• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Görme Yetisini Kaybeden İnsanlar Nasıl Daha İyi Duyabiliyor?

  • Konuyu açan Konuyu açan Enda
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Hem bilimsel çalışmalar hem de anekdotlar, görme yetisini kaybeden insanların duyma yetisinin daha gelişmiş olduğunu gösteriyorlar. Peki bu nasıl gerçekleşiyor?

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada 1,3 milyar insan görme bozukluğu yaşıyor. Anekdotlara göre görme yetisini büyük ölçüde kaybeden bireylerin duyma ve dokunma duyuları çok gelişmiş oluyor. Bunun sebebi o insanların yönlerini başka şekilde bulmak zorunda kalmaları diyebiliriz. Biraz uçuk bir örnek olarak Marvel'ın Marthew Murdock'unu, nam-ı diğer Daredevil'ı verebiliriz.

Washington Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi araştırma ekipleri tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, görme yetisini erken yaşta kaybeden insanların beyinleri, etrafındaki sesleri daha iyi işlemeye başlıyor. Araştırmada erken yaşta görüş kaybı yaşayan kişilerin kulak zarlarının beyinle olan iletişimi araştırıldı.

Beyinde neler değişiyor?
Hâlihazırda yapılmış araştırmaların sonuçlarına göre insanlar erken yaşta görüş kaybı yaşadığı zaman, oksipital zar (genellikle gözden alınan veriyi çözümleyen yapı) vücudun diğer bölümlerinden daha fazla veri almaya başlıyor ve işliyor. Yani başka bir deyişle göz ile beynin bağlantısı kesildiği zaman oraya harcanan enerji, en çok duyma olmak üzere diğer duyulara dağılıyor.
 
Görme yetisini kaybeden insanların duyma yetilerinin daha gelişmiş hale gelmesi, nöroplastisitenin bir sonucu olabilir. Nöroplastisite, beynin yapısının ve işlevlerinin zamanla değişebilme yeteneğidir. Görme yetisi kaybolduğunda, beynin oksipital lobu (görsel bilgileri işleyen bölüm) diğer duyusal bilgileri işleme yeteneğine odaklanabilir. Bu durumda, beyin seslerin ve dokunmanın sağladığı bilgileri daha hassas bir şekilde işlemeye başlayabilir.

Örneğin, görme yetisi kaybolan bir bireyin, çevresini algılamak ve yönlendirilmek için diğer duyularını, özellikle işitme duyusunu kullanması gerekebilir. Bu süreçte, beyin sesleri işleme ve dikkat etme becerisini geliştirerek, duyma yetisini daha hassas hale getirebilir.

Yapılan araştırmalar bu durumu desteklemekte olup, erken yaşta görme kaybı yaşayan bireylerin duyma yetilerinin gelişmiş olduğunu göstermektedir. Bu noktada, beyindeki değişiklikler ve beyin plastiğinin bu adaptasyonda önemli rol oynadığı düşünülmektedir.
 
Geri
Top