• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

İş Görüşmesi Öncesi Bunlara Dikkat!

Papatya

V.I.P
V.I.P


İş görüşmesine hazırlıklı gelen aday, ne istediğini bilen, doğru aday olarak öne çıkıyor. Çok sayıda iş başvurusu arasından sadece adayların bir kısmı firmanın IK birimi ile kişisel bir görüşme yapma şansını elde etmektedir. Görüşmeye gitmeden önce yapılan iyi bir hazırlık, farklılık yaratmanıza yardımcı olur; kaldı ki birebir görüşmelerde bilgi, beklenti ve perspektif alışverişini mümkün kılan da yapılmış iyi bir hazırlıktır.

Jobnak Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Baysal, tüm adayların özellikle yeni mezunların iş görüşmesine gelmeden önce kendilerini iyi tanımalarının, kariyer hedeflerini belirlemelerinin ve firma hakkında bilgi sahibi olmalarının İK yetkilileri tarafından büyük önem taşıdığını belirtti.

Baysal, iş görüşmesinde çoğu zaman kullanılan adımları ve nasıl hazırlanılması gerektiğini şu şekilde ifade etti:

Bu işi istediğinizi hissettirin

Karşılama ve kısa genel bir sohbet ile başlayan iş görüşmesi; adayın heyecanını giderirken İK yetkilisi tarafından da ilk izlenim alınması ile başlar. Bu sebepten dolayı iş görüşmesinin başlangıcından bitimine kadar İK yetkilisine, bu işi istediğinizi hissettirin. Rahat olun ve kariyer hedefinizde belirlemiş olduğunuz bu işe odaklanın.

Mesleki ve Kişisel gelişiminiz hakkında bilgi verin

İK yetkilisi, adayı işe uygunluğu konusunda tanıması ve değerlendirebilmesi için: Adayın, kariyer hedefleri, düşünceleri ve beklentileri ile ilgili sorular sorarak mesleki gelişimine ve ilgi alanları, kuvvetli ve zayıf yönleri ile ilgili de kişisel gelişimine yönelik derinlemesine sorular yöneltilir.

Adayın önceden hazırlanması gereken genel sorular ise:

• Bu şirkette neden çalışmak istiyorsunuz?
• Açık iş ilanının, iş tanımında en çok ilginizi çeken nelerdir?
• Sizi diğer adaylardan farklı kılan özellikleriniz nedir?
• Performanslarınız ve başarılarınız ile ilgili neler anlatabilirsiniz?

İş görüşmesine hazırlıklı gelen aday kendini daha net ifade ederek İK yetkililerinin zamanını da etkin kullanmasını sağlıyor.

Firma ve İş Tanımı hakkında bilgi alın

İş görüşmesinin son aşamasında, başvuruda bulunduğunuz işin görev alanları, organizasyon özellikleri ve gelişim olanakları hakkında hedefli sorular hazırlamalısınız. Genel olarak:
• Ana görevlerim nelerdir?
• Hangi projelerde çalışacağım?
• Bu iş hangi gelişim olanakları sunuyor?
• Performans değerlendirme ve ücretlendirme sistemi nasıl çalışıyor? vb.

İK yetkilisi, şirket hakkında ve işe alım süreçleri ile ilgili detaylı bilgi paylaşımında bulunarak, adayın sorularını yanıtlayıp, iş görüşmesini tamamlamaktadır. Baysal, adaylara iş görüşmesindeki asıl hedeflerinin; İK yetkilisine, bu işi istediğini ve bu iş için doğru aday olduğunu göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 
Geri
Top