Kadın Sağlığı :Düşükler

Suskun

V.I.P
V.I.P
Düşükler
.
Düşük, normalde 40 hafta olarak tanımlanan gebeliğin, 20inci hafta öncesinde, fetus ve ekleri ile dışarı atılması olayına denir.

Düşük nedenleri bebeğe, anneye ve babaya ait olabilir. Daha çok gebeliğin ilk 3 ayında rastlanan düşüklerde bebekte genetik anormallik olma şansı yüksektir. Doğum olsa bile zaten sağlıklı olmayan, zeka geriliği ve kalp hastalığı gibi ciddi problemlerde seyreden gebeliklerin büyük kısmı ilk 20 hafta içinde sonlanır. Özellikle ilk 3 ayda radyasyon, bazı enfeksiyonlar, toksit etkili kimyasal maddeler, kan uyuşmazlığı ve bebeğin gelişiminde çok önemli olan plasenta (eş) anormallikleri de düşük sebebidir. Anneye ait enfeksiyonlar (mikrobik durumlar), rahim ağzında yerleşmiş bir takım ......, daha çok çiğ et yemekle bulaşan toxoplasmosis, kızamıkçık virüsü ve daha çok sayıda mikrobiyolojik ..... düşük sebebidir. Annede mevcut böbrek hastalıkları, diabet (şeker hastalığı), tiroid bozuklukları, bazı hormonal bozukluklar, rahimde mevcut yapısal bozukluklar, rahim ağzında yetmezlik, psikolojik stres gibi pek çok faktör düşükte etkendir. Babaya ait nedenlerde ise spermiumlarda kromozomal bozukluklar etken olabilir.

Belirtiler vajinal kanama, ağrı, parça düşmesi şeklinde görülür.

Gebelikte kanama ne anlama gelir? Düşük belirtisi midir?

Gebelikte kanama, normalde olmaması gereken bir durumdur. Muayyen gün geçtikten birkaç gün sonra, ağrısız, az miktarda görülen leke tarzı kanama, sağlıklı gebeliklerin yüzde 20 ile 40ında oluşabilir. Bu tarz bir kanamadan korkulmamalıdır. Ancak kanama bebeğin anne karnında çok erken dönemde ölmesi ya da ciddi bir düşük tehdidi işareti de olabilir. Gebelikte kanama olduğunda mutlaka doktora başvurulmalı ve ultrason ile bebeğin sağlık durumu incelenmelidir. Ultrason muayenesi ya da kanama nedeni ile yapılacak jinekolojik muayenenin gebeliğe hiçbir zararı olmayacağı mutlaka bilinmelidir.

Düşük düşüğü getirir mi?

Düşük nedeni, bebeğe ait genetik yapıdaki kusur ise, bu tesadüfidir. Eğer anne babada genetik yapıda gizli kalmış bir anormallik mevcutsa, bebekte bunun ortaya çıkması ve tekrarlayan düşük şansı yükselir. Akraba evliliği düşük riskini artırır. Altta yatan ciddi bir enfeksiyonda, rahim içinde mevcut bir darlıkta, rahim ağzı yetmezliğinde, kan uyuşmazlığı gibi ciddi bir sorun karşısında öncelikle tedavi yapılmalı ve gebeliğe tedavi sonrası izin verilmelidir. Aksi halde tekrar bir düşük yaşanabilir. İlk gebeliği düşük ve kürtaj ile sonlanan hastalarda tekrar düşük yaşanacağı korkusu yüksektir, ancak bu gereksiz bir korkudur. Gebeliklerin düşükle sonlanma şansı yüzde 15-40 gibi yüksek bir orandır. Altta yatan ciddi bir sebep yoksa endişe gereksizdir. Bir kez düşük olması tıbbi olarak endişe doğurmaz, ancak üç kez üst üste görülen düşük sonrasında tıbbi inceleme ihtiyacı doğar.

Düşük tehdidi önceden belirlenebilir mi?

Daha önce düşük geçirmiş hasta tekrar gebe kaldığında çok erken dönemden itibaren doktora başvurmalı, öncelikle gebeliğin sağlıklı bir rahim içi gebeliği olduğundan emin olunmalıdır. Kanama mevcutsa yatak istirahati ve bazı yasaklamalar şarttır. Muayene ve ultrason bulgularına göre gerekirse ilaç tedavisi önerilecektir. Mutlaka tıbbi kontroller yapılmalıdır. Düşük tehdidi tanısı konulduktan sonra, gerekli önlemler alınarak sağlıklı bir gebelik elde edilebilir.

Düşük sonrası kürtaj şart mıdır?

Düşük esnasında gebelik ürünü tamamen dışarı atılmışsa kürtaj gerekmeyebilir, ama bunun için mutlaka ultrason ve muayene gerekir. Aksi takdirde içerde parça kalıp uzun süreli kanama meydana getirir.

Sağlıklı bir gebelik için tavsiyeler

Sağlıklı bir gebelik mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Her gebelik rahim içinde olmaz. Erken dönemde muayene ile gebeliğin dış gebelik mi, yoksa rahim içi sağlıklı bir gebelik mi olduğu, bebeğin canlı olup olmadığı ve ultrason ile düşük tehdidi olup olmadığı incelenmeli, doktor tavsiyesine göre uygun aralıklarla muayene yapılmalı, önerilen ilaçlar alınmalıdır. Yakınlarının tecrübelerine ve onların kullandığı ilaçlara göre kendi kendine takip, hastaya zarar getirir. Her gebelik farklıdır ve mutlaka kadın doğum uzmanı tarafından takibi şarttır.
 
Geri
Top