~meLek~
GalataSaray'ım
Hıçkırık, bazı durumlar da yaşadığımız ve net bir şekilde sebebini bilmediğimiz, anlam veremediğimiz durumlardan biri olmaktadır. Peki, nedir bu hıçkırık? Nasıl oluşur? Tam anlamı ile oluşma nedenleri nelerdir? Dilerseniz, bu sorulara cevap vermeye çalışalım.
Hıçkırık, göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyafram kasının birden kasılması sonucunda ses telleri arasındaki açıklığın istem dışı kapanması ile gerçekleşen ani soluk alımı ve bu sırada bir sesin dışarı çıkmasıdır. Frenik sinirin uyarılması ile geliştiği bilinmektedir.
Hıçkırık, diyafragmanın istek dışı bir şekilde aniden kasılması bu kasılma ile birlikte; nefes borusunda kapanma yaşanması sonucu ile meydana gelmekte olan bir olaydır.
Bu durum, her insanda meydana gelmesi mümkün olan bir durumdur ve önemli bir sorun değildir. Üstelik, bazı durumlar da nöbetler şeklinde de görülmesi mümkündür. Kısa bir süre sonra gidecek olan bir sorundur.
Hıçkırık Oluşmasına Neden Olan Durumlar
1) Bol miktarda hızlı yemek yemek,
2) Mide kısmında genişleme,
3) Hava yutulması,
4) Kalp konusunda ki hasta
Hıçkırığın sebepleri
Psikolojik nedenler: Heyecan, korku, stres
Toksik ve metabolik sebepler: Alkol, ilaçlar, diyabet, üremi
Ameliyat sonrası sebepler: Genel Anestezi Santral sinir sistemi (beyin)'ne bağlı sebepler: Tümörler, travma, menenjit, damarsal sebepler.
Diyaframın uyarılması: Mide distansiyonu (şişmesi), mide fıtığı, karaciğer büyümesi, dalak büyümesi
Ve daha bir kaç neden/durum neticesinde, hıçkırık oluşabilir. Asla heyecan yapılması, tedirgin olunması ve/veya hızlı bir biçimde müdahale edilmesi gereken bir sorun değildir. Biraz rahatlama, kısa bir süre uzanarak bekleme ardından ki bunlara da kesinlikle zorunlu gerek yoktur. Sorun, geçecektir.