Kalp durmasi

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Kalbi dinleyerek ya da boyundaki şah damarlarda nabzı kontrol ederek kalbin atmadığına eminseniz, kalp masajı da yapmanız gerekir. Kalp atmadığı dolaşım olmadığı hallerde göz bebeği, yani gözün ortasındaki siyah kısım, neredeyse renkli kısmı tamamen yok edecek kadar genişler. Kalp masajı sırasında yardımcı olabilecek başkası varsa biriniz kalp masajı yaparken diğerinizin yapay solunuma devam etmesi daha uygundur. Yardımcınız yoksa her ikisini de sizin yapmanız gerekir. Bu durumda her 15 kalp masajına karşı 2 yapay solunum yapmanız gerekecek.

Kalp masajına başlamadan önce kalbin üst kısmına elinizin yan kısmıyla şiddetli bir darbe vurun. Bu, şok etkisi yaratarak kalbin çalışmasını başlatabilir. Eğer başlamazsa kalp masajına başlamanız gerekir. Bunun için yere, sert zemine yatırdığınız hastanın yanında dizlerinizin üstüne çökün. Dirseklerinizi bükmeden bir elinizin ayasını, hastanın göğsünün ortasındaki kemiğin alt 1/3 lük kısmına yerleştirin, diğer elinizi de bu elinizin üstüne koyarak hastanın göğüs kemiğini 6-7 cm. içeri çökecek şekilde bastırın ve bırakın. Bu hareketi dakikada 80-100 kez tekrarlamanız gerekir. Yukarıda da belirtildiği gibi her 15 kalp masajına karşılık 2 yapay solunum da yapılmalıdır. Kalp masajına 5 saniyeden daha fazla ara vermemek gerekir. Zaman zaman hastanın nabzı kontrol edilerek nabız başlayıncaya ya da sağlık ekibi yetişinceye kadar kalp masajı ve yapay solunum sürdürülmelidir.

Bebeklerde kalp masajı:
Prensip aynı olmakla beraber 1 yaşının altındaki bebeklerde kalp masajı biraz farklılık gerektirir. Burada hastanın göğsüne elin ayası ile değil, 2 parmak ile bastırılır ve bastırma sırasında göğsün 2-3 cm kadar içeri çökmesi sağlanır. Ayrıca basma sıklığının dakikada 100 den az olmamasına dikkat edilir.​
 
Kalp Durması Sebepler, Kalp Krizi

Kalp Krizi Nedir

Kalp, çukur ve otomatik olarak atan bir kastır. Kan dolaşımını sağlayan bir pompa ol¤duğu da söylenebilir. Tam olarak durması, oksijensizlikten (her tür solunum bozukluk¤ları), bazı ciddi zehirlenmelerden (bazı ilaç¤lar) ya da bazı özel hastalıklardan (miyokard enfarktüsü gibi) kaynaklanabilir.

Kalp durmasından önce genellikle kasıl¤malarında ani hızlanmalar ya da yavaşlama¤lar veya ritminde düzensizlikler görülür. Bu bozukluklar, kalp sektesinden önce tedavi edilmelidir. Çünkü o anda kan dolaşımı öy¤lesine düzensizleşmiştir ki, bunun sonuçları tam bir kalp sektesinin aynısıdır.

Kalp Krizi (Durması) Belirtileri

Kalp durmasının nedenleri ve Belirtileri çok açıktır. Hasta, adeta ölüye benzer:

— Yüzü sapsarıdır, tam anlamıyla hareket¤sizdir ve hiçbir uyarıya tepki göstermez; ay¤rıca hiçbir solunum belirtisi yoktur;
— Boynunda veya bileğinde nabız hissedil¤mez;
— Göz kapaklan kaldırıldığında, gözbebek¤lerinin ölçüsüz şekilde genişlediği görülür: Bu, oksijensizlikten büyük ıstırap çeken beynin işaretidir.

Kalp Krizi Etkiler, Kalp Krizi Sonrası

Bu aşırı acil durum karşısında, derhal tıb¤bi yardım sağlamak gerekir.
Oksijen yüklü kanı yeniden beyine ulaş¤tırmak için sadece üç dakika vardır, çünkü beyin hücrelerinin büyük bir çoğunluğunun yok olmadan önce daha uzun süre oksijen¤sizliğe tahammülleri yoktur. Bu nedenle hız¤la akciğerleri havalandırmak ve kan dolaşı¤mını sağlamak kaçınılmazdır.

Ancak yoğun ve hastanın naklinden ön¤ce, olay yerinde tıbbi bir müdahale hayati ve beyinsel faaliyetlerin kurtarılmasını sağlaya¤bilir.

Bunun için de doktor gelmeden önce acil kurtarma girişimleri yapılmış olmalıdır.
Öncelikle solunum yollarının işlerliğini ve hayat busesiyle suni solunumun sağlanması¤nı garantiye almak gerekir. Her kurtarıcı da bunun altından kalkabilir. Kan dolaşımı da kalbe yapılacak masajla başlatılabilir. Ancak bu bir uzman işidir. Çünkü bu nazik masa¤jın, bazı tehlikeleri de vardır.
 
Geri
Top