• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Herkes için Evde soğuk basit, kolay kahve Yapmalari için Tarifler

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE

En Basit Soğuk Kahve​

Soğuk kahve hazırlamanın en pratik yöntemi belki de en kolayı instant kahve diye adlandırılan hazır kahvelerle, yani granül yapıdaki kahvelerle hazırlamaktır. Dilediğiniz kadar Granül kahveyi 1/4 bardak soğuk suda eritin, üstüne bardağın 1/4’ü kadar buz ve kalanına da süt ekleyerek kahvenizi hazırlayabilirsiniz. Eğer şeker kullanmayı seviyorsanız hem kahvenin hem de şekerin kolayca erimesi için başlangıçta 3-4 çorba kaşığı kadar suda hem kahveyi hem de şekeri birlikte karıştırarak tarifi tamamlayabilirsiniz. Şeker yerine kahvenizde kullanmayı sevdiğiniz aromaları içeren şuruplar da ekleyebilirsiniz.

kahve.webp

Cold Brew Nasıl Yapılır?​

Üçüncü nesil kahvecilikte kabul görmüş sıcak filtre kahve demleme yönteminde kahve/su oranı 1/16 olarak alınır. Yani, hazırlayacağınız kahvede her 16 gram su için 1 gram kahve kullanırsınız. Bir diğer deyişle 20 gram kahveyi demlemek için ile 320 ml su kullanmanız gerekir. Cold Brew’da hem kahvenin suya geçişi yavaş olduğu için hem de sonrasında içine buz eklenerek servis edildiği için bu oran çok daha düşüktür. Sertlik tercihinize göre, lezzetli bir cold Brew için 1/8 veya 1/10 oranını kullanmanız gerekir.

Burada küçük bir ip ucu verelim, bir çorba kaşığı kahve yaklaşık 8 grama denk gelir. Bir su ölçü kabınız yoksa, su ölçüsü için de herhangi bir küçük boy kutu içeceğin kutusunu kullanabilirsiniz. Hatta 330ml ölçüsünde minik pet şişe suları bile işiniz görecektir.

Bu demleme yöntemi için özel olarak üretilen Hario Mizudashi vb ekipmanları kullanabileceğiniz gibi Bir french pressle de bu demlemeyi gerçekleştirebilirsiniz. Bu ekipmanlardan hiçbiri elinizde yoksa, öğütülmüş kahveyi bir kavanozun içine atıp üstüne su ekleyin ve kapağını kapatıp buz dolabına koyun 8 saat sonra çıkarıp bir kağıt kahve filtresinde veya bir tülbenti ikiye katlayarak üstünde süzün. Hatta bu işlem daha kolay olsun isterseniz İkiye katladığınız tülbenti bir lastikle kavanızun baş kısmına geçirebilirsiniz.

French Press veya bir cold brew demleme ekipmanıyla demleme yapacaksanız kahve öğütme kalınlığının kullanacağınız filtre deliklerinden daha kalın olmasına özen gösterin. Böylece kahve taneciklerinin kahvenize karışmasını engellemiş olursunuz. Diyelim ki daha ince öğüttünüz veya ekipmanın dibinde tortu oluştu. Bu durumda yine kâğıt filtre veya tülbent yöntemi kurtarıcı olacaktır.

Demlemeyi oda sıcaklığındaki su ile yapın. Suyu tamamen ekledikten sonra, eğer kavanoz veya french press demlemesi yapıyorsanız bir kaşıkla ya da çubukla kahveyi karıştırın. Filtreli sürahilerde bu işlemi yapıyorsanız sürahinin tamamı kadar su eklediğinize emin olun. Daha az su eklerseniz, kahvenin bir kısmı su ile temas etmeyeceği için demleme gerçekleşmez. Sonrasında buzdolabına kaldırın. Buzdolabında en az 8 saat tercihen 16 saat ve hatta damak tadınıza göre 48 saate kadar bekletebilirsiniz. Sonrasında yarısına kadar buz doldurulmuş bir bardakta servis edin. Dilerseniz süt ve şeker de ekleyebilirsiniz. Ama eklemeden önce sade olarak tadına bakmanızı öneririz.

Cold Drip Nasıl Yapılır?​

Eğer bir Cold Drip ekipmanınız varsa kahve bölümünün altına uygun bir filtre kâğıdı yerleştirin. Eğer o ölçüde bir kâğıt bulamadıysanız trapezoid filtre kahve kağıdını keserek de kullanabilirsiniz. Kâğıdı iki kat koymanız süzme performansını daha pozitif yönde etkileyecektir.

Bu yöntemde 1/8 kahve/su oranını kullanmanızı tavsiye ederiz. Öğütme inceliği olarak da filtre kahve inceliğinden biraz daha kalın french press seviyesine yakın bir öğütmeyi tavsiye ederiz. Öğütme inceldikçe suyun kahveyle geçirdiği zaman artacak ve demleme daha sertleşecektir.

Bu oranda hesapladığınız kahve miktarını filtre kâğıdının üstüne döktükten sonra yüzeyi mümkün olduğunca düzleştirip üstüne bir kâğıt filtre daha koyun. Üstteki filtre ıslanacak ve damlayan suyun yuva yapmasını engelleyecek aynı zamanda da suyun kahvenin her noktasına dokunarak geçmesini sağlayacaktır.

Damlama hızı ise tercihen saniyede bir damla, en fazla saniyede 4 damla olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Hatta 2-3 saniyede bir damla olarak bile ayarlamanız mümkün. Sonuçta elde ettiğiniz tadı karşılaştırın ve sonraki demlemelerinizde daha yumuşak bir tat elde etmek isterseniz damlama sıklığını artırın. Daha sert bir tat içinse damlama sıklığını düşürün.

Ekipmanınızın üst bölümüne tercihen buz ya da donma noktasına yakın sıcaklıkta su ekleyin ve işin geri kalanını ekipmanınıza bırakın. Kahveniz demlendiğinde yarısına kadar buz dolu bir bardak üstüne dökerek servis edin.

Japanese Cold Brew Nasıl Yapılır?​

Japanese Cold Brew hibrit bir yöntemdir. Bu yöntemin tada nasıl etki ettiğini "Ice Coffee - Japanese Cold Brew - Nitro Brew Nedir?” yazımızda anlatmıştık. Bu demleme yönteminde 3. Nesil kahvecilikte kullanılan 1/16 kahve/su oranını kullanacağız ama su bölümünü ikiye bölüp bir yarısını sıcak su diğer yarısını ise buz olarak kullanacağız.

Bu yöntem için ideal ekipman olarak Hario V60 Demleme aleti ile Range Server sürahi kullanacağız. Eğer elinizde bunlar yoksa benzer yöntemle filtre kahve makinenizin üst kapağı açılıyorsa makineyi çalıştırmadan onu da kullanabilirsiniz.​

Şu hâlde reçetemiz, 16 gram kahve, 160ml sıcak su (tercihen 93 derece) ve 160 ml suya denk yaklaşık 144 gram buzdan oluşacak.
Buzu alt hazneye yerleştirdikten sonra V60 demleme aletimizin içine filtresini yerleştirip 16 gram (Pour over v60 için öğütülmüş) kahvemizi koyuyoruz. 160 ml suyun önce 30 ml kadarını kahvenin her tarafına dairesel hareketle döküp yaklaşık 45 saniye kahve içindeki gazların çıkması için bekliyoruz. Bu yaptığımız işleme "blooming” deniyor. Kalan 130 ml suyu ise 4 ayrı parti halinde 30-30-30-40 ml olacak şekilde her aralıkta yaklaşık 20-25 saniye bekleyerek döküyoruz.

Kahveniz içime hazır dilerseniz birkaç adet buz attığınız bir bardakta servis edebilirsiniz.

Dalgona Kahvesi Nasıl Yapılır?​

Son dönemde oldukça popüler olan Dalgona kahvesini henüz denemediyseniz, granül kahve ile yapılan, oldukça kolay bir yöntem olduğunu görünce sürekli yapmak isteyebilirsiniz. Özellikle evde hiçbir kahve ekipmanınız yoksa, endişe etmeyin. Çünkü Dalgona kahvesi hemen hemen her evde bulunan malzemelerle hazırlanan kolay ve pratik yöntemli bir soğuk kahve türüdür.
O zaman önce malzemelerimize bir göz atalım;

Malzemeler​

2 yemek kaşığı granül kahve
2 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı sıcak su
200 mililitre soğuk süt

Nasıl Hazırlanır?​

Bir kaseye granül kahveyi ve şekeri dökün. Daha sonra üzerine sıcak su koyarak, tel bir çırpıcı ile manuel çırpmaya başlayın.
İlk başta koyu bir renk göreceksiniz ancak daha sonra siz çırptıkça renk açılacak. Ne kadar çırparsanız rengi o kadar açılır. Duruma göre yaklaşık 15 dakika kadar çırpabilirsiniz. Karışım kıvamını bulduktan sonra katılaşır.
Son olarak, bir bardağa arzu ettiğiniz kadar buzu ilave edin. Üzerine soğuk sütü ekleyin. (Daha sert ve yoğun kahve tadı elde etmek isteyenler sütün üzerine espresso ekleyebilir.)
En üste ise hazırladığınız kahveli kremayı ekleyerek dalgona kahvenizi afiyetle içebilirsiniz!

Frappe Nasıl Yapılır?​

Yaz aylarının vazgeçilmez soğuk kahve türlerinden biri de Frappe. Sıcak havalarda sürekli dışarda frappe tüketenler, bu lezzeti evlerinde de yapabilirler. O zaman önce malzemelerimize bakalım, sonra hazırlama aşamasına geçelim!

Malzemeler​

  • 2 tatlı kaşığı granül kahve (yoğun kahve tadı isteyenler, kaşıkta dolu dolu kahve eklemesi yapabilir.)
  • 300 ml. çok soğuk su
  • 7-8 adet buz
  • Arzu ettiğiniz miktarda şeker
  • Kremalı sevenler için dilediği kadar krema

Nasıl Hazırlanır?​

Herhangi bir shaker içine 2 tatlı kaşığı granül kahveyi ekleyin. Üzerine 2 tatlı kaşığı su aktarın.
Şekerli içmek isteyenler bu noktada şeker ilavesi yapabilirler. Ve ardından shaker’ın kapağını kapatarak 3 dakika boyunca çalkayın.

Daha sonra shaker’ı açın ve içinde oluşan köpüğü bardağa dökün.

Shaker içinde kalan köpüğün üzerine su ilave edip yeniden çalkalayıp bardağa dökün.
Ve bardağa dilediğiniz miktarda buz koyun. Son olarak isterseniz bardağınızın üzerine krema aktarabilirsiniz. Artık Frappeniz hazır! Afiyet Olsun

Hindistan Cevizli Buzlu Mocha Nasıl Yapılır?​

Hindistan cevizi aslında filtre kahve içerisine de konularak özellikle sabah kahvelerinde metabolizma için çok faydalıdır. Özellikle Hindistan cevizi aromasını sevenler için bu tarif çok lezzetli!
Krema Malzemesi
100 ml. Hindistan cevizi sütü
1 yemek kaşığı şeker

Kahvesi için​


• 150 ml. cold brew kahve
• 2 yemek kaşığı çikolata şurubu
• 1/2 çay kaşığı vanilya özütü
• 1 çay kaşığı şeker
• 2 yemek kaşığı kurutulmuş Hindistan cevizi
• 200 ml. Hindistan cevizi sütü

Nasıl Hazırlanır?​

İlk olarak bardağınızın dibine çikolata şurubunu dökebilirsiniz. Üzerine 7-8 adet buzu aktarın.

Daha sonra, kahveyi, vanilya özütünü, şekeri, kurutulmuş Hindistan cevizini ve Hindistan cevizi sütünü ekleyin. Bir yandan da, mikser kabına 100 ml Hindistan cevizi sütü ve 1 yemek kaşığı şekeri ilave edin.

Karışım krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpın. Krema olduktan sonra ise, kahvenizin üzerine kremayı hafif hafif dökmeye başlayın. İsteğe göre üzerini süsleyebilirsiniz. Ve artık Hindistan Cevizli Buzlu Mochanız hazır!

Buzlu Kahve Küpleri ile Soğuk Kahve Nasıl Yapılır?​

Kahve severler için sıcak havaların vazgeçilmezi soğuk kahve! Granül kahve ile birbirinden lezzetli soğuk kahveler elde edebilirsiniz. Öncelikle malzemelere bir göz atalım!

Malzemeler​

  • 2 tatlı kaşığı granül kahve
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı kakao
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı çikolata kreması

Nasıl Hazırlanır?​

Öncelikle kahveyi sıcak suda çözdürün. Daha sonra buz kalıplarına aktarıp 2 saat dondurucuda bekletin.

Ardından sütünüzü ve kahveli buz küplerinizi bir blender’a alıp karıştırın.

İsteğe göre bardağınızın içine şeker veya çikolata kreması koyabilirsiniz.

Daha sonra blenderdaki karışımın yarısını bardağınıza dökün. Blender’da kalan yarısına kakao’yu ekleyerek yeniden karıştırmaya başlayın. Ve bardağa aktarın. En son kalan kahve küplerini bardağınıza ekleyin. Afiyet olsun!

Buzlu Americano Nasıl Yapılır?​

Sert ve sütsüz kahve severlerin yaz aylarında sık tercih ettiği bir soğuk kahve türü ise, buzlu americano’dur. Hem yoğun bir kahve tadı, hem de ferahlık hissi veren, yapımı ise oldukça kolay olan lezzetli bir kahvedir.

Malzemeler​

Espresso ve Buz

Nasıl Hazırlanır?​


Hazırlamış olduğunuz espresso kahvenizi oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Ardından soğumuş olan kahvenize, kahve sertliğini damak tadınıza göre ayarlayarak soğuk su ilave edin. Suyu ne kadar fazla koyarsanız, kahvenizin sertliği o kadar azalır. Daha yoğun kıvamlı bir kahve elde etmek isterseniz espressonuzu double yaparak su oranınızı ayarlayabilirsiniz. Ve daha da soğuk bir kahve elde etmek isterseniz, kahvenize 7-8 adet buz ekleyip tüketebilirsiniz. Afiyet Olsun!

Buzlu Cappuccino Nasıl Hazırlanır?​

İtalya’nın en sevilen lezzeti Cappuccino’yu kış aylarında sıcak olarak tüketirken, yaz aylarında buzlu
kahveye çevirebiliriz. Nasıl mı? Önce malzemelere bir göz atalım!

Malzemeler​

  • Hazır sade kahve
  • Şeker
  • Çikolatalı Süt
  • 7-8 adet Buz

Nasıl Hazırlanır?​

Hazır kahvenizi çözünene kadar sıcak suda bekletin. Ardından şekeri, buz küplerini ve çikolatalı sütü bir kapta köpürene kadar karıştırın. Çözülen kahvenize, karışımınızı ekleyin. Dilerseniz daha fazla buz ekleyebilirsiniz. Ve kahveniz hazır!

Dondurmalı Buzlu Kahve Nasıl Yapılır?​

"Bana sadece buz yetmez” diyenler için daha da serinletici farklı bir alternatif önerelim. Kahvenize dondurma ilave ederek harika bir tat elde etmeniz mümkün! Ama önce malzemelere bakalım;

Malzemeler​

  • 300 ml. soğuk kahve
  • 2 top vanilyalı dondurma
  • Dilerseniz 1 tatlı kaşığı şeker

Nasıl Hazırlanır?​

Bardağınıza vanilyalı dondurmalarınızı aktarın. Üzerine soğuk kahveyi dökün ve nazikçe karıştırın.

Dondurmanın şekeri az geliyorsa, şeker ilave edebilirsiniz. Son olarak arzuya göre üzerine kakao döküp, 1 top dondurma daha ekleyebilirsiniz. Afiyet Olsun!

Vanilyalı Buzlu Kahve Nasıl Yapılır?​

Vanilyanın mis gibi kokusu ile kahvenin müthiş uyumunu denemek için bu tarif size göre!

Önce malzemelere göz atıp, sonra hazırlamaya başlayalım!

Malzemeler​

  • 200 ml. soğuk kahve
  • 400 ml. süt
  • 1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü
  • Dilediğiniz kadar şeker (isteğe göre)

Nasıl Hazırlanır?​

İlk olarak, kahve, süt ve vanilya özütünü güzelce karıştırın. Üzerine arzuya göre şeker ekleyebilirsiniz.

Ve karıştırdığınız kahvenizin üzerine bardak dolana kadar buz ekleyin. Dilerseniz en son üzerine 1 top dondurma ekleyerek de servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun!

Buzlu Filtre Kahve Nasıl Hazırlanır? (Yoğun tat isteyenler için)​

Canınız soğuk kahve çektiğinde hemen hazırlayabileceğiniz bir filtre kahve tarifi önerelim!

Malzemeler​

  • 1 su bardağı süt
  • 6-7 adet kahveli buz küpleri

Nasıl Hazırlanır?​

French Press’te, Filtre kahve makinesinde veya moka pot’unuzda hazırladığınız filtre kahvenin bir kısmını buz kalıplarına koyup donmasını bekleyin. Ardından diğer kalan kısmı oda sıcaklığında bekletin. (Yoğun filtre kahve tadı tercih etmeyenler kalan kahveyi eklemeyebilirler.) Dondurduğunuz buz küplerini bardağınıza dökerek soğuk süt ilave edin. Ve kahveniz hazır!

Buzlu Matcha Latte Nasıl Yapılır?​

Son dönemin popüler latte seçeneklerinden biri olan Matcha Latte aynı zamanda oldukça sağlıklı! Üstelik evinizde kolayca hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler​

  • 1 çay kaşığı matcha tozu
  • 1 tatlı kaşığı akçaağaç şurubu veya bal
  • ¾ bardak soğuk süt
  • ¼ bardak su
  • Buz

Nasıl Hazırlanır?​

Matcha tozunuzu sıcak su ile karıştırıp içine sıcak sütü ekleyin. Daha sonra oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Üzerine 5-6 adet buz aktarın. Ve matcha latteniz hazır! Afiyet Olsun!
 
Geri
Top