• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Genel Cerrahide Da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Genel cerrahide Da Vinci robotik cerrahi sistemi.1990′lı yıllarda Laparoskopik cerrahi tüm dünya üzerinde yaygınlaşmaya başladı. Özellikle gelişmiş ülkeler bahsi geçen sistemi etken biçimde kullanmaya başladı. Bu gelişmeyle birlikte cerrahi ameliyatlarda insan vücuduna en küçük kesilerin yardımı ile girilmesi yönünde bir tavır gelişti. 1997 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Da Vinci robotik cerrahi sistemi ile safra kesesi ameliyatının gerçekleştirilmesi bu yönde atılan çok ciddi bir adımdı.


Laparoskopik sistemle cerrahi operasyonlar gerçekleştirilmektedir fakat sistemde bir takım kısıtlamaların olduğu da bir gerçektir. Da Vinci robotik cerrahi sistem de bu kısıtlılıkları ortadan kaldırmak akacıyla geliştirildi ve bu konuda da başarılı oldu. Örneğin laparoskopik cerrahide kullanılan kamera 2 boyutlu görüntü çekerken Da Vinci robotik cerrahi sisteminde kullanılan kamera 3 boyutlu olarak çekim yapmaya başladı ve derinlik hissi de tam anlamıyla sağlanmış oldu. Robotik cerrahi sisteminde görüntü yüksek kalitede ve on kat büyütülmüş olarak aktarılmaya başlandı. Cerrahlar görüntünün yüksek kalitede olması ve on kat büyütülmesi sayesinde çok daha başarılı operasyonlar gerçekleştirmeye başladı. Robotun uçlarına takılan aletlerin bir hekimin bilekleri gibi hareket etmesi de önemli bir avantaj oldu. Açık ameliyatlarda cerrahın istem dışı el hareketleri bazı durularda zorluklar yaşanmasına neden olurken robotik cerrahi sisteminde bu durum tam olarak ortadan kalktı.

Da Vinci robotik cerrahi sisteminde robotun kollarının 540 dereceli dönme açısına sahip olması çok daha kusursuz ameliyatların gerçekleştirilmesine olanak sağladı. Özellikle hassas bölgelerde atılan dikişlerde büyük başarı oranı sağlandı.

Robotik cerrahi sistemi ile gerçekleştirilen ameliyatların ardından hastalar çok daha az acı duymaktadır. Yine hastaların iyileşme süreleri de kısılmaktadır. Bu sayede günlük hayata hızlı adapte olunmaktadır.

Robotik cerrahi sistemi ile reflü ameliyatları da gerçekleştirilmektedir. Göbek bölgesine yakın bir yerde açılan tak delikten ameliyat sonuçlandırılmaktadır. Ameliyat izi belirli bir zaman sonra kaybolmaktadır. Ağrı az hissedilmekte ve iyileşme süreci hızlı olmaktadır.

Şişmanlık cerrahisi ve barsak cerrahisinde de Da Vinci robotik cerrahi sistemi kullanılmaktadır. Bu iki cerrahi çeşidinde de robotik cerrahi sistemi hem hastalara hem da hekimlere büyük kolaylık sağlamaktadır.
 
Geri
Top