Çin kaynaklı olan japon balıkları bugün dünyanın dört bir yanında akvaryum ve havuzlarda beslenmekte ve üretilmektedir Normal doğal türün renkleri yeşil ve gri karışımı iken bugün yapılmış olan çaprazlamalar ile bilinen 100'e yakın çeşidi vardır Japon balıklarının beslendiği akvaryuların bol oksijenli ve zemini iri çakıllarla kaplı olmalıdır
Eşey ayrımı için çok farklı yöntemler önerilse de benim benimsediğim ve doğruluğunu test ettiğim yöntem anal yüzgecin anüse yakınlığı yöntemidir Anal yüzgeç dişilerde anüse yapışık kadar yakın ve arada hiç boşluk yokken erkeklerde anüsten biraz açık durumdadır(1-2 mm gibi)
Japon balıklarının üretimi için ise yine faklı yöntemler olsa da bugün en çok kullanılanı ve basiti suni dölleme yöntemidir Bunun için dişi japon balığı ıslak bir mendil ya da bez içine alınarak avuca konulur Önceden temiz su ile doldurulmuş küçük bir kap üzerinde Dişinin karnı kafadan kuyruğa doğru hafifçe bastırarak sıvazlanır Bu hareket dişinin yumurtalarının su dolu kaba dökülmesini sağlar Dişinin sağma işlemi bitince erkek japon balığıda aynı yöntem ile yumurtaların üzerine sağılır ve ucu keskin olmayan bir çubukla kap karıştırılarak spermlerin yumurtaları döllemesi sağlanır Bu işlemde bittikten sonra temiz ve bol oksijen verilen üretim akvaryumuna bu yumurtalar alınır 5-6 gün sonra yumurtalardan yavrular çıkar ve karınlarındaki yedek besinleri ile birkaç gün beslenirler Yavrular rahat bir şekilde yüzmeye başladıklarında yedek besin depolarını tüketmişlerdir Bu aşamadan sonra yavrular yavru yemleri ile beslenebilirler
**************************
Akvaryumunuzu aldınız ve eve geldiniz.Büyük bir hevesle akvaryumunuzu kuruyorsunuz...Şimdi dikkat edilecek hususlar.
1-Akvaryumunuzun boyutlarını içerisinde beslemek istediğiniz balığa göre almalısınız.40 litrelik bir akvaryumda sağlıklı olarak sadece 2 balık beslenebilir. 200 litrelik bir akvaryum içinde ideal 10 balıktır.Ama dediğim gibi bu beslemek için. Yani balıkların rahat olacak şekilde.
2-Akvaryumunuza dış filitre kullanın.İç filitre akvaryumunuzun çabuk kirlenmesine sebeb olur.Bu yüzden sık su değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.Ay da bir değiştirilen su bile japonlar için sık olarak değerlendirlir.Ayrıca dış filitre içerisindeki maddeler sayesinde suyun pH ve diğer değerlerini ayarlar.
3-Akvaryumunuzun içine dogada olmayan hiç bir şey koymayın.Yani plastik bitkiler,biblolar olmaz.Akvaryumunuz aksesuar olarak sadece kaliteli bir kum,canlı bitkiler ve midyelerden oluşmalıdır.
4-Akvaryumunuza kumu kaynar su ile yıkamadan koymayınız.İçerisinde mikrop varsa bu sayede ölür.
Şimdi akvaryumunuzu kurdunuz ve 3 gün geçti.sıra balık almaya geldi.Akvaryumunuza balık alırken asla koi almayın.Çünkü koi aldığınız zaman sadece kendi türleri ile yaşar.Yanına japon alırsanız japon a bir türlü dirlik vermez.
Akvaryumunuza japon alırken orta boy düz japon dan iki tane alarak başlayabilirsiniz.Çünkü akvaryuma aldığınız aslanbaş ve altınbaş japonlar hassas olacağından yeni akvaryum içerisinde ölebilirler.akvaryumunuza balıklarınızı aldınız ve geldiniz.KEİSiNLİKLE BALIKLARI HEMEN AKVARYUMA BIRAKMAYIN.BALIĞI POŞETİ İLE AKVARYUMUN ÜSTÜNE BIRAKIN VE BİRAZ ZAMAN GEÇSİN.Balığın olduğu poşeteki su ile akvaryumun suyunun ısılarının eşitlenmesi gerekiyor.
Eğer bu işlemi yapmazsanız balıklarınız akvaryumun dibine çöker ve biraz bekler.Bu da balığınızın mantar ve beyaz benek hastalığı olma ihtimalini artırıyor.Bu yüzden bu işlemi yapmanız şart. Pekii balığı nasıl seçeceksiniz:
Balık alırken önce balığın olduğu akvaryumda kesinlikle hasta balık olmayacak.Alacağınız balık hareketli olmalı,kuyruk ve yüzgeç bölgelerinde yırtık ve iz olmayacak.Kuyruklarında beyaz nokta,yırtık olan balıklar hastadır.Ayrıca bunlar olmadığı halde hareketsiz olan balık ta hastadır.
Akvaryumunuza asla elinizi sokmıyacaksınız ve sadece akvaryumu kurarken akvaryum ile sizin el ile temasınız olacak.
Akvaryumunuza belli aralıklarla su dengeliyecek ilaçlar vermelisiniz.
Balıklarınızın hasta olma nedenleri:
Japon balıklarının en çok hassas olduğu nokta sıcaklıktır. Yani akvaryum çok soğuk ya da çok sıcak olduğu zaman balıklarınız etkilenir ve hastalanır.
Balıklarınızın ölmesine neden olan bir diğer husus da fazla verdiğiniz yemdir.Yani balıklara günde üç ögün ve kaliteli ithal yemlerden vereceksiniz.Kaliteli olmayan yemler balıklarınızın renklerini kaybetmelerini,çabuk kabız olmalarına neden olur.Böyle bu durumda
a-Sıcaklığı artırabilirsiniz.
b-Ispanak,bezelye gibi yeşillik verebilirsiniz
c-Durum acil ise bir eczaneden laksefenol gibi kabızlık önleyici ilaç alıp ezip az bir yemle balıklarınıza verebilirsiniz.Bu durum da balıklarınızın hastalık durumu geçer.