ÖDEMİŞ LİSESİ TARİHÇESİ
Balkan Savaşı sonrası 1913 yılında kaymakam Tevfik bey başkanlığında toplanan maarif komisyonunun çalışmalarıyla kazan-ıl musal'la (yazlık namazgah) denilen yerde halkın bağışlarıyla şimdiki Ödemiş İlköğretim okulu binasının inşaatına başlanmıştır. 2 yıl süren inşaat 1915 yılında eski binanın bitirilmesiyle tamamlanmıştır.
1 Eylül 1915 tarihinde binada Zirai idadi adında bir ziraat okulu eğitime başlamıştır. Zirai idadinin ilk öğretmen kadrosu şöyledir; Müdür Çiftçi Necati Bey, Din Öğretmenğ Sakızlı İhsan, Tabiat Ve Fen Bilimleri Öğretmeni Tevfik Kocaman, Matematik Öğretmeni Çeşmeli Osman, Türkçe Öğretmeni Faik Uraz, Tarih Coğrafya Öğretmeni Lütfi, Fransızca Öğretmeni Ohanes, Resim İş Öğretmeni Bahur, Beden Eğitimi Öğretmeni İnceoğlu Hamit Şevket, Müzik ve İlk Kısım Baş Öğretmeni Halil Dural.
Ziraat okulu çeşitli müdür değişiklikleriyle 1922 yılına kadar eğitimini sürdürmüştür. Bu arada 1920 yılında müdür olarak atanan Nail adlı kişi Ödemiş'te "Yunan Dostları Cemiyeti" adlı bir dernek kurarak pek çok saf, temiz ve namuslu yurtseverin kanına girmiştir. Ve kurtuluş savası sonrası yunan askerleriyle birlikte Yunanistan'a kaçmıştır. Okul ise Yunan işgali boyunca askeri karargah olarak kullanılmıştır. (1919- 1922)
Kurtuluş savaşı sonrası yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti devleti zırai idadi kaldırıp yerine İlk Zafer İlkokulunu 25 Ekim 1922 tarihinde açmıştır. Bu okulun ilk kadrosunda Baş Öğretmen Halil Dural, Öğretmenler Recep Başsoy, Cavit, Hasan, Necati ve Lütfı Beyler bulunmaktaydı. 1926 yılına kadar da okulda bu kadro bulunmuştur.
1926 yılında İl Genel Meclisinin kararıyla okul 150 kişilik bir köy yatılı okuluna dönüştürülmüştür. Müdürü Alp Hayri Beydir. Yatılı köy okulunun bina yetersizliği üzerine okul bahçesinde yeni bir bölüm (idare binası alt kat) inşa edilmiştir.
25 Şubat 1927 günü açılan bölümde yatakhane, yemekhane, iş atölyeleri bulunmaktadır. 19 Haziran 1926 tarihinde aynı bina bünyesinde İnönü İlkokulu adıyla yeni bir İlkokul açılmıştır. Bu şekliyle bu bina 1930 yılına kadar öğretime devam etmiş, sonra valilikçe kapatılmıştır.
1932 yılında ise binanın yeni bölümünde vekaletçe bir orta okul açılması kararlaştırılmıştır. İlk yılını yeni açılan bölümde geçiren Orta Okul (Müdür Recep Başsoy) 1938 yılına kadar öğretimini İnönü İlkokuluyla birlikte sürdürmüş 1938 yılında İnönü İlkokulunun yeni binasına taşınmasıyla okul müstakil bir orta okul haline gelmiştir.
1955 yılında halkın büyük katkılarıyla idare binasının üst katı yapılmış aynı yıl lise öğretime başlamıştır.
Adını kentten alan "Ödemiş Lisesi" önceleri Ödemiş'ten baska Tire, Bayındır, Kiraz ilçelerinin de ihtiyacına uzun süre cevap vermiştir. Ancak bina ihtiyacının artması üzerine 1967 yılında dernek yardımıyla ek bina 1974 yılında da devlet tarafından yeni bina yaptırılarak kapasite arttırılmıştır.
Okul kuruluşundan bugüne kadar sayısız devlet adamı, bilim adamı ve eğitimci yetiştirmiştir.
Düzenleyen yönetici: