• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Hamilelikte Cilt Değişimleri

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Hamilelikte kadınların cilt değişimleri farklılık gösterir. Bazı anne adayları hamilelik döneminde ciltlerinde herhangi bir değişiklik yaşamazken, bazı anne adaylarında ise çatlaklar, cilt kuruluğu, kaşıntı, ciltte yağlanma, cilt lekeleri gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu değişimlerin bir kısmı rahatsız edici olsa da, çoğu doğum sonrası kaybolur.


Gebelik döneminde yaşanan cilt problemleri başlıca şöyle sıralanabilir :
Çatlaklar
Hamilelikte en sık görülen cilt değişimlerinden biri karın çatlaklarıdır. Bazı anne adaylarında hamilelik döneminde fazla kilo alımı, genetik nedenler veya kişinin kendi özelliklerine bağlı olarak çatlaklar oluşmaktadır. Doktor kontrolünde, çeşitli markalarda satılan çatlak kremleriyle durum kontrol altına alınabilir. Badem yağı, bebek yağları ve bu amaç için üretilmiş kozmetik ürünleri de kullanılabilir. Çatlak kremleri genelde duştan sonra cilde iyice masaj yaparak uygulanmalıdır. Ancak, hiç bir yöntem tamamen çatlak oluşumuna engel olmaz. Aynı zamanda,çatlakları önlemekte sıvı alımının önemi unutulmamalıdır. Vücuda giren su miktarı yetersiz olduğunda cildin elastikiyeti azalır ve çatlaklar daha kolay oluşur.

Saç dökülmesi
Hamilelik döneminde bazen saç dökülmesinde artış olabilir. Normalde saçların %90’ı büyüme, % 10’u dinlenme döneminde bulunur ve bu dinlenme dönemindeki saçlar 2 veya 3 ayda bir dökülür. Hamilelik sırasında artan östrojen hormunu saçların dökülmesini önlediği için asıl saç kaybı doğumdan sonra gerçekleşir. Doğumdan sonra görülen saç dökülmesi kalıcı saç kaybına veya kelliğe yol açmaz. Bu durum doğumdan bir süre sonra düzelmeye başlar.

Sivilceler
Hamilelikte sivilcelerin artmasının nedeni tamamen biyolojiktir. Hamilelik döneminde sivilceler hafif, orta veya şiddetli düzeyde olabilir. Hamileliğin sadece bir döneminde görülüp kaybolabilir veya gebeliğin sonuna kadar çıkmaya devam edebilir. Sivilceler için herhangi bir ilaç, krem, jel veya bakım ürününü asla doktorunuza danışmadan kullanmayın, bu tür maddeler gebelik sırasında bebeğiniz için zararlı olabilir.

Ödem
Hamilelik sürecinde bilekler ve ayaklar en çok şişen bölgelerdir. Hamilelikte ödem oluşmasının nedeni kan basıncının artması ve bu basınçlı kanın yüksek hacimlerde akarak el, ayak ve bacak bölgelerine basınç yapmasıdır. Yüksek oranda ve hızlı biçimde kilo alımı ödem oluşumunu ciddi oranda artırır.

Yeteri kadar protein almayan hamileliklerde ödemler daha sık görülmekte ve damar yatağında daha fazla su tutulmaktadır. Protein eksikliğine bağlı olan ödem daha çok yüz ve göz kapaklarında gözlenmektedir. Beslenme diyetine et,süt,baklagillerin eklenmesi kısa bir sürede bu ödemin azalmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca bol sıvı tüketimi ödem oluşumunu en aza indirecektir.
 
Geri
Top