İlk Türk Sigaraları

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Sanırım bu sigaralar Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarına denk gelen zamanlarda piyasaya sürülmüş. Üstündeki resimlerin çoğu yabanci çizgi roman kahramanlarından alıntılar...

turk-sigara.webp

x1isdl.webp

osmanlı zamanındakı sıgaralar .. birde tekel sigaraları ... dogallık gitmiz zehir gelmiş.. bizde bu zehiri içiyoruz malesef

Türkiye'de değil batı ülkelerinde üretilen/satılan sigaralardır.
İçerikleri şark tütünü olduğu için oralarda Türk tütünü olarak bilinir.

Bizim sigaralar neredeyse düne kadar Tekel (eskiden inhisarlar idaresi), yani devlet tarafından üretilen genellikle çok kötü işlenmiş şeylerdi. O zamanlar kullandığım "Birinci" sigaralarının içinden sigaranın boyunca odun çıktığını çok gördüm.
Hatta çoğunda rutubeti koruyan jelatin/folyo da olmadığı için yazın tozlaşır, kışın da çamurlaşırdı.

70'lerin sonunda yönetimlerin beceriksizliğinden, buradan tütün gönderilip Bulgaristan'da fason sigara yaptırılıyordu; iğrenç zamanlardı. (O yıllardaki özgürlük anlayışı, herşeyi kırıp dökmek-çalışmamak-olmayacak ücretler isteyip grev yapmaktı).

80'li yıllara kadar Tekel üretimi dışındaki her türlü tütün mamulü üretimi ve satışı resmen yasaktı.

Teey...<Y

önceden belki bu kadar hastalık falan yapmıyordu,saf tütün sarıp içiyolardı yine sorun yoktu,şimdi pasif içiciller bile hastalanıyor.

önceden belki bu kadar hastalık falan yapmıyordu,saf tütün sarıp içiyolardı yine sorun yoktu,şimdi pasif içiciller bile hastalanıyor.
Nasıl yapmıyordu.
O pis sigaralar yüzünden 45-50 yaşlarında bile ölen çok insan gördüm o yıllarda.
Saf tütün sarmak ta yasaktı benim dediğim yıllarda (60'lar ve yukarısı).

Daha eskiden, Osmanlı ve TC'nin ilk zamanlarında zaten içkisini de sigarasını da millet kendisi yapıyormuş.
Ama 1930'lardan itibaren devlet herşeye el koymuş.
Dedemler (ve yaşıtları) 60'lı yıllarda bile hala o zamanları anlatırlardı, onlara göre herşey "seferberlik"ten itibaren (1914) bozulmuş.

Geri