İçme şişesinde sadece su var, dolayısıyla onu eskisi kadar sık durulamanıza gerek yok mu? Yanlış. Mikroplar ve bakteriler şişelerde çoğalabilir. Bu nedenle bunların düzenli olarak temizlenmesi önemlidir.
Cam, plastik veya paslanmaz çelikten üretilen yeniden doldurulabilir içecek şişeleri, tek kullanımlık plastik şişelere göre daha dayanıklı ve daha çevre dostudur. Ancak yeterli hijyene dikkat etmeniz gerekir; aksi halde hızla bakteri taşıyıcısı haline gelirler. Ya da başka bir deyişle: İçme şişelerinizi iyice temizlediğinizden emin olmalısınız.
İçme şişelerindeki mikroplarla ilgili henüz çok fazla güvenilir çalışma yok. “TreadmillReviews” portalı tarafından yapılan bir analize sıklıkla atıfta bulunulmaktadır. Portal, yeniden kullanılabilen on iki plastik şişeyi inceledi ve çok sayıda bakteri buldu: santimetre kare başına ortalama 300.000'den fazla "koloni oluşturan birim". Çin'de yapılan bir araştırma da benzer sonuçlar veriyor.
2017 yılında ABD'de yapılan bir araştırma, "İnsanlar şişelerini temizlemek için ortak bir çaba göstermezlerse, şişeler önemli bir mikrobiyal kontaminasyon kaynağı haline gelebilir" dedi.
İçme şişesindeki biyofilm
Bakteriler çoğunlukla kendimizden, ağzımızdan ve tükürüğümüzden gelir. Bağırsak bakterileri de mevcuttur. Şişeyi birkaç gün boyunca durulamazsanız mikroplar çoğalabilir ve zamanla, en kötü senaryoda, bir biyofilm, yani mikroorganizmalardan oluşan sümüksü bir tabaka oluşturabilir.
İçme şişesini temizleyin her gün
Cam, plastik veya paslanmaz çelikten üretilen yeniden doldurulabilir içecek şişeleri, tek kullanımlık plastik şişelere göre daha dayanıklı ve daha çevre dostudur. Ancak yeterli hijyene dikkat etmeniz gerekir; aksi halde hızla bakteri taşıyıcısı haline gelirler. Ya da başka bir deyişle: İçme şişelerinizi iyice temizlediğinizden emin olmalısınız.
İçme şişelerindeki mikroplarla ilgili henüz çok fazla güvenilir çalışma yok. “TreadmillReviews” portalı tarafından yapılan bir analize sıklıkla atıfta bulunulmaktadır. Portal, yeniden kullanılabilen on iki plastik şişeyi inceledi ve çok sayıda bakteri buldu: santimetre kare başına ortalama 300.000'den fazla "koloni oluşturan birim". Çin'de yapılan bir araştırma da benzer sonuçlar veriyor.
2017 yılında ABD'de yapılan bir araştırma, "İnsanlar şişelerini temizlemek için ortak bir çaba göstermezlerse, şişeler önemli bir mikrobiyal kontaminasyon kaynağı haline gelebilir" dedi.
İçme şişesindeki biyofilm
Bakteriler çoğunlukla kendimizden, ağzımızdan ve tükürüğümüzden gelir. Bağırsak bakterileri de mevcuttur. Şişeyi birkaç gün boyunca durulamazsanız mikroplar çoğalabilir ve zamanla, en kötü senaryoda, bir biyofilm, yani mikroorganizmalardan oluşan sümüksü bir tabaka oluşturabilir.
İçme şişesini temizleyin her gün