Hemen hemen hepimiz, gelecekteki teknolojik gelişmelerle ilgili hayaller kuruyor ve tahminler yapıyoruz. Benzer bir şekilde bu tahminler, onlarca hatta yüzlerce yıl önce de yapılıyordu. Eskiden insanlar, 2000’lerde akıl almaz bir teknolojiye sahip olacağımızı düşünüyordu. Teknoloji, günümüzde hızla ilerlese de bu tahminlere yetiştiğimizi söylemek pek de mümkün değil. ? Sizler için geçmiş yıllarda 21. yüzyılla ilgili yapılan tahminleri araştırdık ve derledik. Birbirinden ilginç bu tahminleri öğrenince şaşkınlığınızı gizleyemeyeceksiniz! ? İşte geçmiş yıllarda 21. yüzyıldaki yaşantımızla ilgili yapılan tahminler…
1. Artık kahve içmeyeceğiz
Mucit
Nikola Tesla, 21. yüzyılda artık insanların kahve içmeyeceklerini düşünüyordu. Ona göre vücudumuzu kafein ve nikotin gibi şeylerle zehirlemenin hiçbir anlamı yoktu. Ancak alkolle ilgili aynı fikirde değildi. Alkolün her daim hayatımızda olacağına inancı tamdı. ?
2. Haberlerde suç olaylarına ya da politikaya dair şeyler görmeyeceğiz
Yine Tesla’ya göre insanlar, 21. yüzyılda politikayı ya da suç olaylarını takip etmek istemeyecekti. Gazetelerin ilk sayfasına çoğunlukla bilimsel hipotezler yer alacaktı.
3. Eskisi kadar et tüketilmeyecek
Bilim kurgu yazarı Robert A. Heinlein’e göre, 21. yüzyılda genellikle mayalı gıdalar ve balık tüketilecekti. Sığır etinin ise lüks sayılcağını düşünüyordu.
4. Sebze ve meyveler devasa olacak
Diğer insanlar ise yiyeceklerimizin aşağı yukarı aynı olacağını ancak boyutlarının değişeceğini düşünüyordu. Örneğin elma kadar büyük çilekler ve böğürtlenler, pancar kada büyük bezelyeler olması bekleniyordu. Basketbol topu büyüklüğünde domatesleri de söylemeden geçmeyelim! ?
5. İngiliz alfabesindeki bazı harfler artık kullanılmayacak
John Elfreth Watkins, Jr., 21. yüzyılda C, X ve Q harflerini kullanmayacağımızı düşünüyordu. Artık yazımın yalnızca sese dayalı olacağını hayal etmişti. Bu nedenle bu harfların S ve K ile değiştirileceğini söylüyordu.
6. İstediğimizde yağmur yağdırabileceğiz
6 Ocak 1910 tarihinde bir gazetede, insanların gelecek 100 yıl içerisinde ihtiyaç duydukları takdirde yağmur yağdırabileceklerini öngören bir makale yayımlandı. Bu konudaki çalışmalar, günümüzde hala devam etmekte. Bugün istediğimizde yağmur yağdıramasak da belki önümüzdeki 100 yıl içerisinde mümkün olabilir. ?
7. Kasırgaları engelleyebileceğiz
Popular Mechanics’in 1950 tarihli bir makalesinde, 50 yıl içerisinde kasırgaları durdurabileceğimizi iddia eden bir makale yayımlandı. Makalede bunu yapmak için çeşitli yollar önerilse de günümüz koşullarında bu pek de mümkün gözükmüyor.
8. Hava durumunu kontrol edecek makineler icat edeceğiz
1900’lü yılların başında hakim olan bir başka düşünce de 21. yüzyılda hava durumlarını istediğimiz gibi kontrol edebileceğimiz yönündeydi. Keşke böyle bir şey mümkün olsa! ?
9. İnsanlar yer altında ve su altında yaşayacaklar
Isaac Asimov, gelişmiş ışık teknolojileriyle donatılmış yer altı şehirleri hayal ediyordu. Böylelikle dünyanın verimli topraklarını tarım için kullanabilirdik. Asimov’un bir başka düşüncesi de 2000’li yıllarda su altında yaşayabileceğimiz yönündeydi.
10. Bir spor türü olarak balık biniciliği yapacağız
21. yüzyıl su sporları hakkındaki tahminler; yelken, sörf ve yüzme gibi sporlardan çok daha farklıydı. 21. yüzyıla dair 100 hayali illüstrasyon çizen bir grup Fransız sanatçı, tahminleriyle hepimizi şoka sürükledi desek yeridir. ? Bu tahminlerde balık sırtında jokeyler ve denizatlarına binen dalgıçlar vardı.
11. Artık uçarak seyahat edeceğiz
Geçtiğimiz yüzyılda insanların hava yolculuğa inancı tamdı. Zaten kısa bir süre de bunu başardık! ?
12. Hepimizin kişisel uçakları olacak
Frederick Edwin Smith, 1930 yılında The World in 2030 A.D. isimli bir kitap yayımladı. Bu kitapta insanların hafta sonu gezileri için küçük uçaklarını kullanacakları yazıyordu.
13. Sahra Çölü’ne su getireceğiz
Smith’in tek tahmini bu değildi! Kendisi Sahra Çölü’ne su ulaştırmak için bir kanal inşa edilebileceğini düşündü. Böylelikle çok verimli topraklar yaratmak mümkün olabilirdi.
14. Yalnızca birkaç kıyafetimiz olacak
Smith’in bir başka tahminiyle devam edelim! Kendisi, 2030 yılında insanların çok az kıyafete sahip olacağını düşünüyordu. İş için, eğlence için ve resmi durumlar için… Yani yalnızca üç kombin!
15. Ya da tamamen çıplak gezineceğiz
Robert A. Heinlein ise kıyafetlerden tamamen vazgeçeceğimiz düşünüyordu. Hatta psikiyatristler de evde çıplak olmamızı önerecekti.
16. Artık ülke sınırları olmayacak
Heinlein, ayrıca 1990’larda Amerika’nın devlet sınırlarını ortadan kaldıran bir anayasa değişikliği olacağını söylemişti.
17. Amerika’nın doğu sınırı, tek bir ülke olacak
Asimov;, Boston, Washington D.C. ve aradaki bölgenin 40 milyondan fazla nüfusa sahip olan dev bir şehir haline geleceğini düşünüyordu. Bu gerçekleşmese de o bölgede yaşayanların nüfusu, 2010 yılında 50 milyonu buldu! ?
18. Her yerde yürüyen kaldırımlar olacak
Günümüzde elbette bunu yapacak imkanımız var, tabii belli bölgelerde. Ancak bu, pek de verimli bir düzenleme değil. Yine de bundan 100 yıl önce, yürüyen kaldırımlara sahip olacağımıza dair olan inanç büyüktü! ?
19. Gerçekten ama gerçekten çok uzun yaşayacağız
Benjamin Franklin, 1788 yılında birkaç yüzyıl içerisinde Yaratılış Kitabı’ndaki atalarımız kadar uzun yaşayacağımızı öngörmüştü. Örneğin Yaratılış Kitabı’nda Hz. Nuh 950 yaşına kadar yaşarken dedesi Hz. Methuselah ise 969 yaşına kadar yaşamıştı.
20. Ay’ın yüzeyine bakım evleri inşa edeceğiz
Heinlein’a göre ay, yaşlanma belirtilerini yavaşlatabilirdi. Ek olarak burada yerçekimi çok daha zayıftı, bu da eklem ağrılarına iyi gelebilirdi. Ona göre eğer ayın yüzeyine bakım evleri kurulsaydı yaşlılar burada 120 yaşına kadar yaşayabilirdi.
21. Evlerimiz kendi tozunu kendisi alacak
Heinlein, ev temizliği için de farklı bir yol hayal etti. Ona göre evler kendi kendinin tozunu alabilecekti.
22. Tüm ev eşyalarımız su geçirmez olacak
Kaempffert ise yalnızca bir hortum kullanarak evlerimizi temizleyebileceğimizi düşündü. Mobilyadan perdelere kadar her şey su geçirmez olacaktı. Yıkama işleminden sonra da sıcak hava akımıyla her şeyi kurutacaktık. Keşke böyle bir şey mümkün olsaydı! ?
23. İnsanoğlu olarak bir yıldız inşa edeceğiz
1950 yılına ait bir makale, 2000 yılına dek insan yapımı bir yıldıza şahitlik edeceğimizi iddia ediyordu. Bu yıldız aynı zamanda bir uzay gemisi olacak ve dünyadan çok uzakta, yörüngesinde dönecekti.
24. Artık 4D, yani 4 boyutlu sinema salonları olacak
Aynı makale; etraftamızı ekranların sardığı, kubbe şeklinde sinema salonları da öngörüyordu. Böylelikle filmde bir karakter yola adımını attıysa arkadan araba gelip gelmediğini görmek için bizim de kafamızı çevirmemiz gerekiyordu. Kulağa hoş gelse de film izlemek için oldukça zahmetli bir yol!