• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Geleneksel El Sanatlarında Metal işçiliği

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Geleneksel El Sanatlarında Metal işçiliği

Anadolu’da Roma ve Bizans dönemlerinde oldukça gelişmiş maden sanatı atölyeleri bulunmaktaydı. Anadolu’da Tunç çağında bakıra kalay katılmak suretiyle tunç madeni elde edilmekteydi. Bundan sonraki dönemde de bakır, altın ve gümüş gibi madenler de dökme ve dövme teknikleriyle işlenmekteydi. İşte, geleneksel el sanatlarında metal kullanımı hakkında kısa bilgiler;

Demircilik: Demircilik çok eski dönemlerden beri Anadolu’da süregelen bir el sanatıdır. Kapı tokmakları, mutfak araç gereçleri, mimari alanda kullanılan araçlar, hayvan koşumları gibi eşyaların kullanımında kullanılmaktadır.

Bakırcılık: Bakırcılığın Anadolu’daki geçmişi ile ilgili yapılan araştırmalar, bu el sanatının çok eskilere dayandığını ve bakır cevheri çıkarılan yatakların da işletildiği belirlenmiştir. Önemli bir yere sahip olan bakır, süslemeye oldukça elverişli bir madendir. Bakır dökme, dövme, sıvama ve pres baskı tekniğiyle işlenmektedir.

Altın ve Gümüş işleri: Altın ve gümüş takı, günlük kullanılan eşyalar ve aksesuar amaçlı olarak işlenmektedir. Telkari gibi el sanatları halen devam eden sanatlarımızdandır. İnce altın ya da gümüşün ısıtılarak elde edilen plastik niteliği kaybolmadan yapılan işleme tekniğine Telkari denmektedir.

Bıçakçılık: Anadolu’da çok eski dönemlerden hatta tarih öncesi dönemden beri bıçak kullanıldığı bilinmektedir. Bazı yörelerimizde el yapımı bıçakçılık halen devam ettirilmektedir. Bıçak kullanımı, tarih boyunca çok önemli olmuş bazı medeniyetlerde de halen en önemli aksesuarlardan biri olarak erkekler tarafından taşınmaktadır.
 
Geri
Top