• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

İsviçre’de Okul Sistemi ve ZORUNLU EĞİTİM

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
9 yıllık zorunlu ilköğretim süresi 6 yaşında başlar. İsviçre`de mecburi egitim süresi 9 yıl olup ilkokul ve orta okulların eğitim süresi kantonlara göre değişmektedir. Bazılarında ilkokul 6 yıl iken bazılarında 5 yıl, bazılarında ise 4 yıldır


Cocuklar 4 yaşını doldurduktan sonra devlet okulu ana sınıfı– kindergarten – yazdıriyorsun


Kreşte de olduğu gibi, İsviçre’de ilkokul ve sonrasında farklı tip okul olanakları var;


1- İsviçre devlet okulları,
2- Özel okullar,
3- Çift dilli okullar,
4- İnternasyonel okullar.


İsviçre’de genel bir yönetim olmadığı için kantonlar, kendi kantonunda bulunan okullarda neyin kaçıncı sınıfta ve nasıl öğretileceğine karar verirler. Yani Zürih’teki okul sistemi ile Cenevre ya da Bern’deki farklı olabilir. Üstelik okul takvimi de farklı.


İsviçre Devlet Okulları


Devlet okulları, yüksek standartta ve ücretsiz eğitim verirler. Kantonlara göre genellikle mecburi okul 4 yaşında başlar ve 15’e dek sürer. (Bazı kantonlarda 6 yaşında başlar, bazısında 11’e dek eğitim mecburi)


İsviçre vatandaşı çocukların sadece %5’i özel okullara gidiyor. Oturduğunuz eve göre okulun yeri Gemeinde (yerel belediye) tarafından belirlenir. Taşınırsanız, okul da değişir.


Okullarda üniforma yok. Ağustos ortasından Şubat’a dek ilk sömestre, Şubat sonundan Temmuz ortasına dek ikinci sömestre mecburi okul dönemi. Toplamda 12 hafta tatil var; Ekim’de, Aralık’ta, Şubat’ta, Nisan’da ve yazın. Yaz tatili genelde 5 ya da 6 haftadır.


Normalde ders saatleri 8 gibi başlar ve 12’de biter. Öğleden sonra ders varsa, o arada çocuklar hort denilen okula bağlı bir binada/bina katında öğle yemeği yerler ve oynarlar ya da eve gelip evde yemeklerini yerler ve okula geri giderler. Hort, ne yazık ki her okulda olan bir sistem değil. Öğleden sonra dersi varsa Alaz’ı öğle yemeği için hort denilen yere gönderiyorum. Kindergarten’da ise öğleden sonra dersi olmasa da dili daha çabuk öğrenmesi için gönderdim. Hort imkanları; yemek ve bakım elbette ücretli. Yıllık kazancınıza göre değişiyor. Yani maaşı yüksek olan 5 veriyorsa, düşük olan 1 veriyor gibi…


Çarşamba günleri okullar hep yarım gün. Anneler ya o gün çalışmaz ya da yarı zamanlı çalışır genellikle. İstisnalar vardır… Çalışan annelerin çocukları, okul dışında kalan tüm zamanı hort denilen yerde geçirebilirler.


Kindergarten – Ana Sınıfı


Kindergarten çoğunlukla 2 sene sürüyor. Bizim kantonda konuşma dili İsviçre Almancası olduğundan kindergarten yıllarında öğretmen de öğrencilerle Swiss Deutsch denilen İsviçre Almancası konuştu. Haftada bir gün öğleden sonra da normal Almanca eğitimi oldu. Bazı kantonlarda kindergarten zorunlu değil; ama dil öğrenmesi açısından expat çocuklarına öneriliyor.


Kindergarten, genelde çocuklar için oyun oynamak, elişi yapmak ve müzik öğrenmek amaçlı. Daha çok çocuklara sosyal ortamda nasıl davranması gerektiği öğretiliyor. Alaz ikinci senesinde biraz matematik öğrenmeye başlamıştı ve ismini yazabiliyordu Türkiye ve İngiltere’de çocuklar o yaşta okumaya geçiyorlar halbuki.


Her yeni gelen öğrenciye ikinci senesinde gelen bir öğrenci eşlik ediyor. Ona her şeyi göstermekten, öğretmekten sorumlu. Artı, okul dışındaki gezilerde el ele tutuşuyorlar; yani birbirlerinden sorumlular.
 
Son düzenleme:
Her sabah öğretmen kapı önünde ya da bahçede çocukları karşılıyor ve her birine ‘Grüezi’ ( Selam diyerek tokalaşıyor Her öğle okuldan ayrılırken de tokalaşmadan ayrılmak yoktur kesinlikle


Kindergarten ilk haftasında okula trafik polisi geliyor ve çocuklara önemli caddeleri nasıl geçecekleri anlatılıyor. Hatta yerine gidip bizzat yürüdükleri de oluyor. Ağustos’tan Ekim’e dek çocuklar öğretmen eşliğinde kindergarten-hort arasını yürüyorlar. Ekim’den sonra ise kendi başlarına. Anneler-babalar okula bırakabiliyorlar; ama bir süre sonra ‘Anne sen gelme, ben giderim’ diyebilenler var. Çünkü arkadaşları yalnız yürüyorlar…
 
İlkokul


İlkokulda ise eğitim ve öğretim dili High German denilen Almanca. Tabii kantonuna bağlı olarak Fransızca ya da İtalyanca olabilir. İlkokul boyunca Almanca’nın yanı sıra 3üncü sınıftan itibaren İngilizce ve ardından Fransızca da öğrenecek. Yabancı dillerin yanı sıra matematik, doğal bilimler, sosyal bilimler, müzik, spor dersleri de var. İlkokulu bitiren bir çocuk, yaşadığı kantonun dilinin yanı sıra, ikinci ulusal dil ve İngilizce de öğrenmiş oluyor.


İlkokul genellikle 1inci sınıftan 6ıncı sınıfa dek sürüyor. En azından Zürih’te böyle. İlk 3 senesine ‘unterstufe’ diyorlar. İlk sene okumayı ve yazmayı öğreniyorlar. Bir de anne-baba Almanca konuşmayan çocuklar için ekstra Almanca dersi var okulda; ücretsiz ve ders saatini okul ayarlıyor. Artı, çocukların ana dilini (bizimki Türkçe) öğrenmeleri için teşvik ve ders var. İkinci sınıftan itibaren Türkçe dersi de alabiliyor cocugun durumuna göre


Okulların seçimine göre farklı dersleri olabiliyor; örneğin haftada 4 saat müzik var. Sporun yanı sıra haftada bir saat de yüzme dersi var. ‘havuza göturuyorlar yüzme sini ögretiyorlar onlari hediyelendirrekte n
 
İlkokul Ardından…


İlkokul 3+3 altı seneden oluşuyor. 6ıncı sınıf sonunda devam edilecek eğitim türü için bir sınav var. Daha doğrusu çocuğun ya Gymnasium (bizdeki fen liseleri gibi) ya da meslek lisesine gitme şansı var. Her ikisi için de üniversite kapısı açık. Fakat, İsviçre’de üniversite okuma yüzdesi çok düşük; %20-30 arasında. İşsizlik ise çok düşük; çünkü herkes yaptığı ve sevdiği işin eğitimini alıyor.
 
Geri
Top