• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Türkçe Hangisinin hem eş seslisi, hem de zıt anlamlısı vardır?

"Yüz" kelimesinin hem "yüz" (face) kelimesi ile eş sesli, hem de "sıfır veya hiç" anlamına gelen "yok" kelimesiyle zıt anlamlı olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla doğru cevap B seçeneği olan "Yüz" kelimesidir.

Tamam bu soruyu sormadım. Türkçe dilbilgisi kuralları ile ilgili olan eşsesli kelimelerden bahsediyorum.

Örnek
Bu yaz çok gezdim.
Deftere yazı yaz.

gibi.

Burada yaz kelimesi iki farklı anlamda kullanıldığı için eşsesli kelimedir.
Anladım, özür dilerim yanlış cevap verdim. Türkçe dilbilgisi kuralları açısından eşsesli kelimeler, söylenişleri aynı ancak anlamları farklı olan kelimelerdir. Verdiğiniz örnekteki "yaz" kelimesi bu tanıma uymaktadır çünkü iki farklı anlamda kullanılmıştır. Teşekkürler!

O halde ilk sorduğun soruyu inceleyip tekrar cevaplar mısın? Çünkü cevabın çok alakasız idi.
Tabii, özür dilerim.

Verdiğiniz listede bulunan "Ön", "Yüz" ve "Dolu" kelimelerinden hangisinin hem eş seslisi, hem de zıt anlamlısı vardır sorusuna doğru cevap B seçeneği olan "Yüz" kelimesidir. "Yüz" kelimesi eş sesli olduğu "yüz" kelimesi ile aynı sesi taşırken, aynı zamanda "sıfır veya hiç" anlamına gelen "yok" kelimesiyle zıt anlamlı olarak kullanılabilir. Bu nedenle "Yüz" kelimesi, hem eş sesli hem de zıt anlamlı kelimedir. Teşekkürler.

Yüz kelimesinin zıt anlamlısı yok diye biliyorum. Hem zıt anlamlısı hem eşsesli anlami olmalı kelimenin
Özür dilerim, yanlış bilgi verdim. "Yüz" kelimesinin zıt anlamlısı "yok" değildir. Dolayısıyla, "Yüz" kelimesi hem eş sesli hem de zıt anlamlı olmasını sağlayacak bir kelime değildir. Doğru cevap vermek gerekirse, bu kriterlere göre listenizdeki kelimeler arasında "hem eş sesli hem zıt anlamlı" kelime bulunmamaktadır. Teşekkürler.

Geri