Hiroşima Barış Anıtı Parkı

Suskun

V.I.P
V.I.P
Hiroşima Barış Anıtı Parkı

800px-HiroshimaCenotaph_2008_01.JPG

Atom Bombası Kurbanları Anıtı

800px-UN_Japanese_Peace_Bell_2.JPG

Hiroşima Barış Parkı'ndaki Barış Çanı

Hiroşima Barış Anıtı Parkı Hiroşima, Japonya'da bulunan büyük parklardan biridir. Park, dünya üzerinde nükleer saldırıya (6 Ağustos 1945) uğrayan ilk kent olan Hiroşima'ya adanmıştır. Saldırının neden olduğu can kaybı 1945 sonu itibariyle 140.000'dir.

Hiroşima Barış Anıtı Parkı'nın kurulduğu yer bir zamanlar kentin kalbi durumundaydı. Patlamanın ardından meydana gelen alan üzerine kurulan park günümüzde birçok anıt, müze ve konferans salonuna ev sahipliği yapmaktadır. Hiroşima Belediyesi tarafından yürütülen 6 Ağustos Barış Anıtı Töreni de bu parkta yapılmaktadır.[2] Barış Anıtı Parkı'nın üstlendiği yükümlülük yalnızca kurbanları anmak değil, aynı zamanda nükleer kabusları anımsatmak ve dünya barışını savunmaktır.

Atom Bombası Kubbesi

Atom Bombası Kubbesi eski Endüstri Tanıtım Salonu'nun kalıntılarına verilen addır. Hiroşima'ya atılan nükleer bombanın patladığı yere en yakın yapı olan salon, patlamanın ardından olduğu gibi bırakılmıştır. Kutsal bir yapı olarak görülen Atom Bombası Kubbesi, Barış Anıtı Parkı merkez anıt mezarının uzak köşesinde bulunmaktadır. Kubbe, resmi olarak Japon ulusu ve tüm insanlığın ortak belleğini simgeleyen bir alan olarak tanımlanmaktadır.[2] Yapı, UNESCO Dünya Mirasları'ndan biridir.

Çocuk Barış Anıtı

Çocuk Barış Anıtı bombalama sonucu yaşamını yitiren tüm çocukların anısına adanmış olan bir heykeldir. Kollarını iki yana açmış olan ve başında kağıttan yapılmış turna kuşu maketi bulunan bir kız çocuğunu simgeleyen heykel, bombanın çevreye savurduğu yayınım nedeniyle yaşamını yitiren Sadako Sasaki'nin gerçek yaşamöyküsünü yansıtmaktadır. Bu çocuk 1000 turna kuşu maketi yapmayı başardığında iyileşeceğine inanmaktadır. Bu yüzden tüm dünya çocukları kâğıttan turna kuşu maketleri yapmakta ve bunları Hiroşima'ya göndermekte, bu maketler heykelin hemen yanında sergilenmektedir.

Atomic_Bomb_Memorial_Mound.jpg

Atom Bombası Anıtı Tepeciği

Atom Bombası Anıtı Tepeciği
Atom Bombası Anıtı Tepeciği bombalama sonucu yaşamını yitiren 70.000'i aşkın insanın küllerinin saklandığı, üzeri çimenle kaplı bir tümsektir.

Cenotaph_for_Korean_Victims.jpg

Koreli Kurbanlar Anıt Mezarı

Koreli Kurbanlar Anıt Mezarı
Saldırı sırasında onbinlerce Korelinin Hiroşima'da bulunduğu söylenmektedir. Anıtın üzerinde "Ölülerin ruhları kaplumbağa sırtında cennete doğru yol alır" yazısı bulunmaktadır.

Kayıtlara göre, patlama sonucunda yaşamını yitiren ve öldürücü yayınıma maruz kalan 350.000-400.000 kişiden en az 45.000'i Korelidir. Hiroşima ve Nagasaki'den sağ çıkan yaklaşık 300.000 kişi Kore'nin bağımsızlığa kavuşmasından sonra ülkelerine dönmüştür ancak bu kişilerin ancak yarısının Kore Cumhuriyeti'nde yaşadığı bilinmektedir. Farklı kaynaklar ölü Koreli sayısını 5000 ile 50.000 arasında göstermektedir. Bunun temel nedeni, ırk ve etnik köken bakımından azınlık olarak sayılan kişilerin göz ardı edilmiş olmasıdır. Kore ulusal simgeleriyle süslenmiş olan anıt Japon sömürgeciliği, savaş ve atom bombası gibi güçlüklerin altından kalkan Korelilerin yengisini temsil etmektedir. Anıt, Kore Cumhuriyeti'nin onur ve görkemini yansıtan ulusalcı bir simge olarak görülmektedir.

Anıt, dikildiği yer konusunda tartışmaya neden olmuştur. Irmağın diğer yakasına[6] yapılan anıt Temmuz 1999'da park içine taşınmıştır.


450px-Cenotaph_Hiroshima.jpg

Ana Anıt Mezar

Ana Anıt Mezar
Parkın ortasında, üzerinde saldırı sonucu yaşamını yitiren tüm kişilerin adlarının bulunduğu bir anıt mezar olan eyer biçimli bir anıt yer almaktadır. Anıtın üzerinde "Rahat uyuyun çünkü hata yinelenmeyecek" yazısı bulunmaktadır. Anıtın konumu Barış Meşalesi ve Atom Bombası Kubbesi'nin görülmesine olanak tanımaktadır. 6 Ağustos 1952'de yapılan Ana Anıt Mezar açık alan üzerine kurulmuş ilk anıtlardan biridir. Şinto biçemine göre tasarlanan[kaynak belirtilmeli] anıtın yay biçimi, atom bombası kurbanlarının ruhlarını koruyan bir sığınağı temsil etmektedir.

Peace_Flame_and_Museum.jpg

Barış Meşalesi

Barış Meşalesi
Hiroşima saldırısında yaşamını yitirenlere adanan bir diğer anıt olan Barış Meşalesi ilk kez tutuşturulduğu 1964 yılından bu yana yanmaktadır. Meşale tüm nükleer bombalar yok edilinceye ve dünya nükleer silah tehditlerinden kurtuluncaya dek yanmayı sürdürecektir.

Barış Çanı

Barış Çanı Atom Bombası Çocuk Anıtı'nın yanında bulunmakta ve ucu açık bir yapının içinde yer alan büyük bir Japon çanını kapsamaktadır. Ziyaretçiler, çanı dünya barışı için çalmakta ve çanın yüksek tonlu ezgisi Barış Parkı'nın her köşesinde yankılanmaktadır.

Çan üzerinde yer alan ve "kendini tanı" anlamına gelen yazılar Yunanca (γνῶθι σεαυτόν), Japonca ve Sanskritçedir. 20 Eylül 1964 tarihinde açılan çanın tabanı dünya eşlemiyle kaplıdır. Çanın en beğenilen yeri kuşkusuz Masahiko Katori (1899-1988) tarafından tasarlanmış olan atom simgesidir. Yunan Büyükelçiliği, çanı Barış Parkı'na bağışlamış ve Sokrat'ın en ünlü sözünü yapı üzerine kazımıştır. Sanskritçe metin bir Hintli elçi tarafından, Japonca metin ise bir öğretim üyesi tarafından çevrilmiştir.



Hall_of_Remembrance.jpg

Anma Salonu

Hiroşima Ulusal Barış Anıtı Salonu
Hiroşima Ulusal Barış Anıtı Salonu Japon ulusal hükümetinin atom bombası saldırısı kurbanlarının anımsanmasına yönelik bir girişimidir. Japonya'nın kalıcı barış isteğini de ortaya koyan yapıda birkaç gösterge bulunmaktadır. Çatıda, girişin yakınında (müze zemin düzeyinin altındadır) 8:15'te (bombanın patlama zamanı) durdurulmuş bir saat göze çarpmaktadır. Müzede ayrıca bir seminer odası, kütüphane, gösteri alanı ve kurbanlara ilişkin bilgilerin bulunduğu bir bölüm yer almaktadır. Yapının en ilgi çekici yeri kuşkusuz Anma Salonu'dur. Salonun duvarları Hiroşima kentinin, 1945 yılı sonu itibariyle yaşamını yitiren kişi sayısı olan 145.000 karo kullanılarak yapılan 360 derecelik görünümüyle kaplıdır.

Hiroşima Barış Anıtı Müzesi

Hiroşima Barış Anıtı Müzesi, ziyaretçileri bombalı saldırı konusunda bilgilendiren ana yerdir. Müze; savaşa giden süreç, Hiroşima'nın savaştaki rolü, bombalı saldırı anı ve etkilerine ilişkin bilgilerle saldırının hemen ardından çekilmiş fotoğrafları içermektedir. Ana Anıt Mezar, Barış Meşalesi ve Atom Bombası Kubbesi'nin fotoğrafları da müzede yer almaktadır.



450px-Peace_Gates.jpg

Barış Kapıları

800px-A_bomb_dome_hiroshima_sunset.jpg

Yaz mevsiminde Atom Bombası Kubbesi

800px-Hiroshima_Pond_of_Peace.jpg

Hiroşima Barış Göleti

Barış Kapıları
49 dilde "barış" sözcüğüyle kaplı altı kapıdan oluşan bu anıt, parka yeni eklenmiştir. Kapılar 5 metre yüksekliğinde ve 2 metre genişliğindedir.

Hiroşima Barış Anıtı Töreni

Hiroşima kenti her yılın 6 Ağustosunda Hiroşima Barış Anıtı Töreni'ne ev sahipliği yaparak atom bombası saldırısında ölenleri anmakta ve kalıcı dünya barışı için dua etmektedir. Tören, saldırıda yaşamını yitiren kişilerin yakınlarına eşlik eden yurttaşlarla birlikte Ana Anıt Mezar'ın önünde gerçekleştirilmektedir.
 
belgeselini izlemiştim hiroşimanın bombayı bırakan pilotlar biz işimizi yaptık ve bundan pişman değiliz diyorlardı şimdilerde dünyaya barış adıyla soykırım yapan , soyunun tüm özelliklerine sahip ve yeni neslin özendiği rüyasına sadık millet inşallat tez zamanda rüyan kabusa döner ..... ( eline sağlık suskun )
 
Geri
Top