• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

İlkbahar Ekinoksu Nedir? 21 Mart İlkbahar Ekinoksu'nda Neler Oluyor?

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
İlkbahar Gündönümü olması nedeniyle Google anasayfasına doodle yaptı. Peki, ilkbahar mevsiminin habercisi olarak yorumlanan ilkbahar ekinoksu nedir? İlkbahar ekinoksunda neler oluyor? İşte detaylar...

İlkbahar Ekinoksu

İlkbahar Ekinoksu, gündönümü ve ilkbahar mevsiminin habercisi olarak tanımlanır 21 Mart İlkbahar Ekinoksu bugün gerçekleşti ve sıcaklıklar artmaya başladı. Böylece ilkbaharın başlangıcı olmuş oldu. Dünyaca popüler arama motoru Google'da her yıl olduğu gibi yine bu yıl da ilkhabar gündönümünü unutmayarak anasayfasına bir görsel ile doodle hazırladı. Peki, 21 Mart ilkbahar Ekinoksu nedir? 21 Mart ilkbahar Ekinoksu'nda neler oluyor? Hangi olaylar gerçekleşiyor?

21 MART İLKBAHAR EKİNOKSU NEDİR?​

21 Mart İlkbahar Ekinoksu'nda güneş ışınları ekvatora dik açı (90 derece) ile gelmektedir. Bu olayla birlikte gece ve gündüz birbirine eşitlenmekte, hem kuzey hem de güney kutbu aynı anda gündoğumu hattına girmektedir.

Böylece gün ışığı, her iki yarımküre arasında eşit olarak paylaşılmaktadır. 21 Mart İlkbahar Ekinoksu ile birlikte Güney Yarım Küre'de geceler gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre'de ise gündüzler gecelerden uzun olmaya başlar. Böylece gün ışığı, her iki yarımküre arasında eşit olarak paylaşılmaktadır.

21 MART İLKBAHAR EKİNOKSU'NDA NELER OLUYOR?​

1 - Güneş ışınları Ekvator’a dik gelir.

2 - Güneş ışınları her iki yarımküreye aynı açılarla gelir.

3 - Dünya’daki durgun sularda gel-git genliği artar.

4 - 21 Mart tarihinden 23 Eylül tarihine kadar ışınlar Ekvator’un kuzeyindeki noktalara dik geldiğinden Kuzey Yarımküre’de gündüzler, Güney Yarımküre’den daha uzundur. 23 Eylül’den 21 Mart’a kadar ise Güney Yarımküre’deki gündüzler Kuzey Yarımküre’den daha uzundur.

5 - 21 Mart Kuzey Kutup Noktası’nda, 23 Eylül ise Güney Kutup Noktası’nda 6 aylık gündüzün başlangıç tarihleridir. Güneş, ekinokslarda tam doğudan doğup tam batıdan batar.

6 - Güneş’ten her iki yarımküreye gelen enerji miktarı eşit olmasına rağmen, sıcaklık birikiminin farklı olması nedeniyle, sıcaklıklar eşit değildir.

7 - Güneş ışınları kutup noktalarına teğet geçtiğinden, aydınlanma dairesi kutup noktaları üzerinde oluşmuştur. Kutuplarda alacakaranlık yaşanır.

8 - Tüm Dünya’da gece ve gündüz süreleri eşittir (Ekinoks).

9 - Aynı meridyen üzerindeki tüm noktalarda Güneş aynı anda doğup, aynı anda batar.

10 - Her iki yarımkürede bahar mevsimlerinin başlangıcıdır. 21 Mart Kuzey Yarımküre’nin ilkbaharı, Güney Yarımküre’nin sonbaharıdır. 23 Eylül Güney Yarımküre’nin ilkbaharı, Kuzey Yarımküre’nin sonbaharıdır.
 
İlkbahar Ekinoksu, her yıl 21 Mart'ta gerçekleşen bir astronomik olaydır. Bu tarihte Güneş ışınları ekvatora dik açı ile gelir ve gece ile gündüz süreleri eşitlenir. Hem Kuzey Yarım Küre hem de Güney Yarım Küre aynı anda gündoğumu hattına girer. Bu doğa olayının gerçekleşmesiyle birlikte bir dizi önemli etki ortaya çıkar. Güneş ışınları kutup noktalarına teğet geçtiği için aydınlanma dairesi kutup noktaları üzerinde oluşur ve kutuplarda alacakaranlık yaşanır. Ayrıca, her iki yarımkürede bahar mevsimlerinin başlangıcı olarak görülür. 21 Mart Kuzey Yarım Küre'nin ilkbaharı ve Güney Yarım Küre'nin sonbaharı iken 23 Eylül'de bu durum tersine döner. Güneş'in her iki yarımküreye eşit miktarda enerji göndermesine rağmen sıcaklık birikiminin farklı olması nedeniyle sıcaklıklar eşit değildir. Dolayısıyla, İlkbahar Ekinoksu birçok ilginç fenomeni bir arada barındıran önemli bir doğa olayıdır.
 
Geri
Top