Hayvanların Süratleri - Hızları
BALIKLARBALIKLARIN yapısı suyun içinde kolay hareket etmelerine elverişlidir. Balığın başlıca ilerleme gücü, vücudunu kıvırarak hareket ettirmesinden ileri geliyorsa da, jet güdümü sağlayan yardımcı motorlarının varlığı da tespit edilmiştir. Bilhassa hızlanacağı vakit, solungaçlarından gayet hızlı olarak su püskürtür. Suyun içinde en hızlı yol alan yaratığın, sırtında kanadımsı bir parça bulunan bir kılıçbalığı cinsinin olduğu kabul edilmektedir. Bu balığın hızı saatte en çok 108 kilometredir. Kılıçbalığı ile diğer bazı balıklarda saatte 96 km.'lik bir hıza erişebilmektedirler. Yunuslar saatte 66 km. ile deniz memelilerinin en hızlı olanlarıdır.
Kuşlar En Hızlı Yaratıklardır
Bütün hayvanların sürat rekoru, «firkateyn kuşu» denilen çok uzun kanatlı bir deniz kuşundadır. Uçuş hızı saatte 160 km. olan bu kuşun bazen bunun iki misli hızla da uçabildiği rivayet edilir. Karasağan'lar, kuşların en süratlileri arasmdaysalar da, iddia edildiği gibi saatte 30 km.'ye eriştikleri şüphelidir. Doğan da hızını pike inişler ve uygun rüzgârlar hesaba katılmaksızın saatte 160 km.'ye yükseltebilir.
Uçak hız ölçüleriyle tespit edildiği üzere, bazı kaz türleri saatte 96 km. hızla uçabilmektedirler. Yükseklik rekoru da 8700 metre ile onlardadır. Fakat kuşlar göç zamanlarının dışında genel olarak 600 metreden daha aşağılarda uçarlar.
Hızlı Koşan Memeliler
Memelilerde de hatırı sayılır hız rekorları bulunmakla beraber, bunlar kuşlarınkilerle şüphesiz başa çıkamazlar. En hızlı dört ayaklı kara hayvanı, rekor hızı saatte 112 km. olan çita adlı bir nevi pars'tır.
Moğolistan antilopu ile Kuzey Amerika'nın çatal boynuzlu geyiği, saatte 96 km. giden bir otomobili geçebilir. Bîr yarış atıyla ilgili olarak kaydedilen en yüksek sürat saatte 76.8 km.'dir. Bazı iri cins tavşanlar da saatte 72 km. ile bu rekora yaklaşırlar. Büyük kangu-ru'nun en yüksek hızı da bu kadardır.
Dört ayak genel olarak koşu için daha elverişlidir. Bir insanın erişebildiği en yüksek hız 100 metre koşu hesabıyla, saatte 36.5 km. iken, tazı cinsinden bir köpek 64 km. süratle yol alabilir, ve böyleyken' bile tavşana yetişemez; En yavaş kara hayvanı, yerde saatte 800 metreden fazla gidemiyen «yakalı tembel hayvan» dır.
Fakat memeliler hız bakımından sürüngen atalarından çok daha ileridirler. Bir insan Avrupa ile Birleşik Amerika'daki yılanların pek çoğundan kaçıp kurtulabilir. 3,5 metre uzunluğunda olabilen «Afrika mambası» adlı yılan, saatte 15 kilometreyi bulan hızıyla dünya yüzündeki en hızlı yılanlardan biridir. Rahatsız edilmeden dahi hücuma geçtiğine göre bu hayvan, yılanların en tehlikelilerinden biridir.
Ufak, Ama Hızlı Hayvanlar
Hayvanlar âleminin en küçük üyeleri hiç de yavaş denmeye lâyık değillerdir. Böcekler âleminde kızböceği denilen bir böcek saatte 88 km., bir işçi bal arısı 24 km., bir arı beyi (kıraliçe arı) saatte 32 km., bir erkek arı işe saatte 40 km. hızla yol alabilmektedir. Bu son iki cins saniyede 330 kere kanat çırparlar.
çita 120
leopar 118 saatte km
antilop 100
aslan 85
kaplan 80
yarış atı 77
çakal 68
deve kuşu 64
sırtlan 62
tavşan 56
ayı 48
fil 40
yılan 32
sincap 20