• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Gluten içeren yiyecekler, içecekler şunlardır;

Svly_Kck

Üye
  • Ekmek. Buğday, arpa, yulaf, çavdar unundan yapılmış ekmek ve bu tahıllardan yapılmış her türlü hamur işinde gluten vardır.
  • Makarna
  • Bulgur
  • Kek
  • Pasta
  • Poğaça
  • Ketçap
  • Şehriye
  • Erişte
  • Hazır salça
  • Kuskus
  • Bisküvi
  • Kurabiye
  • Donuts
  • Mantı
  • Krep
  • Hamburger ekmekleri
  • Galeta ve galeta unu
  • Pudingler
  • Pizza
  • Simit
  • Dondurma küllahı
  • Tarhana
  • İrmik
  • Krakerler
  • Hazır salça
  • Çikolata
  • Markette satılan abur cuburlar (Gofret, bisküvi, çikolata vb)
  • Boza
  • Hazır çorbalar
  • Patates cipsleri
  • Sosis, salam, sucuk ya da pastırma gibi hazır ve işlenmiş et ürünler
  • Krema sosları ve hazır çorbaların kremalı sosları
  • Malt kullanılarak üretilen alkollü içecekler (bira, cin, viski, burbon, likör vb.) ve alkolsüz malt içecekleri
Gluten İçeren Tahıllar
  • Buğday unu
  • Arpa
  • Kepek
  • Çavdar
  • Buğday
  • Buğday tohumu
  • Buğday nişastası
  • İrmik
  • Sade un
 
Glutensiz diyet programı başlangıçta zor gelebilir ancak alışınca rahatladığınızı ve gluten tüketimine bağlı şikayetlerinizin azaldığını göreceksiniz. Bu özel beslenme planını uyguluyorsanız, yediğiniz her şeyin etiketini kontrol etmelisiniz. İşlenmemiş yiyecekler doğal olarak glutensiz olduğundan, beslenme programlarınızı işlenmemiş gıdalardan oluşturmalısınız. İşlenmiş yiyeceklerde ve birçok tahılda gluten yaygın olarak bulunmaktadır.

Glutensiz beslenme düzeni, sindirim sisteminizde, bağırsak iç yüzeyinizde ve bağırsak floranızda olan sorunların ve hasarların ortadan kalkmasını sağlayarak daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca yemeklerden sonra yaşadığınız şişkinlik ve bel bölgesinde yağlanma gibi sorunların da ortadan kalkmaya başladığını fark edebilirsiniz. Dolayısıyla, Çölyak ve Gluten Duyarlılığı hastalıklarına sebep olan gluteni hayatınızdan çıkartmak, bu hastalıklar için en etkili tedavi yöntemi olacaktır. Dr. Deniz Duman, glutensiz diyette tüketebileceğiniz besinleri göz önünde bulundurarak beslenme düzeninizi buna göre oluşturmanız gerektiğini söylüyor. Gluten içermeyen belli başlı yiyeceklerin listesini aşağıda görebilirsiniz.

Glutensiz Unlar

  • Hindistan Cevizi Unu
  • Badem Unu
  • Fındık Unu
  • Esmer Pirinç Unu
  • Mısır Unu
  • Patates Unu
  • Kestane Unu
  • Pirinç Unu

Glutensiz Yağlar

  • Hindistan Cevizi Yağı
  • Saf Zeytinyağı
  • Susam Yağı
  • Ot ile Beslenen Hayvanların İç Yağları
  • Ghee - Hayvansal Hint Yağı
  • Avokado Yağı
  • Badem Yağı
  • Ceviz Yağı
  • Ayçiçek Yağı
  • Mısır, Fındık ve Kanola Yağları

Sebzeler

  • Kıvırcık Salata
  • Marul, Brokoli
  • Ispanak
  • Karalahana
  • Pazı
  • Yonca Filizi
  • Brüksel Lahanası
  • Kuşkonmaz
  • Yeşil Fasulye
  • Maydanoz
  • Taze Soğan
  • Tere
  • Rezene
  • Pırasa
  • Beyaz Lahana
  • Karnabahar
  • Soğan
  • Sarımsak
  • Arpacık Soğanı
  • Mantar
  • Enginar
  • Çin Lahanası
  • Kereviz
  • Şalgam
  • Turp
  • Meksika Turpu
  • Salatalık
  • Bal Kabağı
  • Kırmızı Biber
  • Domates
  • Patlıcan
  • Yeşil Biber
  • Su Kestanesi

Meyveler

  • Avokado
  • Limon
  • Misket Limonu
  • Üzüm, Kayısı
  • Mango
  • Papaya
  • Kavun
  • Ananas
  • Kuru Erik

Glutensiz Süt Ürünleri

  • Süt
  • Tereyağı
  • Peynir
  • Kaymak
  • Süzme Peynir
  • Ekşi Krema
  • Yoğurt

Glutensiz Tahıllar ve Bakliyatlar

  • Pirinç
  • Soya
  • Patates
  • Karabuğday
  • Maş Fasulyesi
  • Tef
  • Kinoa
  • Ararot
  • Amarant
  • Keten Tohumu
  • Chia Tohumu
  • Nohut
  • Bezelye
  • Mercimek
  • Fasulye
  • Barbunya
  • Soya Fasulyesi

Glutensiz Kuru Yemişler

  • Fındık
  • Fıstık
  • Badem
  • Ceviz
  • Leblebi

Glutensiz İçecekler

  • Su
  • Sıkma Meyve Suları
  • Kahve
  • Çay
  • Soda
  • Limonata

Etler

  • Kırmızı Et
  • Beyaz Et
  • Deniz Ürünleri
 

Gluten İçeren Yiyecekler Nelerdir?​


Buğday, arpa, çavdar ve bu ürünlerin mahsullerinde bulunan gluten, bazen hiç tahmin etmeyeceğiniz gıdalar içerisinde karşınıza çıkabilir. Gluten, sadece tahılların içinde bulunmaz, aynı zamanda farklı amaçlarla kullanılabilen ve dışardan eklenilebilen bir protein kaynağıdır. Örneğin; yiyecekleri lezzetlendirmek için kullandığınız bir baharat karşımı ya da sosta glutene rastlayabilirsiniz. Bu sebeple, özellikle paketli, işlenmiş gıda alışverişlerinizde mutlaka ürün içeriğini okumalısınız. Glutensiz beslenmede yapılan en büyük hatalardan biri de, farkında olmadan glutensiz ve glutenli gıdaları bir araya getirmektir. Un kavurduğunuz bir kaşıkla, sebze yemeğini karıştırmak ya da normal ekmekle tost yaptığınız bir tost makinesinde glutensiz ekmekle tost yapmak gibi ufak detaylara da dikkat etmelisiniz. Uzmanımız Dr. Deniz Duman, glutensiz diyet yaparken mümkün olduğunca yemek pişirmede kendinize ait araç/ gereçleri ayırmanızı, gluteni üzerinde uzun süre tutabilen tahta kaşıkları da kullanmamanızı öneriyor.

Gluten İçeren Yiyecekler Listesi​

  • Buğday Unu, Buğday Nişastası, Kahverengi Un, Kavuzlu Buğday, Buğday Özütü
  • Çavdar, Arpa
  • Ekmek, Pide ve Lavaş
  • Pasta, Kek ve Turta
  • Kahvaltılık Gevrek
  • Kurabiye, Bisküvi ve Kraker
  • Paketli Patates Kızartması ve Cips
  • Bulgur, Kepek, İrmik
  • Makarna, Erişte, Hububat
  • Et Suyu, İşlenmiş Et
  • Et veya Deniz Ürünü Taklitleri
  • Baharat Karışımları
  • Çorba ve Harçları
  • Sirke (Tam damıtılmış sirkeler gluten içermez)
  • Sakız
  • Soya Sosu, Salata Sosları
  • Soslu Kuru Yemişler
  • Kuskus
  • İrmik


MD, Prof. Deniz Güney Duman tarafından onaylanmıştır
 
Geri
Top