Gençlik Hastalığı

jeriko

Özel Üye
Özel üye
Gençlik Hastalığı Nedeni :
3-6 aylık köpeklerden başlayıp 6 yaşından büyük köpeklere kadar her yaştaki aşısız hayvanda izlenebilen, çok bulaşıcı, viral bir hastalıktır. Virus paramyxoviridae ailesine ait olan distemper virusudür. 4 yaşından büyük köpeklerde genelde sinirsel formu izlenir.

10 gün veya aylarca süren bir periyotta görülebilir. Çok farklı formları vardır. Her hasta farklı semptomlar gösterebilir. Evrelerin hepsini ısrayla geçirenlerde gözlenir. Ancak yavrularda çok şiddetli seyreden bu hastalıkta ölüm oranı çok yüksek ve geneldeseyir hızlıdır.Virus genelde hava, nefes yoluyla bulaşır ve enfekte bir köpek aylarca virus yayabilir.Hastalığı atlatan ömür boyu bağışıklık kazanır.Virus güneşte 14 saatte denatüre olur, fenol ve formaldehit solüsyonlarına karşı da hassastır.
 
Gençlik Hastalığı Belirtileri :
Virusun vücattaki hastalık yapmadan kaldığı dönem(kuluçka süresi) yaklaşık 14-18 gündür. Yani hastalık belirtileri göstermeden vücutta yaşabilidiği süreye kuluçka süresi denmektedir.

Akut form: Geçici yüksek ateş, burun, göz akıntıları, öksürük, ishal, kusma,iştahsızlık, halsizlik, dehidrasyon,şiddetli zayıflama gibi çok da spesifik olmayan semptomlar gösterebilir.

Sekunder (ikincil) Enfeksiyon Formu: Genelde solunum sistemini etkileyen başka enfeksiyonlar işe karışır. Mukoprulent bir burun -göz akıntısının yanı sıra faranjit,bronşit, tonsillit, pronkopneumoni belirtileri ortaya çıkabilir. Sindirim sistemi de etkilenmişse; ishal, kusma, kilo kaybı ile seyreden gastroenteritis oluşur.Kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, ulkus kornea, kulakta otitis çıkabilen belirtilerdendir.

Sinirsel Form: Bacak ve yüz kaslarında istemsiz hareketler başlar. Ağrı duyuyor gibi bağırır.

Duruş ve haraketlerinde anomaliler, dengesizlikler başlar. Aşırı uyarılmalar vardır.Arka bacaklarda sallanmayla başlayan yarım yada tam felçler meydana gelir.

Kronik Ensafalitis: Başı tutamaz, inkoordinasyonlar (dengesizlikler) başlamıştır. Başta titremeler, pelvisde zayıflık, felçler, davranış değişiklikleri, korkular, ani körlük, halsizlik,titremeler, inleme,dönme, aşırı uyarılma, gibi semptomlar haftalar veya aylar sonra bile çıkabilir.

Hard pad disease: Ayak tabanında ve burunda hiperkeratöz denilen kalınlaşma ve üremeler olabilir.

Yaşlı köpeklerde Encephalitis: Denge ve yürüyüş bozulmaları,felçler, kendi etrafında dönme kafa kaslarında tikler, görme bozuklukları, zihinsel bozukluklar, inkoordinasyon, pelvis eklemlerinde zayıflık,depresyon, çift yada tek yönlü kafa sallama vb. semptomlar izlenenebilir.Hastalar sahiplerini tanımayabilir, çevreye karşı ilgisizdir.

 
Gençlik Hastalığı Tedavi Yoları/ Sağaltım :
En iyi korunma aşılamadır. Hasta hayvanlar için özel tesler sonunda teşhis konur.

Hastanın aşısız olması önemli bir ayıraçtır.Aşısız hayvanlar mutlak şüphelidir. Sağlıklı görünen hayvan bile Distemper taşıyıcısı olabilir, unutulmamalı, aşısız hayvan alırken dikkatli olunmalıdır.

Aşılamalar bitmeden hiç bir şekilde dış ortamla veya başka köpeklerle temas ettirilmemeli, ya da el vb. araçlarla dışardan virus hayvana bulaştırılmamalıdır.Hijyen kurallarına mahakkak uyulmalıdır.
 
Bu hastalık yüzünden aşılı olmalarına rağmen 2 köpek kaybetmiştik..aşı evet bir anlamda koruyucu ama bu bir tür vürüs....köpeğiniz hem kusmaya hemde ishal(kanlı) olmaya başladıysa ve yeme güçlüğü ve vücutta dengesizlik ve kas tutmazlığı ve köpeğiniz gözlerinde görme bozukluğu ne yaparsanız yapın köpeği kurtarma şansınız olmuyor...3 gün sadece...:(( bu konuda oldukça detaylı araştırma yapmıştım...
 
Bu hastalık yüzünden aşılı olmalarına rağmen 2 köpek kaybetmiştik..aşı evet bir anlamda koruyucu ama bu bir tür vürüs....köpeğiniz hem kusmaya hemde ishal(kanlı) olmaya başladıysa ve yeme güçlüğü ve vücutta dengesizlik ve kas tutmazlığı ve köpeğiniz gözlerinde görme bozukluğu ne yaparsanız yapın köpeği kurtarma şansınız olmuyor...3 gün sadece...:(( bu konuda oldukça detaylı araştırma yapmıştım...
Şansın varsa aşı iş görürür ve korur hastalandıktan sonra kurtulma şansı çok zor.
 
Geri
Top