Hamilelikte en tehlikeli durum: Düşük!

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Hamilelikte en tehlikeli durum: Düşük!

Tüm gebeliklerin yaklaşık %15 i düşükle sonlanır. Aslında bu oran muhtemelen daha da yüksektir. Çünkü bazı gebelikler o kadar erken sonlanır ki, çoğu kadın gebe olduğunun bile farkında değildir. Düşüklerin çoğu, gebeliğin 12. haftasından önce gelişir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Emanetoğlu, düşüklerle ilgili merak edilenleri anlatıyor.

Belirtileri şöyledir;

  • Vajinal kanama veya lekelenme
  • Karın veya belin alt kısmında ağrı, kramp olması
  • Vajinadan sıvı veya parça gelmesi

Ancak gebeliğin erken dönemlerinde kanama veya lekelenme olmasının oldukça sık rastlanan bir durum olduğunu unutmamak lazımdır. Gebeliğinin ilk üç ayında bu tarzda kanama veya lekelenme olan kadınların çoğu, başka bir problem yaşanmadan bebeklerine kavuşurlar. Hatta bazen aşırı kanaması olan gebeler bile, düşük yapmayabilirler.

Neden düşük olur?
Çoğu düşüğün nedeni, fetusun yani bebeğin normal gelişememesidir. Bebeğin genetik yapısındaki bozukluk nedeniyle olabilir. Ancak bu bozukluğun, anne veya babadan geçmesi gerekmez. Daha az nedenle, annenin hastalıklarına (kontrol altına alınmamış şeker hastalığı, tiroid hastalıkları, enfeksiyonlar, pıhtılaşmada bozukluk olması veya rahim ve rahim ağzıyla ilgili sorunların olması gibi) bağlı olarak düşük gelişir. Her zaman yapılan aktiviteler yani egzersiz, cinsel ilişki, çalışma hayatı ve ağır kaldırma düşüğe neden olmaz. Bulantı ve kusma da çok şiddetli bile olsa düşüğe neden olmazlar. Düşme veya diğer yaralanmalarda da düşük gelişmesi pek olağan değildir. Ancak hayati tehlike yaratan durumlarda düşük gelişebilir.

Düşük Riskini Neler Artırır?

Yaş: 35 yaş üzerindeki kadınların düşük riski, gençlere göre daha fazladır. Hatta eşinizin yaşının bile etkilediği düşünülmektedir. Eşinin yaşı 40'ın üzerinde olan kadınların düşük riski, eşinin yaşı 25'in altında olanlara göre daha yüksek olduğu bulunmuştur.
 
Geri
Top