• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Türkçe Hangisinde nesnel anlatım vardır?

dilara10

Özel Üye
Özel üye
I. Sonbaharda insanın içine hüzün çöker.
II. Hatay’ın yemeklerine doyum olmaz.
III. Kitabın içeriği hoş ama kapağı iticiydi.
IV. Salda Gölü’ndeki suyun cilt hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor.

Numaralanmış cümlelerin hangisinde nesnel anlatım vardır?

A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.

Çözüm
Doğru cevap: D) IV.

Neden mi?

• Nesnel anlatım: Kişisel görüş, duygu veya düşünce içermeyen, kanıtlanabilir ve herkesçe kabul edilebilecek yargılardır.
  • Öznel anlatım: Kişinin kendi düşünce ve duygularını yansıtan, kanıtlanması zor ve kişiden kişiye değişebilen yargılardır.
Şimdi cümleleri inceleyelim:
  • I. Sonbaharda insanın içine hüzün çöker: Bu cümle, sonbaharı hüzünle bağdaştıran kişisel bir duygudur. Yani özneldir.
  • II. Hatay’ın yemeklerine doyum olmaz: Bu cümle de Hatay yemeklerinin lezzeti hakkında kişisel bir beğeni ifade etmektedir. Bu nedenle özneldir.
  • III. Kitabın içeriği hoş ama kapağı iticiydi: Bu cümlede kitabın içeriği ve kapağı hakkında kişisel bir...
Doğru cevap: D) IV.

Neden mi?

• Nesnel anlatım: Kişisel görüş, duygu veya düşünce içermeyen, kanıtlanabilir ve herkesçe kabul edilebilecek yargılardır.
  • Öznel anlatım: Kişinin kendi düşünce ve duygularını yansıtan, kanıtlanması zor ve kişiden kişiye değişebilen yargılardır.
Şimdi cümleleri inceleyelim:
  • I. Sonbaharda insanın içine hüzün çöker: Bu cümle, sonbaharı hüzünle bağdaştıran kişisel bir duygudur. Yani özneldir.
  • II. Hatay’ın yemeklerine doyum olmaz: Bu cümle de Hatay yemeklerinin lezzeti hakkında kişisel bir beğeni ifade etmektedir. Bu nedenle özneldir.
  • III. Kitabın içeriği hoş ama kapağı iticiydi: Bu cümlede kitabın içeriği ve kapağı hakkında kişisel bir değerlendirme yapılmıştır. Bu da öznel bir anlatımdır.
  • IV. Salda Gölü’ndeki suyun cilt hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor: Bu cümle, Salda Gölü'nün suyuyla ilgili genel bir inanış veya söylentiyi aktarır. Bu bilgi, doğru veya yanlış olsa bile, kişisel bir görüşten ziyade bir iddiadır. Bu nedenle nesneldir.
Sonuç olarak: Sadece IV. cümle, kişisel bir görüş içermeden bir bilgiyi aktarır ve bu nedenle nesnel anlatım içeren tek seçenektir.

Çözüm
Geri