IQ, EQ Derken Şimdi De RQ Çıktı!

LoSt_LoVe

Forum Onuru
Bu zamana kadar zeka göstergesi olan IQ Intelligence Quotient kavramını duymuş, ama zamanla EQ duygusal zekanın daha önemli olduğunu öğrenmiştik. Biz testlerle uğraşa dururken Uzman eğitimci Selahattin Yaylamaz, dünyada ilk kez RQ’yu ortaya attı.

Yaylamaz kitabın kapağında iddialı cümlelerle “öyle bir zeka türü düşünün ki onu geliştirdiğinizde diğer tüm zeka alanlarınız gelişsin.” diyor. Yaylamaz bu zeka türüne RQ adını veriyor: Reading Intelligent Quotient yani okuma zekası…

Yaylamaz’ın iddiasına göre okuma zekası , okuma dilleri ve kitapla terapi kavramları da dünyada ilk kez Okuma Zekası kitabında yer alıyor…

Yaptığı çalışmalar sonucunda özellikle Türk eğitim sisteminin şah damarı olduğuna inandığı yeni bir zeka türü keşfettiğini ifade eden Yaylamaz, okuma zekasının gelişmesini diğer tüm zekaların gelişmesinin temeli olarak görüyor…

Kitap okuma zekasının özellikle Türkiye’de çıkmasının nedenini okuma sorunu yaşayan bir ülke olmamıza bağlayan Yaylamaz, Türkiye gibi okuma oranları düşük ülkelerden neden bu kavramın ortaya çıkmadığını geçmiş kültürleri ile izah ediyor. Yaylamaz’a göre Türkiye geçmiş kültürel birikimi itibariyle bu okuma sorununa daha fazla tahammül edemezdi. Sınav odaklı bir eğitim sisteminin esas alındığı ülkede, aileler çocuklarına testlere boğarken aslında ‘okuma’ alışkanlığının olmamasının neler kaybettirdiğini ortaya koyuyor…

Okuma zekasını kitap zekası kavramından ayıran Yaylamaz, kitap zekasının kitabın teknik özelliklerini kapsadığını ortaya koyarken; okuma zekası hem teknik hem de içerik olarak anlamak anlamlandırmak olarak açıklıyor…

KİTAP OKUMA ORANLARINA GÖRE OKUMA ZEKASI

Okuma zekası kavramını ölçmenin yolunu da gösteren Yaylamaz; Kitapmetre kavramıyla şu şekilde sınırlandırıyor… 10 yıllık bilgi birikiminin, Türkiye şartlarına göre oluşturduğu tabloda kitapmetre şu şekilde işliyor:

0- 1 kitap arası: Okuma zekasından yoksun
1-10 kitap arası: Alt düzey okuma zekası
10-20 kitap arası: Ortanın altı okuma zekası
20-30 kitap arası: Orta düzey okuma zekası
30- 50 kitap arası: İleri düzey okuma zekası
50-100 kitap arası: Süper okuma zekası
100 ve üzeri : Deha düzeyi okuma zekası


Okuma düzeyinin ve zekasının diğer zeka türleri ile ilişkisini ele aldığı başlıklarda, beyin loblarının ve öğrenme stilleri üzerindeki etkisini de açıklıyor.

Okuma konusundaki istatistikleri de kitabına taşıyan Yaylamaz’ın vermiş olduğu rakamlar ülke olarak ne kadar gerilerde olduğumuzu yüzümüze tokat gibi çarpıyor.

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de bir yılda kitaba harcanan toplam para yalnızca 0,45 dolar (45 cent). Kişi başına düşen kitap sayısı ise 12 bin kişiye bir kitap… Kitap okumaya ayırdığımız zaman diğer ülkelerle kıyaslandığında, örmeğin Norveç, bir Norveçli’nin kitaba ayırdığı zamanın 300’de biri kadar zaman ayırıyoruz. Ülkemizde her bin kişiden yalnız 61’i gazete okuyor. Okuma alışkanlığında ise 173 ülke arasında 86. sırada yer alıyoruz…

Yaylamaz kitaba bu kadar uzak bir topluma gıpta edilecek örneği Rusya’dan sunuyor. Rusya ziyaretleri sırasında metroda yürüyen merdivende hatta müşteri bekleyen takside bile kitap okunduğunu ifade eden yazar, Rus kültüründe gelin kızların çeyizinden bir kitap sandığı olduğunu dahi ortaya koyuyor.

Sorumlunun en başta eğitim sistemi olduğunu savunan Yaylmazın kitabında; çözüm için ilginç öneriler de yer alıyor… Okuma okulları açmak, okuma bakanlığı kurmak, kitapologlar ve kitapkolikler yetiştirmek gibi tavsiyeleri de mevcut…

Kitabın son bölümünde okuma zekasının nasıl geliştirileceğini 4 ana başlıkta ortaya koyuyor. Burada yalnız başlıkları verip, ayrıntıları kitap zekasını geliştirmek isteyen okuyuculara bırakmak doğru yaklaşım olacaktır.

OKUMA ZEKASI İÇİN İLK DÖRT ADIM

Eğer kitap zekası geliştirilmek isteniyorsa;

İlk adım Okumaya motive olmak
İkinci adım: okuma dilini keşfetmek
Üçüncü adım: Doğru kitabı seçmek
Dördüncü adım: Hızlı okumak…

Hayatın hengamesinde kitaba ayıracak zaman bulamayanlardansanız, okumaya başladığınız kitaptan hemen sıkılıyorsanız, sayfaların çokluğu gözünüzü korkutuyor, bir türlü doğru kitabı bulamıyorsanız, hızlı okumanın anlamayı zorlaştıracağını düşünüyor ve kısacası kitap okumak için çeşitli bahanelerinizi varsa; bu kitap size çözüm konusunda yardımcı olabilir…

Okuma Zekası kitabı, C Planı Yayınları tarafından Şubat 2009 tarihinde basılmış. Uzman Eğitimci Selahattin Yaylamaz tarafından kaleme alınan kitap 140 sayfa. Farklı içeriği rahat okunabilme özelliği ile sadece 1 saat gibi bir sürenizi ayırarak okuya bileyeceğiniz bir çalışma. Yaylamaz bu kitapta yalnız yeni bulduğu kavramı açıklamayı amaçlamıyor, bir okuma seferberliğinin önünü açacak kıvılcımı ateşlemeyi düşünüyor…
 
Geri
Top