• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Türkçe Hangileri aynı anlamdadır?

dilara10

Özel Üye
Özel üye
I. Bu kitabı almayı düşünüyorum.
II. Bu kitabı almalıyım.
III. Bu kitabı almayabilirim.
IV. Bu kitabı almam gerekiyor.

Numaralanmış cümlelerin hangileri aynı anlamdadır?

A) I ve II
B) II ve IV
C) I ve IV
D) III ve IV

Çözüm
Doğru cevap B) II ve IV

Cümleleri tek tek inceleyelim:
  • I. Bu kitabı almayı düşünüyorum. Bu cümle, konuşanın kitabı alma niyetinde olduğunu, ancak henüz kesin bir karar vermediğini ifade eder. Yani bir düşünce, bir olasılık söz konusudur.
  • II. Bu kitabı almalıyım. Bu cümle, konuşanın kitabı almasının gerekli veya zorunlu olduğunu ifade eder. Bir gereklilik, bir zorunluluk anlamı vardır.
  • III. Bu kitabı almayabilirim. Bu cümle, konuşanın kitabı almama ihtimalinin olduğunu, kesin almayacağı anlamına gelmediğini ifade eder. Bir olasılık, bir ihtimal anlamı vardır.
  • IV. Bu kitabı almam gerekiyor. Bu cümle, II. cümle ile aynı anlamdadır. Konuşanın kitabı almasının gerekli veya zorunlu olduğunu...
Doğru cevap B) II ve IV

Cümleleri tek tek inceleyelim:
  • I. Bu kitabı almayı düşünüyorum. Bu cümle, konuşanın kitabı alma niyetinde olduğunu, ancak henüz kesin bir karar vermediğini ifade eder. Yani bir düşünce, bir olasılık söz konusudur.
  • II. Bu kitabı almalıyım. Bu cümle, konuşanın kitabı almasının gerekli veya zorunlu olduğunu ifade eder. Bir gereklilik, bir zorunluluk anlamı vardır.
  • III. Bu kitabı almayabilirim. Bu cümle, konuşanın kitabı almama ihtimalinin olduğunu, kesin almayacağı anlamına gelmediğini ifade eder. Bir olasılık, bir ihtimal anlamı vardır.
  • IV. Bu kitabı almam gerekiyor. Bu cümle, II. cümle ile aynı anlamdadır. Konuşanın kitabı almasının gerekli veya zorunlu olduğunu ifade eder. Bir gereklilik, bir zorunluluk anlamı vardır.
Dolayısıyla, II. ve IV. cümleler aynı anlamdadır: Kitabı almanın bir gereklilik olduğunu ifade ederler. Bu nedenle doğru cevap B seçeneğidir.

Özetle:
  • Düşünüyorum/Düşünmeyebilirim: Olasılık, niyet
  • Almalıyım/Almam gerekiyor: Gereklilik, zorunluluk

Çözüm
Geri