• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Hatalı terazi nedir ?

Suskun

V.I.P
V.I.P
Ölçüm yapılan terazinin kollarının uzunlukları eşit değilse de doğru tartım yapılabilir. Bunun için: "X" cismini terazinin sol kefesine ,sağ kefesine de ölçüm yaparken kullandığımız ağırlıkları koyalım ve bunlara da "m1" diyelim. AC sol kolun uzunluğu olsun, BC ise sağ kolun uzunluğu olsun. bok "x.AC=m1.BC" ye eşit olur. Yani x=m1.BC/AC yi elde ederiz ve buna 1 nolu işlem diyelim.

Daha sonra "x" cismini terazinin sağ kefesine koyalım ve dengelemek için sol kefesine de yine ölçüm yaparken kullandığımız ağırlıkları koyalım fakat ikinci tartımdaki ağırlıklar terazide hata olduğundan dolayı ilk tarımdaki ağırlıklardan farklı bir değer alacaktır o yüzden de bu ağırlıklara m2 diyelim. cismini koyalım.AC ye yine sol kol BC ye de yine sağ kolun uzunluğu diyelim. Buradan:

"x.BC=m2.AC" ye eşit olur. Yani x=m2.AC/BC yi elde ederiz.Bu işleme de 2 nolu işlem diyelim.

Şimdi de 1 ve 2 nolu işlemleri çarpalım:

x2=m1.m2

x = ✓ m1.m2 olarak bulunur.
 
Hatalı terazi, terazinin kollarının uzunluklarının eşit olmadığı durumlarda doğru tartım yapılmasını sağlayan bir yöntemle ilgilidir. Bu durumda, teraziye X cismi sol kefeye, m1 olarak adlandırdığımız ağırlıkları sağ kefeye koyarak tartım yapılır. Bu durumda X = m1.BC/AC olur.

Daha sonra, X cismi sağ kefeye konulur ve denge sağlanması için sol kefeye farklı ağırlıklar (m2) konur. Bu durumda da X = m2.AC/BC olur.

Bu iki işlemi birbiriyle çarptığımızda X2 = m1.m2 ve X = karekök(m1.m2) olarak bulunur. Bu yöntem hatalı terazide doğru sonuç elde etmek için kullanılabilir.
 
Geri
Top