Güney Kıbrıs Rum Yönetimi

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Güney Kıbrıs Rum Kesimi ya da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Kıbrıs adasının de facto olarak sadece güneyinde bulunan ve BM nezdindeki uluslararası topluluk tarafından de jure olarak adanın "tek egemeni" olarak görülen Kıbrıs Cumhuriyeti'ne Türkiye ve de facto yönetim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından verilen isim.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi

16 Ağustos 1960 yılında kurulan, 1963'te Rum ve Türk taraflı ikili yapısı yıkılan ve 1974 yılındaki Kıbrıs Harekâtı'ndan sonra de facto olarak ikiye bölünen Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye tarafından sadece güneyin egemenliğini kontrol ettiği için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ya da sadece Kıbrıs Rum Kesimi olarak tanınır. Bu isimleri dünya üzerinde sadece Türkiye ve de facto bir ülke olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kullanmaktadır. Uluslararası statüde bir geçerliği yoktur.

Mevcut Kıbrıs Cumhuriyeti hükûmeti, tüm adanın hâkimi olduğunu, kuzeyde kalan topraklarının Türkiye'nin "işgali" altında olduğunu iddia eder. Ayrıca kontrolü dışında olan ve hak iddia ettiği kuzey topraklarının siyasi tüm temsilcilerini, vatandaşlarına seçtirmekte ve kendisi atamaktadır.

1960 kurucu anayasasında bir çok değişiklik yapıldığı halde adanın tek egemeni olarak kendilerini göstermek adına çift resmi dil gibi bazı önemli konularda değişiklik yapılmadı. 2004 yılında Avrupa Birliği üyesi olan ülke, sadece Lefkoşa, Limasol, Larnaka ve Baf bölgelerini yönetebilmektedir. Adanın iki tarafını birleştirmek için yapılan çalışmalardan sonuncusu Annan Planı'nın, Kıbrıslı Türkler tarafından referandumda kabul edilmesine rağmen,Kıbrıs Rum halkı referandumda reddedince adanın birleşmesi gerçekleşmedi.

"Ελληνική Τμήμας της Νοτιάς Κύπρου ya da Ρωμιός Τμήμας της Νοτιάς Κύπρου", Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Yunanca adıdır. Rum yönetimi bu ifadeyi kullanmamakla birlikte, kendilerini adanın tek hâkimi olarak "Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti / Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας" (Kivernisi tis Kipriakis Dhimokratias) olarak tanımlarlar. Türkiye ve KKTC dışında bütün ülkeler, bu ülkenin resmi adını Kıbrıs Cumhuriyeti olarak kabul etmişlerdir. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ise BM nezdinde tanınan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin adanın tamamı üzerindeki egemenlik iddiasını reddetmektedir. Diğer dünya devletleri ise KKTC'nin yönettiği bölgenin Türkiye "işgali" altında olduğunu kabul etmektedir.
 
Geri
Top