Dünyanın gözlemlenebilir katmanları altı ana bölüme ayrılır:
1. Atmosfer: Atmosfer, Dünya'nın en dış katmanıdır ve gaz, su buharı ve toz parçacıklarının bir karışımını içerir. Bu katman, havayı soluyabildiğimiz ve hava durumu olaylarının meydana geldiği yerdir.
2. Litosfer: Litosfer, Dünya'nın en dış katmanıdır ve kabuk ile üst mantonun en üst kısmını içerir. Litosfer, tektonik plakaları oluşturur ve Dünya'nın şekli ve yüzey özellikleri büyük ölçüde bu katman tarafından belirlenir.
3. Astenosfer: Astenosfer, litosferin altında bulunan ve plastik benzeri bir özelliğe sahip olan mantonun bir bölümüdür. Bu katman, tektonik plakaların üzerinde "kaymasına" izin verir.
4. Mezosfer: Mezosfer, astenosferin altında bulunan ve litosferle birlikte Dünya'nın "sert" kabuğunu oluşturan mantonun bir bölümüdür.
5. Dış Çekirdek: Dış çekirdek, sıvı bir metal (çoğunlukla demir ve nikel) tabakasıdır ve Dünya'nın manyetik alanını oluşturur.
6. İç Çekirdek: İç çekirdek, Dünya'nın merkezindedir ve büyük ölçüde katı demirden oluşur.
Bu katmanların her biri, Dünya'nın fiziksel özelliklerini ve gezegen üzerinde yaşamın oluşmasını ve gelişmesini şekillendiren süreçleri belirler.