İkbal çiçeği (Sedum)

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Damkoruğu familyasından olan ikbal çiçeğinin bilimsel adı sedum, Latince oturmak, dinlenmek anlamına gelen ‘sedere' fiilinden gelmektedir çünkü bu çiçekler blok taşlar arasında, kaya yarıklarında oturmuş ya da yatmış durumda görünürler. Çeşitli türleri vardır. Bazıları açılmış çam kozalağını andırır, yaprakları etli ve suludur. Ortasından çıkıp uzayan sürgünü ucunda çiçek açar. Bir başka türünün ise ince bir sap üzerinde karşılıklı, daha küçük, ucu sivri, etli ve sulu yaprakları vardır. Bunun da çiçekleri bu sapın ucunda açar.

8SSkJc9.webp

İkbal çiçeği sürgünü kırılır, bir dilek tutulur ve eve asılırmış; eğer bitki kurumaz da çiçek açarsa, dileğin yerine geleceğine inanılırmış. Bu yüzden bitkinin dilek çiçeği, ömür çiçeği ve ikbal çiçeği gibi adları vardır.

İkbal çiçeğinin ikinci türünün oval yaprakları, kalem kalınlığında bir gövde üzerinde bulunur; ucu sivridir, rengi ise gri yeşil karışımıdır. Bu tür, küme halinde yaşayan küçük bir çalı görünümünde çok yıllık otsu bitkidir. Haziran başında yaklaşık 70 cm boyundaki bir sürgünün ucunda birkaç sap üzerinde beyaz sarı karışımı çiçek açar.
Bilinen bir kullanım özelliği yoktur[/B]
 
İkbal çiçeği (Sedum) Yetiştirilmesi için Gerekli Şartlar:

Toprak: Bahçe toprağı, yaprak çürüntüsü, dişli nehir kumu ve bir miktar killi toprak karışımıdır.

Su: Kurağa dayanıklı olmalarına karşın, bol sulanınca iyi gelişirler. Kışın toprak biraz rutubetli tutulmalıdır.

Işık: Güneşli ve havadar yerleri severler.

Sıcaklık: Kışın 4 derece, yazın ise 13-18 derece dolayında ısı isterler.

Gübre: 4-8. aylar arasında haftada bir kez 1-2 gr. kaktüs gübresi 1 lt. suda eritilerek verilir.
 
Geri
Top