı hatırladığınız en son anm bir kaydından ibarettir. Hepimiz, hatıraların zaman içerisinde nasıl bozulup, doğruluklarını yitirdiklerinin farkındayızdır. Aynı zamanda hatıra, ilk oluşturulduğu anda, yalnızca mevcut durumun bir yorumundan ibarettir. Bu şekilde oluşturulan bir hatıraya dayanarak, hayatınızın geri kalanını etkisi altına alacak, esnek olmayan bir programı zihninize yerleştirmenin doğru olup olmadığını sormak akıllıca olacaktır.

Geçmişte öğrenilmiş her hangi değerli bir dersin saklı kalmasını sağlama almak için, hatıraları ilişkili oldukları olumsuz duygulardan arıtarak ya da bu duyguları azaltarak yeniden düzenlemek, onları tümüyle zihnimizden silmekten daha iyidir. Ayrıca bu tekniklerle biz yalnızca saçma korkular ve kaygılar üzerinde çalışmayı istemekteyiz. Örneğin bir köpek tarafından ısırıldığını hatırlayan bir insan için köpek gördüğünde ortaya çıkan bîr kaçınma duygusunu değiştirmek pek akıllıca olmayabilir Bu mantıklı bir duygudur. Kişinin hayatını bozmadığı gibi gelecekte de kişinin kendini korumasına hizmet etmektedir.
alıntı
 
Geri
Top