Mutlu bir cinsel yaşam, çiftleri daha çok birbirine bağlar, yakınlaştırır, bütünleştirir.
Tarafların mutluluğu buna bağlı...
Her iki tarafı da mutlu eden, her açıdan tatmin eden cinsel ilişki, mutlu bir birlikteliğin en önemli unsurlarından biridir. Mutlu bir cinsel yaşam, çiftleri daha çok birbirine bağlar, yakınlaştırır, bütünleştirir.
Oysa Türkiye'de pek çok çift cinsel yaşamlarında yeteri kadar memnun olamadıklarını, pek çok sorun yaşadıklarını dile getirmektedir.
Erkeği de olumsuz etkiliyor
Çiftlerin en çok karşılaştığı sorun ise kadınlarda görülen orgazm bozukludur. Kadının orgazm olmaması kadın kadar erkeği de olumsuz etkilemekte ve bu durum ilişkilerine de yansımaktadır.
Orgazm bozukluğunu tanımlamadan önce orgazm ne olduğunu açıklamak gerekir.
Orgazm Nedir?
Kadınların en çok yönelttiği sorulardan bir tanesi ''Orgazm nedir, orgazm olduğumu nasıl anlayabilirim?' 'Cinsel ilişkiden çok zevk alıyorum ama orgazm olup olmadığımı bilmiyorum.'sorusudur. Aslında bu sorunun pek çok bayan tarafından sorulması ne kadar çok orgazm yaşamayan bayanın olduğunu göstermektedir. Çünkü orgazm kadın tarafından ayırt edilebilecek bir deneyimdir.
Orgazm normal bir vücut fonksiyonudur. Eğer kadın orgazm yaşamıyorsa ilişki sonrası kendini huzursuz hissedebilir. Çünkü pelvik organlarda toplanan kan rahatsızlık yaratabilir.Bazı yayınlarda orgazm yaşamadan cinsel ilişkiyi bitiren kadınlarda bel ve sırt ağrılarının görüldüğü bildirilmektedir.
Peki nasıl tanımlanır orgazm?
Orgazm tamamiyle vücutla beyinin bir arada hareket etmesi ile ilişkili bir olaydır. İnsan beyni cinsel uyarıları duyu organları vasıtası ile alır (görme, işitme, koklama,duyma..), bunları işler ve daha önceki deneyimler çerçevesinde de gövdenin cevap vermesini sağlar.
Orgazm cinsel heyecanın aşırı yoğunlaştığı bir anda kişinin bütün dış gerçeklikten koptuğu ve nesnelerin kaybolduğu kısa süreli bir bilinç sislenmesidir.
Masters ve Johnson adlı bilim adamları yaptıkları çalışmalarda orgazmı dört fazda ele almışlardır.
1-Uyarılma fazı:
Kadında cinselliği yaşama ihtiyacının ortaya çıkarmasıyla başlayan bu fazda;
• Memelere ve genital organlara giden kan miktarında artma olur. Bu sayede vajina girişindeki Bartholin salgı bezleri faaliyete geçerek vajinal kaygan sıvı salgılanmasında artış ve 10-30 saniye içinde ıslanma meydana gelir.
• Vajinanın alt kısmı genişler
• Rahim ağzı ve rahim yukarı doğru çekilir
Labialar(dudaklar) düzleşir ve araları açılır
Küçük dudaklar büyür
• Klitoris büyür, kabarır.
• Meme uçları kasların kasılması sonucu dikleşir. Memelerin boyutları büyür.
• Kalp atışları hızlanır ve solunum sayısı artar, kan basıncı yükselir, boyunda ve göğüste kızarmalar meydana gelir.
2-Plato yani gerilim fazı:
• Cinsel arzularda artış iyice belirginleşir .
• Cinsel gerginlik ve erotik duygular yoğunlaşır.
• Kan birikimine bağlı olarak vajinanın dış kısmı iyice şişer. Vajinanın dış 1/3 kısmındaki kan miktarında artma nedeniyle şekli değişir, iyice şişer ve üst kısmı balonlaşır ve bu esnada vajinada hafif bir ağrı olabilir.
• Klitoris iyice şişer. Rahim uyarılma fazındakinden daha yukarıya doğru çekilir, klitoris daha da belirginleşir ve küçük dudakların rengi koyulaşır ve normalin 2-3 katı büyür.
• Dudakların açılması ile vajina girişi daha belirgin hale gelir
• Memelerin uç kısmındaki koyu renkli alan belirginleşir. Kalp hızı artar ve ateş basması olur(%50-70 kadında ateş basması olur ).
• Bacaklarda ve kalçalarda kasılmalar olur. Eğer uzun sürerse vajinal ıslaklık azalabileceği bu fazın sonlarına doğru kadının vücudu tam bir cinsel birleşmeye hazır hale gelir.
• Emzirmemiş kadınlarda meme boyu %25 artar.
• Emzirenlerde bu artış olmayabilir .
• Bu fazda bir önceki evrede büyümüş olan klitorisin küçülme eğilimi göstermesi ve orijinal boyutunun yarısına kadar küçülmesi orgazmın yaklaştığını gösteren önemli bulgulardan biridir.
• Bu fazın süresi kadından kadına hatta bazen aynı kadında bir cinsel eylemden diğerine belirgin değişiklikler gösterebilir. Bu faz esnasında vajinanın dış 1/3 kısmındaki kan göllenmesi nedeni ile vajinanın şekli değişir buna orgazmik platform adı verilir.
3-Orgazmik yani doyum fazı:
• Daha önceki evrelerde artmış olan gerginliğin boşaltılması olarak algılanabilecek bu fazda ateş basması tüm vücuda yayılır
• Vücutta bulunan kasların çoğu kasılır ve tam zirve noktasında vücut kaskatı kesilir. Bu durum kadının yüzünde sanki acı duyarmış gibi bir görüntü yaratabilir.
• Rahim, vajina ve anüste eş zamanlı, ritmik düzenli kasılmaların olduğu en kısa süren fazıdır. 0.8-1 saniye aralıklarla gerçekleşen bu kasılmalardan kadında bir orgazm esnasında 3-15 kasılma olur.
• Kadının burnu hafiften sulanmaya başlar, başparmağı dik duruma geçer, göz bebekleri büyür, boğazı kurur ve yutkunma gereksinimi duyar, göğüsleri arasındaki deri hafifce kızarır, ayakları da oynar.
4-Çözülme yani gevşeme fazı:
• Daha önceki fazlarda gerçekleşen değişimlerin normale dönme sürecidir. Tüm bu geri dönüş süreci 5-10 dakika sürer.
• Klitoris ve meme uçları hassaslaşır ve ağrıya duyarlı bir hal alır.
• Ateş basması kaybolur.
• Hızlı soluk alıp verme ve terleme görülür. Kalp hala daha hızlıdır.
• Eğer bu fazda seksüel uyarı devam ederse kadın daha fazla sayıda orgazm yaşayabilir.
• Kadınlar beyinden orgazm esnasında salgılanan endorfin adı verilen mutluluk hormonlarının etkisiyle gevşer ve kendilerini iyi hissederler.
• Kadınların çoğunda orgazm sonrası klitoris ve meme uçları hassaslaşır ve ağrıya duyarlı hale gelir.
• Kadınlar erkeklerden farklı olarak cinsel uyarı devam ettiği sürece ard arda orgazm olabilirler. Oysa erkeğin yeniden orgazm olabilmesi için yaklaşık 30 dakikalık bir süreye ihtiyacı vardır.
Her kadın orgazm olabilir, bunun ilk şartı haz almak için kendisine izin vermesidir. Kendi bedenini tanıyan, uyarım noktalarını keşfeden, nasıl uyarıldığını bilen kadın kolaylıkla orgazm da olabilir.
Anorgazmi; kadının hiç orgazm olamaması, çok geç orgazm olması veya yeterli uyarıya rağmen orgazma ulaşmanın çok güç olmasıdır. Bu durum anksiyeteye (içsel sıkıntılara) yol açar ve sonuçta kişinin kendi kendine olan saygısı yitirmesi ve depresyon ile sonuçlanabilir.
Bu problemi yaşayan bir kadın cinsel olarak uyarılır; ancak odaklanma, yoğunluk ve süre yeterli olduğu halde orgazma ulaşamaz. Yaşam boyu orgazm bozukluğundaki bir kadın bir eşle ya da masturbasyon ile hiç orgazma ulaşamamıştır.
Bu durum normal cinsel yaşamı olan kadınların hayatının herhangi bir döneminde de gelişebilir.
Yapılan araştırmalara göre; kadınların yaklaşık % 5'i hayatının hiçbir döneminde orgazma ulaşamamıştır. Çoğu kadın da ancak klitoris uyarısı ile orgazm olabilmektedir.
Kadınların yaklaşık yarısından fazlası da ilişki sırasında "klitoris uyarısı" olmadan orgazma ulaşamamaktadır. Klitoris bir kadının en duyarlı olduğu, sinir yapılarından en zengin olan anatomik bölgedir.
Her ilişkide orgazm yaşanacak diye de bir kural yoktur. Zaman zaman orgazm olmaması son derece normal bir durumdur.
Orgazm sorunları ve bozukluklarının tipleri
1-Anorgazmi:
Hiç orgazm olamama durumudur. Bu durum iç sıkıntısı, kişinin kendi kendine olan saygısı yitirmesi ve depresyon ile sonuçlanabilir.
2-Rastgele anorgazmi:
Zaman zaman orgazm yaşanamaması durumudur.
3-Koital anorgazmi:
Cinsel birleşme ile orgazm olamama ancak mastürbasyon vb. gibi ile orgazm olma durumudur.
4-Erken orgazm:
Çok nadir olarak görülür.
Orgazm problemi ile ilgili olarak bilinmesi gereken iki nokta vardır. Birisi "orgazm olma hazzı ve şekli" kişiden kişiye değişir. İkincisi ise kadının cinsel birleşme yoluyla orgazm olamamasının kadında bir sorun olduğu şeklindeki bir düşüncenin yanlış olduğudur.
Orgazm sorunları ve bozukluklarının nedenleri fizyolojik nedenler:
Kadınlarda orgazm bozukluğun nedenlerine bakıldığında %5 ten daha az bir oranda fizyolojik faktörlerin etkili olduğu görülmektedir. Bu fizyolojik faktörleri sıralarsak:
* Diyabet,
* Alkolizm,
* Nörolojik bozukluklar ve nörolojik ilaç
* Aşırı kilo
* Doğum travması sonucunda yırtıklar oluşması ve bu yırtıkların yeterli tedavi edilememesi
* Menopoza ilişkin östrojen azlığı
* Hamilelikte ilk birkaç ay
*Vajinal akıntılar,
*Vajinanın geniş olması
Psikolojik nedenleri:
* Ön sevişmenin eksik ve aceleye getirilmesi,
* Partnerin erken boşalma, ereksiyon sorununun olması,
* Depresyon gibi psikolojik bir rahatsızlığın varlığı,
* Çocukluk döneminin problemli geçirilmesi,
* Düzenli ve sağlıklı bir aile yaşantısının olmaması, ailede maddi manevi sıkıntılar, eşin ailesiyle yada kendi ailesiyle problemler yaşanması,
* Ergenliğe geçiş döneminde problemli ve travmatik cinsel deneyimlerin yaşanması,
* Cinsel kimlik çatışmaları,
* Sosyo-kültürel yasaklamalar. Bu sosyo kültürel yasaklamalar, öğretici olabilecek masturbasyon veya diğer şekil cinsel deneyimleri de engeller.
* Bilgisizlik, Seks ve cinselliğe ilişkin bilgi eksikliği, normal cinsel gelişmeyi önemli ölçüde engeller.
* Aşırı dinsel inançlar. Din adamlarının önerilerinin ötesinde dinsel inançlar taşıyan kadın veya erkekler, cinsel açıdan da-ha az aktif olabilirler
* Cinsel isteksizlik ve disparonia gibi başka cinsel sorunların yaşanması,
* Cinsel taciz veya tecavüz yaşamak,
* Eş tarafından aldatılmak ,
* Eşin tepkileri, eşler arasındaki iletişim,yakınlaşma sorunları
* Hamile kalma korkusu,
* Partnere güvensizlik, kızgınlık, öfke gibi olumsuz duygular
* Cinsel ilişkiye zorlanmak,
* Duyarlı, bilgili, sıcak, yaşamı seven bir kadının nasıl olduğuna ilişkin yeterli rol modelinin bulunmayışı,
* Cinsellikle ilgili gerçek dışı beklentiler
* Güvenilir, emin, sosyal açıdan kabul edilebilir ve özel bir atmosferde, ödüllendirici ve destekleyici koşullarda bir cinsel deneyime girişme olanağını bulamama vb.
* Eşe karşı ilgi kaybı .Bu tür kişiler genelde başka bir partner veya mastürbasyon ile orgazma ulaşabilirler.
* Orgazma ulaşmanın kötü bir şey olabileceği düşüncesi
* Kontrolü kaybetme korkusu ,
* Birleşme ve orgazmın başlıca amaç haline gelmesi ,
* Etkin olmayan cinsel teknikler. Bazen kadın ve/veya cinsel eşi etkili bir şekilde uyarmayı beceremez.
Orgazm bozukluğunun tedavisine yönelik yaklaşımların cinsel isteksizlik bozukluğunda olduğu gibi dört temel aşması vardır:
1-Fiziksel nedenleri ortadan kaldırma ve etkisizleştirme,
2-İşlev bozukluğunun görünen nedenini ortadan kaldırma ve etkisizleştirme,
3-Derindeki nedenlerini ortadan kaldırma ve etkisizleştirme,
4-Başarılı cinsel deneyimler oluşturma.
Anorgazminin nedeninin saptanması tedavinin ilk aşamasıdır. Öncelikle kadının tek başına yada eşi ile birlikte , orgazm olmasını önleyen faktörlerin belirlenir. Orgazm bozukluğuna yol açan bir hastalık yada bir ilaç kullanımı ise o zaman ilk olarak hastalığın düzeltilmesi yada ilaç kullanımın bırakılması tedavinin ilk basamağını oluşturur.
Eğer kadının orgazma nedeni eşiyle arasındaki ilişkide bulunan bir sorunsa, evlilik danışmanlığına başvurmak veya başka bir terapi tavsiye edilir. Yada orgazm bozukluğunun nedeni eşte bulunan bir cinsel işlev bozukluğu (erken boşalma, ereksiyon olmama vb..) ise o zaman tedaviye önce eşle başlanır.
Tedavide ilk hedef önce kadının kendi başına yada eşinin yanında cinsel birleşme olmadan orgazma ulaşmasını sağlamak, daha sonra cinsel birleşmeyle orgazma ulaşmasını sağlamaktır.
Orgazm bozukluğun tedavisinde kadının bu konuyla ilgili endişeleri azaltılmaya çalışır, cinsel konularla ilgili olarak duygu düşünce isteklerini belirtmesi kısaca kendini ifade etme yeteneğinin geliştirilmesi sağlanır, kendi duygularına önem vermesi gerektiği, orgazm olmayı bir amaç haline getirmemeleri gerektiği anlatılır.
Çiftlere, kadın ve erkeğin cinsel organlarının yapısı ile ilgili, erojen (duyarlı) bölgelerle vb. konularla ilgili detaylı bilgiler verilir. Daha sonra çifte hem cinsel iletişimlerini arttırmak amacıyla hem aralarında sevgi ve yakınlığı güçlendirmek amacıyla cinsel ödevlere geçilir. Ödevler sırasında vajina kayganlaştırıcı maddelerin kullanımı önerilebilir.
İlk olarak erojen bölgelere yoğunlaşma ödevi verilebilir. Bu ödevde eş kadının meme ucu, klitoral bölge, boyun ve bacaklar vb. bölgelere yoğunlaşır. Burada en çok çiftlere Masters ve Johnson'un Beş Aşamalı Duyu Odaklı Yaklaşımı tekniği öğretilir.
Kegel egzersizleri olarak bilinen ve vajinanın dış üçte birlik kısmındaki adaleleri (zevk alma duyularıyla ilgili olanları) geliştirmeye yardımcı olabilecek, vajen kaslarının duyarlılığını artıran basit çatı kaslarını çalıştırma egzersizler önerebilir.. Bu egzersizler en çok klitoral uyarı ile orgazm olan ancak cinsel birleşme sırasında orgazm olmayan kadınlara önerilir.
Orgazm tedavisinde önemli faktörlerden biri cinsel birleşme pozisyonudur. Bazı pozisyonlar işi kolaylaştırırken bazıları zorlaştırır. Kadının üstte olduğu gibi, klitorise daha çok baskı yapan pozisyonlar, orgazmı kolaylaştırır. Bu pozisyon klitorisin penis tarafından daha çok uyarılmasına ve kadının hareketlerini daha iyi kontrol edebilmesine olanak sağlar.
Orgazm bozukluğu tedavisinin en önemli yanı belki de hastaların başarılı seksin ne olduğu sorusuna verecekleri cevabı bulmaları konusunda yardımcı olmaktır.
Orgazm problemi yaşayan kadınların bunu gurur meselesi yapmadan ilgili merkez ve kişilere müracaat etmeleri hem kendilerini hem de partnerlerini memnun edecek sonuçlar doğurabilecektir