İşte TDK'nın Yeni Türkçe Kelimeleri

yeşüLL

limitsizsiniz...!
Özel üye
Türkçe'ye giren yabancı sözcüklere savaş açan Türk Dil Kurumu, bu kelimelere bulduğu karşılıkları bir kılavuzda topladı. Buna göre zapping yerine geçgeç, prime time yerine altın saatler, ekürinin karşılığı olarak ahırdaş kelimesini kullanacağız...

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçe'ye giren yabancı kelimelere bulduğu karşılıkları, Yabancı Sözlere Karşılık Kılavuzu'nda toplandı. Dün düzenlenen törenle sanal ortamda kullanıma sunulan kılavuz, ezber bozar nitelikte.

Ata'nın Vasiyeti

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, TDK'nın 78. kuruluş yıldönümü nedeniyle kurum binasında düzenlenen etkinlikte bir konuşma yaptı. Akşam gazetesinde yer alan habere göre, Atatürk'ün Türkiye İş Bankası'ndaki hisselerinin gelirlerinden ilgili kurumlara düşen payın vasiyetname hükümleri ve CHP'nin verdiği talimatla her yıl ödendiğini kaydeden Akalın, bu konuda gösterdikleri ilgi ve duyarlılık için CHP yöneticilerine teşekkür etti.

Son günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Atatürk'ün vasiyetnamesinin anayasa değişikliğiyle ortadan kaldırıldığına dair görüşler ileri sürdüğünü'' anlatan Akalın, şunları söyledi: 'Bu görüşler geçmişte de birkaç kez dile getirilmiş; bugünkü kurumların Atatürk'ün kurduğu ve vasiyetnamesinde belirttiği kurumlar olmadığı ileri sürülmüştür. Hatta kurumlarımız bu sorunlar karşısında yargıya gittiğinde dava açma ehliyetine sahip olmadıkları bile iddia edilmiştir. Oysa bu görüşler karşısında yüce Türk yargısı son sözünü söylemiştir. Yüce Atatürk'ün vasiyetnamesinin çiğnenmesi asla söz konusu değildir, asla söz konusu olmayacaktır.''
Akalın, kamuoyunda bilinenin aksine TDK'nın 'bazı harfler üzerindeki şapka işaretini hiçbir zaman kaldırmadığını'', 'çok oturgaçlı götürgeç'', 'ulusal düttürü'' gibi sözcükleri de hiçbir zaman türetmediğini belirtti.

Çip Yerine Yonga

Konuşmanın ardından 'Yabancı Sözlere Karşılıklar Kılavuzu'' tanıtıldı. Bypass yerine köprüleme, billbord yerine duyurumluk, çip yerine yonga, dart yerine oklama kelimelerini öneren TDK, duayene karşılık 'aksakal', gurme yerine 'tatbilir', light yerine 'yeğni', prime time yerine 'altın saatler'i öneriyor.

İşte hayatımıza girecek yeni kelimeler:

amblem = belirtke
anchorman = ana haber sun.
aspiratör = emmeç
banliyö = yörekent
bypass = köprüleme
billboard = duyurumluk
çip = yonga
dart = oklama
duayen = aksakal
ekspres = özel ulak
eküri = ahırdaş
gurme = tatbilir
happy hour = indirim saatleri
kapora = güvenmelik
klip = görümsetme
light = yeğni
lot = tutam
metroseksüel = bakımlı erkek
migren = yarım baş ağrısı
navigasyon = yolbul
ordövr = yemekaltı
panik = ürkü
prime time = altın saatler
raket = vuraç
reenkarnasyon = ruh göçü
self-servis = seçal
sürpriz = şaşırtı
terör = yıldırı
tirbuşon = burgu
tribün = sekilik
türbülans = burgaç
ultrason = yansılanım
voleybol = uçan top
zapping = geçgeç

(Radikal)
 
Bunları topluma benimsetmek kitapçık yayınlamakla mümkün olmaz. Bunun için tv spikerlerini kullanmak gerek ama bizim spikerler özellikle Türkçe olmayan sözcükleri kullanmayı marifet saydıklarından bu da pek olası değil. Demek ki neymiş dilimiz hızla bozulmaya devam edecekmiş...

Bir de yukarıda Türkçe karşılıkları verilmiş sözcüklerin çoğu artık toplumca benimsenmiş çok zor vazgeçilir, çalışma için çok geç kalındı artı dili korumak için yukarıda söylediğim gibi özellikle görsel ekranda görev yapanlara bazı kriterler getirilmeli.

Kız arkadaşıma sürpriz yapmayı düşünüyorum
Kız arkadaşıma şaşırtı yapmayı düşünüyorum.

Bu işi sadece laf olsun torba dolsun tavrıyla yapmakta hoş değil doğrusu.
 
çok komikler bence.ben mesela bu yaştan sonra asla bildiğim kelimelerin yerine yeni TDK onaylıları koyamam bir öğretmen de olsam yapamam bunu.
 
Geri
Top