Ilk textil sanayi müzesi Bursa'da açılıyor

LoSt_LoVe

Forum Onuru
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tekstil kenti Bursa´nın bu kimliğinin yaşatılmasının yanı sıra, Cumhuriyet döneminin ilk sanayi yapılarından olan Merinos Fabrikası´nın tarihinin gelecek nesillere aktarılacağını söyledi.


Başkan Altepe, Türkiye’nin ilk tekstil sanayi müzesini, açılışı öncesinde basın mensuplarına tanıttı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın önemli değerlerinden biri olan Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Merinos Fabrikası’nın, 1938’de Atatürk tarafından açılmasıyla başlayan sürecin, Bursa’nın tarihinde çok önemli bir yeri olduğunu ifade eden Başkan Altepe, fabrikanın geçmişinden örnekler verdi.

Altepe, “Büyükşehir Belediyesi olarak yine bir ilki gerçekleştiriyoruz. Birikimli bir dünya kenti olan Bursa’nın bu özelliğinde, köklü sanayi işletmelerinin oluşu da etkili. 1938’de bitirilerek açılışı yapılan Merinos Fabrikası, tekstil sanayiinin gelişiminde, yünlü kumaşın üretim merkeziydi. Sonraki yıllarda da dünya markası oldu. İpekli kumaşın Avrupa’ya vergi ödenmeden gidişi de bu döneme denk gelir.” dedi.

“ŞEHRİN KALBİ MERİNOS”

Fabrikanın kurulduğu yıllarda kent dışında bulunduğunu, ancak zamanla Merinos’un gelişen şehrin kalbinde kaldığını anlatan Başkan Altepe, “Ben de 36 yıl önce stajımı Merinos Fabrikası’nda yapmıştım. Merinos, zamanla fabrika özelliğini, üretim misyonunu tamamladı. Bundan sonra Merinos Parkı, Atatürk Kongre Kültür Merkezi ve müze olarak tarihi yaşatmaya devam edecek. Bursa’da bir ilki başardığımız için mutluyum.” diye konuştu.

RESMİ AÇILIŞ 14 EKİM’DE

Merinos’un Bursa’nın simgesi olduğunu anlatan Başkan Altepe, mekanda Merinos’un hem isminin hem de kültürünün yaşatılması, imalat sürecinin sergilenmesi noktasında orijinaliyle bütünleşen her simgenin bulunduğunu aktardı. Güzel bir çalışmanın ortaya konduğunu kaydeden Başkan Altepe, Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nin, Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği (TKB) ve ÇEKÜL ile ortaklaşa düzenlenen ‘Uluslararası Mahalle Kültürü Sempozyumu’ kapsamında, 14 Ekim Cuma günü saat 17.00’de açılarak ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacağını söyledi.

Başkan Altepe, müzede şehrin sanayi ve tekstil birikiminin sergilendiğini belirterek, “Merinos, Bursa’ya, döneminde çok sosyal ve kültürel etkinlikler de yaşatmıştır. Ayrıca, o dönemde düğünler de Merinos Düğün Salonu’nda yapılıyordu. Merinos Tekstil Sanayi Müzesi ile Bursalılar, hatıralarıyla yüz yüze gelmiş olacaklar.” şeklinde konuştu.

SANAYİ VE TEKSTİL AYNI ÇATI ALTINDA

Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez de tarihi geçmişi, sosyal yaşamı ve yaklaşık 300 bin kişinin hatıralarına hitap eden birikimiyle Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nin, Türkiye’de ilk kez tekstil ve sanayi kimliğiyle bir araya geldiğini söyledi.

Müzenin, yaklaşık 7 bin metrekarelik alanı kapsadığını söyleyen Erdönmez, şunları ifade etti: “Üretim ömrünü tamamlayan müze, artık kültüre hizmet verecek. Müze, tamamen Büyükşehir Belediyesi’nin teknik imkanlarıyla hazırlandı. Müzedeki sosyal bölümler, o dönemde çalışan işçilere verilen önemi gözler önüne seriyor. Faaliyette olduğu dönemde tiyatro, sinema gibi aktivitelerin de yaşadığını gördüğümüz mekan, işletmeye tamamen geçince bir çok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapacak. Çocuklar ziyarete geldiklerinde, kumaş dokuyup, elbise dikebilecekler.”

Erdönmez, müzede Merinos koyunu yününün temizlenmesinden, iplik üretimine ve konfeksiyon bölümüne kadar her türlü üretim sürecinin görülebileceğini ve müzede açıldığı dönemden kalan eşyaların da bulunduğunu vurguladı.

Başkan Altepe, Erdönmez ile Büyükşehir Belediyesi Tarihi ve Kültürel Miras Projeleri Koordinatörü ve Ar-Ge Şube Müdürü Aziz Elbas ve basın mensuplarıyla birlikte Merinos’un orijinal maketinin sergilendiği, Atatürk odası, 4 galeri, 1 müdür odası ve 1 sergi salonunun bulunduğu Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’ni gezdi, sergilenen eserleri ilgiyle inceledi.
 
son resım peynır gıbı sankım ... ben peynırle kıyasladım nedense yunler peynır gıbı orgu peynır :)))
 
Geri
Top