Hızlı okumak için neler yapılmalı?

  • Konuyu açan Konuyu açan r0se
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

r0se

Forum Onuru
Özel üye

Hızlı okumak için neler yapılmalı?​

Hızlı okumak hepimiz için ihtiyaçtır. Aynı kitabı üstelik anlayarak çok daha kısa sürede bitirmek elbette önemli bir avantajdır. Hızlı okumak için dikkat edilmesi gerekenler…

a. OKURKEN SES ÇIKARMAYINIZ :​

Yalnız gözlerle yapılan bir okuma ile sesli okuma arasında hız bakımından büyük fark vardır. Kendi tecrübelerimizle de seslendirmeden yapılan bir okumanın daha hızlı olduğunu biliriz. Bu özellik, bizim dayanak noktalarımızdan birini oluşturacaktır.

Bir çok kişi sessiz okuduğunu sandığı bir sırada bile, aslında sesli okuduğunun farkında değildir. Okurken ya dudaklarını kımıldatır ya da hafifçe ses çıkartır. Okurken dudaklarımızın oynaması bir yana, gırtlağımızın oynaması bile yalnız gözlerimizle okumadığımızı gösterir. Böyle bir okuyuş bizi çok yavaşlatır. Öncelikle, böyle bir alışkanlığımız varsa, bundan kurtulmalıyız.

b. KELİMELERİ ZİHNİNİZDEN TEKRAR ETMEYİNİZ :​

Yine hemen hemen hepimiz, sessiz okurken, okuduğumuz her kelimeyi zihnimizde tekrarlarız. Buda okumayı yavaşlatır. Gözümüzün gördükleri sinirler tarafından beyne iletilir ve idrak edilir. Bizim bunları tekrar zihnimizden geçirmemiz boş bir çabadır. Nitekim gördüğümüz manzaraları, insanları, eşyaları zihnimizde tekrar etmeden idrak ederiz. Hiç bir insanın gördüğü bir ağaç için “Bu gördüğüm bir ağaçtır.” tarzında bir tekrara ihtiyacı yoktur. Ancak, bu, çok zor unutabileceğimiz kötü bir alışkanlıktır. Bundan kurtulma çok çalışmayı gerektirir. Bu kötü alışkanlığı yenebilecek olanlar olağanüstü bir okuma hızına ulaşırlar.

c. HARF HARF, HECE HECE OKUMAK :​

Bizi yavaşlatan frenlerden biri de, okuduklarımızı ayrıntılarıyla daha iyi kavrayabilmek endişesiyle harfi harfine heceleyerek okumaktır. Halbuki kelimeler içindeki harflerle birlikte bir bütün olarak algılanmalıdır. “Masa” kelimesi, bir bakıma stilize edilmiş bir masa resmidir. Masa resmini gördüğümüzde nasıl bir bütün olarak algılıyorsak, masa kelimesini de öyle algılamamız gerekir. Bu, biraz da okumayla ilgilidir. Bir kelime ile daha önceleri ne kadar çok karşılaşmışsak, onu bir görüşte, bir bütün olarak algılama şansımızda o kadar artar.

d. METNİ ELİMİZLE VEYA KALEMLE TAKİP ETMEYİNİZ :​

Okumayı yavaşlatan bir başka kötü alışkanlık da metni okurken parmak veya kalemle satırların altını taramaktır. Bu kötü alışkanlıktan derhal vazgeçmeliyiz.

e. OKURKEN ASLA GERİ DÖNMEYİNİZ :​

Dikkate almanız gereken kötü alışkanlıkların sonuncusu geri dönüşlerdir. Çoğumuz bir metni okurken anlamadığımız bir kelimeyle karşılaştığımızda, veya bir kelimeyi anlamakta güçlük çekince derhal başa döner, en son okuduğumuz cümleyi baştan alırız. Bu da okumayı son derece yavaşlatan sebeplerden biridir. Bu kötü alışkanlığı da unutmamız gerekiyor. Ne olursa olsun, geri dönmeyeceğiz. Bırakın metin iyi anlaşılmasın hızlı okuma çalışmalarının başlangıcında hızlılık geliştirmek esastır. Anlama, daha sonra kendiliğinden gelecektir. Bu bakımdan başlangıçta anlama konusunda fedakarlıkta bulunabiIiriz.

Okumadaki kötü alışkanlıklarımızı bırakmak, zannedildiği kadar kolay değildir. Öncellikle belli bir yaşa gelmiş insanlar için bu işin zorluğu artar. İlkokul sıralarından başlanarak kazanılmış ve uzun yıllar boyunca kemikleşmiş kötü alışkanlıklar bir çırpıda terk edilemez. Tek çare, ısrarlı çalışmalarla bu kötü alışkanlıkların yerini alacak iyi alışkanlıkların geliştirilmesidir. Yılmamak, kolay başarılar beklememek gerekiyor. Önemli olan belli bir metni kısa bir sürede okumak değildir. Hızlı okumak, bizim normal okuma alışkanlığımız haline gelmelidir. Bu sağlanmadıkça tam başarı elde edilemez.

İnsan kısa bir süre uğraşarak bir metni hızlı okuyabilir. Özel bir çaba sarf etmeden, uzun süre hızlı okuyabilmek gerekir. Buda ancak hızlı okumanın bizim normal okuma alışkanlığımız haline getirilmesiyle mümkündür.

Şimdi, yenmemiz gereken kötü alışkanlıklarımızı topluca bir kez daha gözden geçirelim :
a. SESLİ OKUMAK
b. OKUDUĞUMUZ HER KELİMEYİ ZİHNİMİZDEN TEKRARLAMAK
c. HARF HARF, HECE HECE OKUMAK
d. METNİ, SATIRLARI PARMAK VEYA KALEMLE TAKİP ETMEK
e. OKURKEN GERİYE DÖNMEK
 
Hızlı okumak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı ve faydalı bilgiler verilmiş. Birkaç ek öneriyle bu konuya katkıda bulunabiliriz:

f. ODANIZI VE KAFANIZI DÜZENLEYİN:​

Hızlı okuma için odanızın düzenli olması ve zihinsel olarak odaklanmanız çok önemlidir. Okuyacağınız materyalleri rahatça görebileceğiniz ve dağınıklıktan uzak bir ortam yaratarak konsantrasyonunuzu artırabilirsiniz.

g. HIZLI ÖZET ALIŞTIRMALARI YAPIN:​

Okuduğunuz metni hızlıca özetleyerek ana fikirleri ve önemli detayları hatırlamayı sağlayacak alıştırmalar yapabilirsiniz. Bu da hem hızlı okuma becerinizi geliştirecek hem de anlamanızı artıracaktır.

h. KALINAN YERDE KISA MOLALAR VERİN:​

Uzun süreli hızlı okuma sırasında beyninizin dinlenmeye ihtiyacı olabilir. Belirli aralıklarla kısa molalar vererek hem gözlerinizi dinlendirin hem de beyin aktivitenizi yüksek tutun. Bu, okuma performansınızı artırabilir.

Hızlı okuma becerinizi geliştirerek kitapları daha hızlı okuyabilir ve zamanınızdan daha fazla verim alabilirsiniz. Kendinize uygun olan yöntemleri deneyerek daha etkili bir okuma pratiği geliştirebilirsiniz.

Ayrıca okuma hızlı ölçmek için aşağıda deneme sayfaları var

 
Geri
Top