Geniz Eti Ameliyatı - Adenoidektomi
Geniz eti ameliyatı hangi durumlarda yapılır?
• Tekrarlayan veya devamlılık gösteren orta kulak enfeksiyonları. Geniz eti orta kulak ile geniz arasında yer alan bir kanal olan östaki tüpü ile komşuluk göstermektedir. Geniz eti büyüdüğünde bu tüpün ağzını kapatarak yada geniz eti üzerinde yerleşim gösteren mikroorganizmaların kanal aracılığı ile orta kulağa ulaşmasına yol açarak orta kulakta enfeksiyonların oluşmasına sebep olur. Sonuçta sık sık tekrarlayan orta kulak enfeksiyonu atakları veya kulakta sıvı birikmesi (Sekretuar otitis media, SOM) oluşur.
• Kronik sinüzit. Kronik sinüziti olan çocuklarda geniz eti enfeksiyona sebep olan mikroorganizmalar için bir kaynak oluşturmaktadır. Bu sebeple tıbbi tedaviye rağmen geçmeyen sinüzit durumlarında geniz etinin boyutuna dikkate almaksızın geniz eti ameliyatı tavsiye edilmektedir.
• Burun hava yolu tıkanıklığı. Geniz eti boyutu arttığında, burun gerisinde tıkanıklık oluşturarak solunumu engeller; burun tıkanıklığı, ağızdan solunum ve horlama gibi şikayetlere yol açar. Burun solunumunun yapılamaması sonucu tıkayıcı uyku apnesi, diş kapanma bozuklukları, yüz gelişim bozuklukları gelişebilir.
Geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) nasıl yapılır?
Geniz eti ameliyatı genel anestezi ile (uyutularak) yapılır. Ameliyat süresi yaklaşık olarak 10-15 dk’dır. Ameliyat ağız içerisinden geniz etine ulaşılarak yapılır. Özel aletler ile geniz etine ulaşılarak geniz eti temizlenir. Burun içinden endoskoplar ile görüntülenerek de ameliyatın yapılması mümkündür.
Geniz ameliyatı sonrası nasıldır?
Ameliyat sonrası genellikle ağrı oluşmaz ve çoğunlukla ağrı kesici kullanımına gerek kalmaz. Anestezi ilaçlarının etkisi kaybolduktan sonra, rahatlıkla günlük aktiviteye dönülebilir. Genellikle 1-2 gün dinlendikten sonra okula gitmede bir sakınca yoktur.
Adenoidektomi komplikasyonları:
Kanama
Geniz eti ameliyatı sonrası kanama son derece nadirdir ve meydana gelebilen kanamalar genellikle sızıntı şeklindedir.
Ağrı:
Geniz eti ameliyatı sonrası genellikle rahatsız edici bir ağrı görülmez.
Hipernazal konuşma: Geniz ameliyatı sonrası hipernazal konuşma (burundan konuşma) nadiren meydana gelebilir. Bu konuşma tipi yumuşak damağın geniz bölgesini kapatamamasından kaynaklanır. İlk 4 hafta bu normal olarak meydana gelebilir, ancak uzayan durumlarda konuşma tedavisi gerekebilir. Ciddi durumlarda düzeltici ameliyatlar gerekebilir.
Nazofarengeal stenoz
Geniz bölgesinde iyileşme esnasında oluşan skar dokusu ile daralma meydana gelmesidir. Nadir bir komplikasyondur.