Malum sevdiklerimiz ve kendimiz için evde kalıp burnumuzu bile dışarı çıkartmıyoruz. Bu süreçler zor geçiyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüsü bizlerde kaygı, korku, endişe, belirsizlik ve bir sürü duygu fırtınası ile bizleri kendine esir almış durumda. Bu süreçte kendimizi mutfakta buluyoruz. İstemsizce yemek yeme, aburcuburlar gibi. Coronavirüs salgınına maruz kaldığımız bu günlerde bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için sizlere neler yememiz gerektiğini yazmak istiyorum. İşte Karantina Günlerinde Sağlıklı Kalmak İçin Öneriler
*Semizotu
*Haşlanmış nohut {mercimek, maş fasulyesi}
*Kırmızı kapya biber
*Haşlanmış karabuğday
*Ceviz
*Kırmızı pancar
*Havuç
*Limon/sirke
*Zeytinyağı
Malzemeleri birlikte karıştırıp zeytinyağı, sirke veya limon ekleyerek tatlandırabilirsiniz. Malzeme miktarını siz kendiniz ayarlayabilirsiniz.
Çok hızlı yayılıma sahip olan Coronavirüs de diğer tüm virüsler gibi özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanları ve kronik rahatsızlığı bulunanları çok daha fazla etkiliyor. Bu nedenle evde kalmak ve hijyen kurallarına dikkat etmek kadar, sağlıklı ve dengeli beslenme de çok büyük önem taşıyor.
Bunların yanında psikolojik sağlımızı da korumamız gerekiyor.
Diyeceğim o ki, sağlıktan büyük zenginlik yoktur. Kalın sağlıcakla.
Esra Yıldırım.
Coronavirüs’e Karşı Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Güçlendiririz?
Beslenmeye Özen Gösterelim
Bağışıklık güçlendirici beslenme önce dengeli beslenme ile başlar. Rengarenk çeşitli sebze ve meyveler çeşitli antioksidan ve lif içerikli nedeniyle kıymetli. Özellikle soğan, sarımsak, lahana, turp, brokoli, nar, portakal, olmak üzere tüm sebze ve meyvelere yer vermeliyiz. Bağışıklık sisteminin baş rol oyuncusu probiyotiktir. Neden önemlidir? Bağırsaklarımızda trilyonlarca ‘bakteri’ bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ‘zararlı’, bazıları ise ‘yararlı’ bakterilerdir. Yararlı bakteriler olarak bağırsaklarımızda bulunanlar probiyotiklerdir. Kefir, yoğurt, turşu, sirke gibi fermente ürünlerden faydalanmalıyız.Şeker Tüketimini Azaltalım
Çikolata, paketli tatlı yiyecekler yememeliyiz. Fazla şeker tüketimi bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini baskılamaktadır. Bu nedenle beslenmemizde mümkün olduğu kadar şeker ve şekerli besinleri azaltalım.Su İçmeyi İhmal Etmeyelim
Biliyorum birçoğumuz su içmekte zorlanıyoruz, ben de aynı şekilde. Ama vücut su ihtiyacını karşılamalı. O yüzden günde en az 2\2,5 litre su tüketin. Su şişemin içine ben kolay içebilmem için, tarçın ve karanfil ilave ediyorum. Ama şeker ile ilgili rahatsızlığınız varsa sadece maydanoz ve karanfil ekleyebilirsiniz.Protein ve Balık Tüketelim
Protein alımımızı yeterli düzeyde tutmalıyız. Et, tavuk, balık, hindi, yumurta, süt ürünleri, bakliyatlar protein içerir. Omega-3 yağ asitleri bağışıklık sistemimizi güçlendirmede önemli rol oynar. Başta balık olmak üzere semizotu ve cevizde de bulunur.Yağlı Tohumlar Beslenme Düzenine Eklenmeli
Yağlı tohumlardan ceviz, fındık ve badem E vitamini, bitkisel yağ asidi ve çeşitli mineral içeriği bakımından faydalı. Yağ çeşidi olarak da özellikle zeytinyağı avokado yağları güçlü antioksidanlardır. Şimdi sizlere bol antioksidanlı bir salata tarifi yazacağım:*Semizotu
*Haşlanmış nohut {mercimek, maş fasulyesi}
*Kırmızı kapya biber
*Haşlanmış karabuğday
*Ceviz
*Kırmızı pancar
*Havuç
*Limon/sirke
*Zeytinyağı
Malzemeleri birlikte karıştırıp zeytinyağı, sirke veya limon ekleyerek tatlandırabilirsiniz. Malzeme miktarını siz kendiniz ayarlayabilirsiniz.
Buğu Yapalım Burnumuz Rahatlasın
Bunların yanı sıra karanfil çiğneyin. Dışarı çıkmak zorunda kaldığınızda maskenizi takmayı ihmal etmeyin. Maskenizi taktıktan sonra, önlem olarak ağız kısmınıza gelecek şekilde defne veya karanfil yağı dökün. Bir de büyüklerimiz eskiden buğu yapardı. Soğuk algınlığı ve nezlede, mikroorganizmalar buruna yerleşip ürüyor ve sizi rahatsız eder hale gelir. Uçucu yağların antimikrobiyal etkisi olduğu için bu yağların faydası olabiliyor. Küçük bir tencereye kaynar su koyun. İçerisine okaliptüs ya da kafur koyabilirsiniz. Başınızı büyük bir havlu ile kapatın. Ağzınızdan ve burnunuzdan nefes alın. Günde iki veya üç defa yapabilirsiniz.Gargara Yapalım
Bitki çaylarını içtiğimiz gibi yoğun bir kıvam da hazırlayarak gargara yapabiliriz. Adaçayının antibaktiriyel ve antiviral etkileri vardır. Bir kupaya biraz adaçayı, sıcak su ilave edip 10 dakika bekletin. Yalnız, kupanın üzeri kapalı olmalıdır. Yoksa etkin maddeleri uçar. Adaçayı çıkarılıp bu sıvı ile gargara yapın. Sıvının ılık olmasına dikkat edin.Çok hızlı yayılıma sahip olan Coronavirüs de diğer tüm virüsler gibi özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanları ve kronik rahatsızlığı bulunanları çok daha fazla etkiliyor. Bu nedenle evde kalmak ve hijyen kurallarına dikkat etmek kadar, sağlıklı ve dengeli beslenme de çok büyük önem taşıyor.
Bunların yanında psikolojik sağlımızı da korumamız gerekiyor.
Diyeceğim o ki, sağlıktan büyük zenginlik yoktur. Kalın sağlıcakla.
Esra Yıldırım.