Hristiyanlık (8. Sınıf)

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Hristiyanlık (8. Sınıf)

Hristiyanlık, Hz. İsa ile gönderilen ilahi dinin adıdır. Hristiyanlığın bir diğer ismi peygamberinin Hz. İsa olması dolayısıyla Îseviliktir. Hristiyanlık İsrailoğullarına Musevîlikten sonra gönderilmiş olan dindir. Hristiyanlık ta Yahudilik gibi aslı bozulmuş ilahi dinler sınıfına girmektedir.

Hz. İsa’nın annesi Meryemdir. Hz. Meryem kendisini Allah yoluna harcamış, iffetli, temiz bir kadındı. Allah kendisine bir melek aracılığı ile haber göndermiş ve bir erkek çocuğu olacağını müjdelemiştir. Hz. İsa, Allah’ın bir mucizesi sonucu babasız olarak dünyaya gelmiştir. Hz. Meryem bu şekilde Hz. İsa’yı dünyaya getirince O’na iftira atılmıştır. Fakat bu iftiralara yine Hz. İsa, Allah’ın bir mucizesi olarak daha kundakta bir bebek iken cevap vermiş ve annesinin masum olduğunu konuşarak insanlara anlatmıştır.

Hz. İsa’ya peygamberlik görevi verildiği zaman insanları Allah’ın yoluna çağırmıştır. Yüce Allah Hz. İsa’yı desteklemek için O’na birtakım mucizeler vermiştir. Çamurdan yaptığı kuşa üfleyince kuş Allah’ın izniyle uçuyor, ölüleri diriltiyor, gözleri görmeyenleri iyileştiriyor ve alaca hastalığına yakalananları iyileşitiriyordu. Bu kadar mucize göstermesine rağmen O’na inanmamışlardır. Sadece ‘havari’ denilen on iki kişi O’na inanmıştır. Daha sonra Hz. İsa’yı öldürmek istemişler, fakat kendisine ihanet eden Havariyi Hz. İsa yerine çarmıha germişlerdir. Hristiyanlar ise Hz. İsa’nın çarmıha gerildiğine inanırlar. Oysa Kur’an’da Hz. İsa’nın çarmıha gerilmediği açıkca belirtilmiştir;

“Halbuki onlar O’nu, öldürmediler, asmadılar da. Fakat (öldürülen ve asılan) kendilerine İsa gibi gösterildi.” , ( Nisa 157)

“Ey İsa, şüphesiz ki seni öldürecek olan (onlar değil) benim. Seni kendime yükseltip kaldıracak, seni inkarcıların içinden tertemiz çıkaracak ve sana uyanları kıyamet gününe kadar onların üstünde tutacak da (benim) Sonra dönüşünüz de yalnız bana olacaktır. İşte o zaman aranızda ihtilaf etmekte olduğunuz şeylerin hükmünü ben vereceğim” (Al-i İmran 55)

Bu sebeple Allah, Hz. İsa’yı onların elinden kurtararak kendi katına çekmiştir. Yani İslam inancına göre Hz. İsa çarmıha gerilmemiş, onun yerine kendisine ihanet eden Havari çarmıha gerilmiştir. Hz. İsa yaşamı boyunca bir Allah inancını yerleştirmek için çalışmış ve kendisine verilen peygamberlik görevini pek çok bölgeyi gezerek yerine getirmiştir.
İncil, Hz. İsa’ya verilmiş, Tevrat gibi aslı korunamamış ve bozulmuştur. Tevrat gibi toptan indirilmiş, ezberleme güçlüğü sebebiyle günümüze aslını koruyarak gelememiştir. İncil’e Ahd-i Cedid ismi de verilir. Milattan sonra yani Hz. İsanın doğumundan 325 yıl sonra ortaya yüzlerce incil ortaya çıktığı için bu kadar kutsal kitap olamayacağını düşünen Hristiyan din adamları bu inciller arasından dört tanesini seçmişlerdir. Bunlar; Matta, Markos, Luka ve Yuhanna incilleridir.

Hristiyanlıkta Allah inancı ‘teslis’ esasına dayanmaktadır. Teslis üçleme demektir. Üçleme; Baba (Allah),Oğul (Hz. İsa) ve Ruhu’l-Kudüs (Kutsal Ruh) denilen unsurlardan oluşmaktadır. İbadet ve dualarını bu üç tanrı adına yaparlar. Ayrıca kitap, peygamber, melek ve ahiret inancı da vardır.

Hristiyanların ibadet yerleri; Kilise, Katedral, Patrikhane ve Manastır adı verilir. Din adamları ise; Papaz, Papa, Peder, Piskopos, Keşiş, Kardinal, Patrik, Rahip, Rahibe gibi isimler alırlar.

İbadet, günlük, haftalık ve yıllık olmak üzere üç çeşittir. Günlük ibadet, sabah ve akşam incilden parçalar okuyarak yapılır. Haftalık ibadet ise pazar günü kilisede papaz gözetiminde incilden metinler okuyarak, ilahiler söylenerek ve dua edilerek yapılır. Yıllık ibadetleri ise; Noel, paskalya, haç yortusu, Meryem ana günü gibi bayram ve anma günlerinde yapılır.

İbadet, çan sesiyle duyurulur. Haç işareti ise Hristiyanlığın sembolüdür. Hristiyanlara göre Hz. İsa, insanlığı kurtarmak için kendisini feda etmiştir. Hz. Adem’in işlediği ilk günahtan dolayı bütün insanlığın suçlu olarak dünyaya geldiğine inanırlar. Buna ‘asli suç’ denir. Bu yüzden doğan çocukları kilisede vaftiz ederler. Yahudilikte olduğu gibi mesih inancı Hristiyanlıkta da vardır. Hristiyan din adamları insanların günahlarını bağışlama yetkisine sahiptirler. Buna ‘günah çıkarma’ denir. Ayrıca din adamları dine uymayanları dinden atma yetkisine sahiptirler. Buna da ‘afaroz’ denir. Domuz eti yemek helaldir ve çocuklar sünnet edilmez. Başlıca Hristiyan mezhepleri ise Katoliklik, Ortodoksluk ve Protestanlıktır.
 
Geri
Top