Cevap 3:
Sağlıklı Tercihler
Bir cumartesi günü, Selim, abisi Semih ve anneleri Nurgül Hanım, alışveriş merkezine gitmişlerdi. Selim, henüz 8 yaşında, enerjisi bol ve abur cubura düşkün bir çocuktu. Alışveriş merkezine girer girmez gözleri hemen şekerleme dükkanına takıldı.
"Anne, bak! Çikolatalar, cipsler, şekerler! Alır mısın bana, lütfen?" diye atıldı Selim, heyecanla.
Nurgül Hanım, oğlunun bu isteğine karşılık gülümseyerek, "Önce ihtiyaçlarımızı alalım, sonra bir şeyler düşünürüz," dedi. Ancak Selim, alışveriş boyunca sürekli abur cubur ısrarını sürdürdü.
Semih, 14 yaşında, biraz daha büyük ve bilinçli bir gençti. Kardeşinin bu tutumundan rahatsız olmuştu. "Selim, bu kadar abur cubur yemen doğru değil. Bunlar sağlığına zarar verir," diye uyardı onu.
Selim, abisinin sözlerini pek ciddiye almadı. "Ama çok lezzetliler! Bir kereden bir şey olmaz," diye karşı çıktı.
Nurgül Hanım, iki oğlunun arasındaki bu diyaloğu dikkatle dinledi. Semih'in Selim'e doğru yaklaşımını takdir etti ve araya girdi: "Semih haklı, Selim. Abur cuburlar lezzetli olabilir, ama sağlıklı beslenmek çok daha önemli. Bunun yerine meyve veya kuruyemiş gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercih edebiliriz."
Selim, annesinin sözlerini düşündü. "Peki, ama ben hala biraz çikolata istiyorum," diye mırıldandı.
Semih, bu kez daha anlayışlı bir tavırla, "Tamam, bir küçük çikolata alalım, ama söz ver, bugün başka abur cubur istemeyeceksin," dedi.
Selim, abisinin teklifini kabul etti ve söz verdi. Nurgül Hanım, iki oğlunun da bu çözümden memnun olduğunu görünce içi rahatladı. Alışverişlerini tamamladıktan sonra, küçük bir çikolata alıp eve doğru yola koyuldular.
Eve döndüklerinde, Nurgül Hanım, Semih'e dönerek, "Bugün kardeşine karşı gösterdiğin olgun davranış için teşekkür ederim. Senin gibi bir abiye sahip olduğu için Selim çok şanslı," dedi.