İçme şişenizi ne sıklıkla temizlemelisiniz?

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
İçme şişesinde sadece su var, dolayısıyla onu eskisi kadar sık durulamanıza gerek yok mu? Yanlış. Mikroplar ve bakteriler şişelerde çoğalabilir. Bu nedenle bunların düzenli olarak temizlenmesi önemlidir.

Cam, plastik veya paslanmaz çelikten üretilen yeniden doldurulabilir içecek şişeleri, tek kullanımlık plastik şişelere göre daha dayanıklı ve daha çevre dostudur. Ancak yeterli hijyene dikkat etmeniz gerekir; aksi halde hızla bakteri taşıyıcısı haline gelirler. Ya da başka bir deyişle: İçme şişelerinizi iyice temizlediğinizden emin olmalısınız.

İçme şişelerindeki mikroplarla ilgili henüz çok fazla güvenilir çalışma yok. “TreadmillReviews” portalı tarafından yapılan bir analize sıklıkla atıfta bulunulmaktadır. Portal, yeniden kullanılabilen on iki plastik şişeyi inceledi ve çok sayıda bakteri buldu: santimetre kare başına ortalama 300.000'den fazla "koloni oluşturan birim". Çin'de yapılan bir araştırma da benzer sonuçlar veriyor.

2017 yılında ABD'de yapılan bir araştırma, "İnsanlar şişelerini temizlemek için ortak bir çaba göstermezlerse, şişeler önemli bir mikrobiyal kontaminasyon kaynağı haline gelebilir" dedi.
İçme şişesindeki biyofilm

Bakteriler çoğunlukla kendimizden, ağzımızdan ve tükürüğümüzden gelir. Bağırsak bakterileri de mevcuttur. Şişeyi birkaç gün boyunca durulamazsanız mikroplar çoğalabilir ve zamanla, en kötü senaryoda, bir biyofilm, yani mikroorganizmalardan oluşan sümüksü bir tabaka oluşturabilir.
İçme şişesini temizleyin her gün
 
Uzmanlar, su şişenizi her gün kullanıyorsanız onu da her gün temizlemenizi öneriyor. Tek yapmanız gereken şişeyi sıcak su ve biraz deterjanla durulamak. Malzemeye bağlı olarak (yumuşak) bir fırça ile fırçalanması da tavsiye edilir.
Ancak sıcak su tüm bakterileri tamamen öldüremez. Sadece mikropların çoğaldığı birikintileri ortadan kaldırır. Şişe hoş olmayan bir kokuya sahipse, daha iyice dezenfekte etmelisiniz.
 

İçme şişenizi bu şekilde dezenfekte edersiniz​

Bunu yapmak için onları birkaç dakika sıcak suya koyabilirsiniz - su kaynamamalı, ancak sıcaklığı 80 santigrat derece civarında olmalıdır. Ancak öncelikle şişenizin ısıya dayanıp dayanamayacağını görmek için üreticinin talimatlarını kontrol edin. Örneğin plastik gözenekli hale gelebilir.

İçecek şişenizi düzenli olarak temizlemenin pratik bir alternatifi bulaşık makinesidir. Ancak bu yalnızca bulaşık makinesinde yıkanabilen içecek şişelerinde işe yarar. Ve bunlar bulaşık makinesinde de her zaman tam olarak temizlenmiyor.

İçme şişesini temizleyin: Kapağı unutmayın​

Şişenin temizlenmesi aynı zamanda kapağın veya vidalı kapağın temizlenmesi anlamına da gelir. Mikroplar oluklara kolayca yuva yapabilir ve kapak sürekli olarak şişenin ağzıyla temas halindedir. Ağızdaki bakteriler şişe ağzında toplanır.

Şişeyi sadece durulamanız, dezenfekte etmeniz veya bulaşık makinesinde temizlemeniz fark etmez, sonrasında iyice kurumasını beklemek önemlidir. Bakteriler özellikle nemli yüzeylerde kendilerini rahat hissederler. Su şişesini mutfak havlusu ile kuruluyorsanız mutlaka temiz bir havlu kullanın.

Çocuklar için içecek şişeleri: Bunlar sağlamdır ve zararlı maddeler içermez
2 litre yeterli değil: Yaz günlerinde daha fazla su içmelisiniz
 
Geri
Top