İç İskeleti Olan Canlılar

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
İç İskeleti Olan Canlılar

İç iskelet, omurgalılara özgü iskelet türü.
İç iskelet, kemik, kıkırdak, zar ve eklem parçalarından oluşur. Bu sistem, omurgalı hayvanların yumuşak organlarınakaslarına da bağlantı görevi görür. Omurgalıların iskeletlerinin en önemli parçası omurgadır.

Omurga, tüm beyni koruyan kafatasıyla tamamlanır. hareketi kolaylaştıran ve vücuda esneklik veren bir yapıya sahiptir.İç iskelet vücut içerisinde yer aldığından dış iskelet gibi büyümeyi sınırlandırmaz.İç iskeletin vücut örtüleri vardır ve kaslar iskelete dıştan bağlanmıştır. destek,


Omurgalıların en karakteristik özelliği, birbirini takip eden omurlardan yapılmış bir omurgaya sahip olmalarıdır. Omurga sütunu çok kuvvetli bir destek, fakat aynı zamanda eğilebilir bir yapıdadır. Aşağı omurgalılarda, omurga kıkırdak halinde olmasına rağmen, yüksek yapılı omurgalılara doğru kemikleşmeye başlar.
Birçok omurgalıda omurgaya iki çift ön ve arka üyelerde tutunur. Vücut bilateral (iki yanlı bakışımlı) simetriktir. Baş, gövde ve kuyruk olmak üzere üç kısma ayrılmıştır. Sölom yani vücut boşluğu yalnız gövde bölgesinde bulunur. Sindirim kanalı bel kemiğinin karın (ventral) tarafındadır. Dolaşım sistemi kapalıdır. Yürek en az iki, en çok dört boşluk ihtiva eder. Kanın alyuvarlarında hemoglobin denilen solunum pigmenti vardır. Hemoglobin, kana kırmızı rengi verir. Boşaltım organları çifttir. Boşaltım ve üreme organı açıklıkları, tek veya ayrı ayrı olarak bulunur.


İki çift ekstremiteleri vardır. Bunlar balıklarda bulunan göğüs ve karın yüzgeçleri, karada yaşayanlarda ise ön ve arka bacaklardır. Suda yaşayanlar solungaç, havadakiler akciğer solunumu yapar. Kafatası içinde muhafaza edilen karmaşık yapılı bir beyinleri vardır.


ÖR/ inek , kedi , köpek , balina , yunus , Sincap , Maymun , Zebra Yarasa kurbağa vb.
 
Geri
Top