İlham verici konuşmanın 10 altın kuralı

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Ekonomi gazeteciliğine başladığımdan bu yana en az 30 yıldır neredeyse her Allah’ın günü bir toplantıdan diğerine koşturur, değişik uzmanlık alanlarında onlarca etkili ve yetkili ismi dinlerim. Bakanlar, CEO’lar, akademisyenler… Devir değişir, iktidarlar değişir, yetkili ve etkili kadrolar değişir, ama bitmek-tükenmek bilmeyen uzun ve sıkıcı konuşmalar katiyen değişmez!

Hepimizin bildiği istatistikler, rakamlar, temcit pilavı gibi ısıtılıp-ısıtılıp önümüze konur; zaten çoğu konuşma da yazılı metinden ruhsuz bir ses tonuyla okunur.

2 ay önce Vehbi Koç Ödülü’nü almak üzere Türkiye’ye gelen Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’i dinledikten sonra bizimkilere iyice tahammül edemez oldum.

Karşımızda Harvard’daki 12 laboratuarında pek çok buluşa imza atmış, Nobel yolunda emin adımlarla ilerleyen sıkı bir bilim insanı var; ama ödülünü almak için sahneye dans ederek çıkabiliyor.

Ödül sonrası yaptığı konuşmanın her saniyesinde ağzının içine baktırıyor; en bilimsel konuları bizlere acayip eğlenceli bir üslupla anlatabiliyor…

TEDxReset Konferansı
Ben yıllardan beri kendi konuşmalarımda dinleyenleri sıkmamaya, lafı uzatmamaya, somut örneklerle salondakilerin olayı gözlerinde canlandırmalarını sağlayarak meramımı anlatmaya çalışırım.

İstanbul’da 12-13 nisanda yapılacak TEDxReset Konferansı için 37 konuşmacının her birine gönderilen aşağıdaki metni görünce, TED konferanslarının neden bu kadar popüler hale geldiğini ve internet üzerinden izlenme sayısının 1 milyarı aştığını daha iyi kavradım.

Öncelikle ister Bill Clinton ya da Sir Richard Branson ol, ister 17 yaşındaki genç bir yetenek… TED’de konuşma süren 18 dakikayı 1 saniye bile aşamaz. Ne söyleyeceksen 18 dakikada söyleyeceksin.

Hani “vaktim yoktu, uzun yazdım!” denir ya, burada da önceden yeterli zamanı ayırıp iyi çalışacaksın ve birkaç prova yapacaksın ki, vermek istediğin tüm mesajları 18 dakikaya sığdırabilesin.

TED’in 10 altın kuralı

“TED’in ruhunu koruyan 10 altın kural” başlığıyla konuşmacılara gönderilen uyarı metni aynen şöyle:

1) Büyük hayaller kurun! Bugüne kadar yaptığınız en iyi konuşmayı oluşturmak için çalışın. Daha önce hiç görülmemiş bir şey ortaya koyun. Seyircinin sonsuza kadar hatırlayacağı bir şey yapın.
2) Bize “gerçek sizi” gösterin. Tutkularınızı, hayallerinizi, korkularınızı paylaşın. Savunmasız olun. Başarı kadar başarısızlığınızdan da bahsedin.

3) Karmaşığı basitleştirin. Entelektüelliğinizle karşınızdakini şaşkına çevirmeyin. Soyut konuşmayın. Örnekler verin. Hikâyeler anlatın. Spesifik olun.

4) İnsanlarla duygusal bağ oluşturun. Bizi güldürün. Bizi ağlatın.

5) Egonuzu teşhir etmeyin. Övünmeyin. Aksi, herkesin size karşı ilgisini ve algısını yok etmek için en garantili yoldur.
6) Sahnede satış yok! Sizden özellikle istenmediği sürece, şirketiniz veya kuruluşunuz hakkında konuşmayın.

7) Diğer konuşmacılarla ilgili yorum yapmaktan, onları övmekten ya da eleştirmekten çekinmeyin. Tartışma enerji verir.

8) Konuşmanızı okumayın. Sadece okumak veya saçmalamak arasında tereddütte kaldığınız takdirde okuyabilirsiniz.

9) Konuşmanızı zamanında bitirin. Aksini yapmak, sizi takip eden insanların zamanını çalmaktır. Buna izin veremeyiz.

10) Konuşmanızın zamanlaması, netliği ve etkisini anlamak için, güvenilir bir arkadaşınızın önünde mutlaka provasını yapın.

Maslak TİM Show Center’daki 2 günlük toplantının başlığı, insanoğlunun geçmişten geleceğe sonsuz yolculuğunun sorgulanacağı “Kritik Kavşaklar.”

Yazar: Meral Tamer

Geri