Gelin Çiçeği Ne Zaman Atılır?

Papatya

V.I.P
V.I.P
Gelin Çiçeği Ne Zaman Atılır?
Gelinlerin çiçeklerini arkadaşlarına atması hemen hemen her düğünde var olan bir adettir. Bu adetin ortaya çıkışı ile oldukça fazla rivayet olsa da rivayetlerden en kabul görmüş olanı mevcuttur. Peki gelin çiçeği ne zaman atılır? Gelin çiçeği, düğün törenin sona yaklaşmasıyla birlikte atılmaktadır. Yani düğünün sonuna doğru gelin, arkasında bekleyen arkadaşlarına çiçeğini fırlatmaktadır. Gelin arkasında toplanan kız arkadaşlarına sırtı dönük bir şekilde durur ve çiçeği arkasına doğru bakmadan fırlatır. Buradaki amaç gelinin kimsenin yüzünü görmemesidir. Bu sayede çiçek sahibine gerçekten tesadüfi olarak ulaşır. Bu adette diğer bir şart da çiçeği tutacak kızların bekar olmalarıdır.
Gelinin çiçeği atma adeti dünyanın pek çok yerinde uygulanmaktadır. Gelinler genelde iki tane çiçek edinirler. Birini arkadaşlarına atarlar, diğer esas çiçeklerini de saklarlar. Bu olay gelenek olmaktan çıkmış ve neredeyse bir ritüele dönüşmüştür. Genç ve bekar kızlar düğün sonunda heyecanla çiçek atılma anını beklerler ve çiçeği kapmak için mücadele ederler. Çiçek atma adeti hem anlamı olduğuna inanılan bir adettir hem de bu adet sayesinde düğün sonunda eğlenceli zaman geçirilmektedir.
Gelin Çiçeği Kapmak Ne Anlama Gelir?
Gelinler hareketli bir müzik eşliğinde kısa bir an dans ederler ve sonrasında bekar arkadaşlarına arkasını dönüp çiçeği fırlatırlar. Bu atılan çiçek, genelde gelinin sadece bu amaçla yanında getirdiği çiçek olmaktadır. Gelini kapan kişinin de sonraki evlenecek kişi olduğuna inanılmaktadır. Peki gelin çiçeği kapmak ne anlama gelir? Bu adet nereden çıkmıştır?
Bu adetin başlangıcı Ortaçağ Avrupa’sına dayanmaktadır. 11.-13. Yy. arasında olan düğünlerde gelinlerin arkadaşları düğünden sonra gelini kovalayarak, gelinlikten parçalar koparırlarmış. Bu alınan parçaların bereket, doğurganlık ve şans getirdiğine inanılırmış. Gelin olan kişinin düğünde çok şanslı olduğu düşünülür ve bu şans için gelinin eşyaları alınırmış. Tabi gelinlikten parçalar alındığı için düğün sonunda gelinlik paramparça olurmuş. Yani o dönemdeki hiçbir gelin, gelinliğini saklayamazmış.
Zamanla gelişen dünya ve ilerleyen çağ sonucunda düğünler de gelinlikler de daha pahalı bir hale gelmiş. Bu pahalılıktan dolayı da evlenenler gelinliklerini saklamaya başlamışlar. Kimi hatıra olsun diye dolaba, sandığa kaldırmış kimi de kendi kızı için saklamış. Bu değişen süreçte zamanla başka kumaş parçaları arkadaşlara atılırken zamanla iş gelin çiçeği atmaya ulaşmış. Bu durum da günümüze kadar gelen ve şans getirdiğine inanılan eğlenceli bir adet halini almış.
Kaynak; cicekal.net
 
Geri
Top