İnternetle Doğan Yeni Bir Dil

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
İnternetteki bu yazışma dalgası, yeni bir dil ortaya çıkardı. Merhaba yerine ‘mrb’, iyiyim yerine ‘ii’ ya da ‘uzun çizgi parantez’ yani -) ve daha neler neler kullanılıyor. Gençler ve çocuklar, internette yazışırken artık bu dili kullanıyor. Anne ve babalar ise bu dile çok da aşina değiller.
‘e-mail adreslerini alıp, zaman zaman çocuklarla mesajlaşıyoruz. Bana derslerinden, sıkıntılarından bahsediyorlar. Ama mesajlaşmaya başladığımız ilk zamanlarda bu çocuklar nece yazıyor diye düşünmeden edemedim. Kendilerine göre kısaltmalar yapmışlar, noktalama işaretleriyle her şeyi anlatıyorlar maşallah. Çoğumuz bugün halen metin yazarken ‘Buraya iki nokta üst üste mi yoksa noktalı virgül mü konuyordu? ‘ diye düşünürken, onlar yeni bir dil oluşturmuş.
Örneğin; üç tane z (zzz) harfinin anlamı uykum var, 1+1′in anlamı yanımda arkadaşım var, 100′ün anlamı ise yüz yüze görüşelim demekmiş. Zamandan tasarruf etmek için birçok kelimeyi kısaltıyorlar. Ruh hallerini yansıtmak için de değişik simgeler kullanıyorlar. Çocuğunuzu anlamak istiyorsanız, işte size internet dilinden bazı örnekler:
Bu simgeler ruh hallerini yansıtıyor:
: -) = Gülümseme,
: -))) = Çok gülmek,
: -D = Kahkahayla gülmek,
: -(= Üzgün yüz,
: -((= Gerçekten üzgün,
Utandım = Sıkılmış ve üzgün,
% -) = Saatlerdir ekrana bakıyor,
; -) = Göz kırpma,
: – / = Kuşkulu,
: P = Dil çıkarmak,
: – X = Sır vermem
: S = Kafası karışmış,
: -I = İlgisiz
: – * = Öpme
Kelimeleri böyle kısaltıyorlar:
Mrb = Merhaba,
Slm = Selam,
Nbr? = Ne haber? ,
Hg = Hoş geldin,
S.a = selamün aleyküm,
Kib= Kendine iyi bak,
Kahvaltı = Kahv6,
U = sen (İngilizce’de sen anlamına gelen you’dan geliyor.) ,
Aeo= Allah’a emanet ol,
Öpt = Öptüm,
1 şey = Bir şey,
Tşk / Thanks/ Thanx = Teşekkür ederim,
Gg = Güle güle,
- kont = Kontürüm yok
 
Beden dili,vücut dili,göz dili,bakış dili,öksürük dili derken şimdide internet dili:)hmmm dil bakımından insanoğlu ne kadar zenginmiş.
 
Bazı kelimeler aslında internet dilinden önce telefonlarda yayılmaya başladı bence
Sonuçta öğrenci kesim her dk kontör alması yada aldırması mümkün olmuyor.
Bu yüzden gençler kısa mesajlara sığdırmaya çalışıyorlar mesajları. Slm, nbr, ne kadar az karakter kullanıyorsan mesajın kısa oluyor ve haliyle kontörün gitmiyor.. Bu furya böyle başladı öncelikle..

İnternet ve bilgisayar kullanımı artmaya başlayınca internet diline dönüştü.
Eskiden sayılı bilgisayar vardı evlerde. Ama telefon hemen hemen herkeste vardı
 
E vet telefondada bir çok kez rastladığım harfler var. Kelime diyemiyorum kelime olacak nitelikte değiller cünkü. Bu yüzden 18 yaşındaki yiğenim benden çok azar işitmiştir:) ve tabi azar sonunda günlük hayatındaki konuşmasını telefonda mesajlarındada kullanmaya başlamıştır. Tabi bana gönderdiği harfler bütünü mesajlarının hiç birine cevap alamamısında kelimeleri kullanmasında etkili olduğunu söyleyebilirim :)
 
Geri
Top