• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Gelin eskişehir’in meşhur yemeklerini yemeye gidelim

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Eskişehir’in Meşhur Yemekleri


    1. Çibörek
    2. Balaban Köfte
    3. Ağzı Açık
    4. Kıygaşa
    5. Abısta
    6. Göbete
    7. Bıt Bıt Çorbası
    8. Acı Gıcı
    9. Yufkalı Büryan
    10. Kuzu Sorpa

1.Çibörek​

Çibörek
Aslen Tatar mutfağından çıkan Çibörek, içinde kıyma olan bir börek türüdür. Eskişehir’e özel bir yemek olan ve bol yağla pişirilen bir börek olması sebebiyle oldukça lezzetli bir tada sahiptir. Eskişehir’in birçok farklı noktasında tüketmek mümkündür. Genellikle ayran ile servis edilen ancak farklı içeceklerle de yiyebileceğiniz Çibörek, lezzetli bir öğle veya akşam yemeğidir. İçerisinde kıymanın yanı sıra soğan ve baharat karışımı da bulunur.


2. Balaban Köfte​

Balaban Köfte
Eskişehir’e ait bir yemek olan Balaban Köfte, önceden dinlendirilen ve ardından pişirilen dana etlerini kemik suyu ile harmanlanmasıyla üretilir. Servis esnasında ise yöresel tereyağı ve yoğurt kullanılır. Özellikle akşam yemeklerinde tercih edebileceğiniz ve tamamen Eskişehir’e özgü olması sebebiyle dikkat çeken bu köfte, oldukça lezzetli bir seçenektir. Kent merkezinde yer alan birçok farklı restoran balaban köfte yapıyor olması sebebiyle kolayca lezzete ulaşabilirsiniz.

3. Ağzı Açık​


Eskişehir’e özgü yemeklerden biri diğeri olan Ağzı Açık, farklı şehirlerde de yapılıyor olsa da Eskişehir’de yapılan versiyonu farklıdır. Bir hamur işi olan bu yemek; un ile hazırlanmış hamurun kıyma, soğan, sarımsak ve baharatlar ile iç harcı doldurulmasıyla elde edilir. Poğaçadan farklı kılan en önemli özelliği ise ağzının tamamen açık olmasını yani kıymanın piştiği durumda da görünür halde olmasıdır. Oldukça lezzetli bir hamur işi olan ve sabah kahvaltılarında tercih edilebilecek Ağzı Açık, birçok farklı fırın gibi işletmede satılır.

4. Kıygaşa​

Kıygaşa
Kıygaşa ya da bilinen adı ile pişi, kahvaltıların vazgeçilmez hamur işi ürünlerinden biridir. Kırım Tatarları tarafından Anadolu’ya getirilmiş olan bu lezzet Eskişehir’in kendisine özgü lezzeti olarak biliniyor. Mayalı olarak hazırlanan ekmek hamurunun kızgın yağa atılarak pişirilmesi ile elde edilen ve oldukça lezzetli bir tada sahip bu pişi türü, sabah kahvaltılarının vazgeçilmez seçeneklerinden biridir.


5. Abısta​


Abısta, ekmek yerine tüketilen bir hamur işidir. Eskişehir’e özgü hamur işi yemeklerden biri olan ve birçok farklı fırında üretimi gerçekleştirilen Abısta, pastayı andıran görüntüsüyle de dikkat çeker. Salça ya da et gibi farklı ürünler ile bir arada tüketebilirsiniz. Ayrıca tek başına yendiği zaman da oldukça lezzetli bir tada sahip bu hamur işi, Eskişehir’de oldukça sık şekilde tercih edilir. Doyurucu yapısı sayesinde ana öğün olarak da tüketime uygundur.

6. Göbete​

Özellikle hamur işi konusunda birçok farklı üretim yapan ve kendine has hamur işleriyle adını duyuran Eskişehir’de, Göbete adı verilen ve Kırım Tatarları tarafından Anadolu’ya getirilen hamur işi de popülerdir. İnanışa göre yılbaşında yapılan ve böylelikle yeni yılın bereketli olmasını sağlayan bu hamur işi, sembolik anlamıyla da öne çıkar. Patates, kıyma ya da tavuk göğsü gibi farklı iç harçlar ile yapılabilir. Hem doyurucu hem Eskişehir’e özgü bir börek olduğu için geziniz esnasında mutlaka denemelisiniz.

7. Bıt Bıt Çorbası​


Bıt Bıt Çorbası kıyma ve ince bulgur ile hazırlanan minik köftelerin nohutla pişirilmesiyle meydana gelen bir yiyecektir. Çorba olmasına rağmen ana yemek olarak da tüketilebilen ve oldukça doyurucu olan Bıt Bıt Çorbası, Eskişehir’e özgü yemeklerin arasında yer alır. Bu sebeple şehre ilk defa gelen turistlerin mutlaka tatması önerilir. Farklı çorbalar ile benzer özellikleri olsa da köftelerin nohut ile terbiyeli bir şekilde pişiriliyor olması, lezzet açısından farklı deneyim sunar.

8. Acı Gıcı​

Acı Gıcı temelde bir sarma tarifidir. Fakat klasik yaprak sarmasından farklı olarak ısırgan otu yaprağı ile yapılır. Isırgan otunun içi tıpkı yaprak sarması gibi kıyma, salça, domates, maydanoz ve pirinç gibi farklı malzemeler ile hazırlanan harç ile doldurulur. Oldukça lezzetli bir yemek olmasının yanında besin değeri de yüksektir.
Acı Gıcı sarmasının görüntüsü, ilk bakışta alışkın olduğunuz yaprak sarmasına benzeyebilir. Fakat harcı ve yapılış yönteminin farklılığı, tattığınız ilk anda kendisini gösterecektir. Tüm bunlara ek olarak Acı Gıcı’nın yanında sade veya sarımsaklı yoğurt tüketip yemeğin lezzetini arttırabilirsiniz.

9. Yufkalı Büryan​

Eskişehir’e özgü yemeklerden biri olan Yufkalı Büryan kemikleriyle birlikte haşlanan tavuk ile yapılır. Haşlandıktan sonra kemiklerinden ayrılan tavuğun pirinç ve baharatlarla karıştırılması sonucu elde edilir. Ardından yufka haline getirilen hamurların arasına hazırlanan karışım koyularak fırında pişirilen bu yemek, oldukça doyurucu ve lezzetlidir. Ana yemek olarak yiyebileceğiniz gibi özellikle atıştırmalık olarak da tercih edebilirsiniz. Kentteki pek çok fırın veya pastanede bulabileceğinizi bilmenizde fayda var.

10. Kuzu Sorpa​

Kuzu Sorpa
Kırım’dan 18. yüzyılın sonunda Anadolu’ya göç eden Tatarlar tarafından bilinir hale getirilen Sorpa Paça Çorbası ya da bilinen adı ile Kuzu Sorpa, Eskişehir’e ait yöresel yemeklerden biridir. En önemli özelliği ise sahip olduğu yüksek besin değeri ve lezzetidir. Kuzu eti, taze nane, yoğurt, soğan, un, su ve çeşitli baharatların bir araya getirilmesiyle hazırlanan bu çorba; ana yemek olarak da tüketilebilecek kadar yüksek bir besin değerine sahiptir. Eskişehir’de çok büyük bir ilgi gören yöresel yemekler arasında bulunur. Ancak yapılışının biraz zor olması sebebiyle her restoranda bulamayabilirsiniz. Bu yüzden lezzetine bakmak için araştırma yapmanız tavsiye edilir.

11. Met Helva​

Met Helva
Eskişehir’e özgü bir tatlı olan Met Helva, pişmaniye tadını andırsa da pişmaniyeden farklı olarak dağılan yapısı ile dikkat çeker. Yapısı ve şekli de oldukça büyük farklılıklar içerir. Yaklaşık üç aylık raf ömrü olduğu için yalnızca kendinize deği,l sevdiklerinize hediye olarak da alabilirsiniz. Böylelikle onların da Eskişehir’in yöresel lezzetlerinden birinin tadına bakmasını sağlayabilirsiniz.
Eskişehir’de büyük bir ilgi gören ve yumuşak kıvamı sayesinde kolay tüketilen Met Helva, günümüzde birçok farklı çeşitte satışa sunulur. Alışılmış olan lezzeti genellikle bölge halkı tarafından sade olarak nitelendirilir. Bunun yanında kakaolu ve fıstıklı gibi çeşitleri de bulunur.

12. Leblebi Kurabiyesi​

Eskişehir’e özgü lezzetlerden biri olan Leblebi Kurabiyesi, Türk mutfağında yer alan bir kurabiye türüdür. Ancak özellikle Eskişehir’de oldukça yaygın şekilde yapılır ve tüketilir. Adından da anlaşılacağı üzere leblebi tozu ile yapılan ve oldukça lezzetli bir tada sahip Leblebi Kurabiyesi, içinde pudra şekeri ve tereyağı bulundurur. Yapımı esnasında un yerine leblebi tozu kurabiyeye ilave edilerek hazırlanır. Hafif ve lezzetli yapısıyla hoş bir atıştırmalık olarak değerlendirebilirsiniz.

13. Boza​

Boza
Eskişehir’e ilk defa gelen turistlerin büyük bir merak duydukları Boza, sıvı yapıya sahip bir içecek olmasına rağmen kalorisi çok yüksektir. Özellikle soğuk kış aylarında tüketildiği takdirde vücuda sıcaklık veren bu içecek, Eskişehir’in en önemli yöresel lezzetleri arasında yer alır. Boza, yüksek kalorisi nedeniyle tok tutar. Zengin vitamin ve mineral kaynağı olduğu için tükettiğiniz takdirde uzun süre acıkmazsınız. Bu yüzden aç karnına tüketilmesi tavsiye edilir.
 
Geri
Top