Karpal Tünel Sendromu nedir?

~meLek~

GalataSaray'ım

Bilekte medyan sinirin sıkışmasına bağlı olarak gelişen bir hastalıktır
Medyan sinir ve Karpal Tünel nedir?
Medyan sinir parmak ve el bileği hareketlerinden bazılarını yapmamızı ve elin iç yüzünün bir kısmının duyusunu sağlayan bir sinirdir.
Karpal Tünel el bileğinde kemikler ve karpal ligaman denilen bir bağ arasındaki boşluktur medyan sinir bu boşluktan geçer
Karpal tünel sendromunda belirtiler nelerdir?
Elde uyuşma ve ağrı ile karekterizedir. Ağrı ve uyuşma elde ilk üç parmağa (baş parmak işaret parmağı orta parmak) ve önkola yayılır. Ağrı ve uyuşmanın gece uykudan uyandırması tipiktir. İleri dönemlerde el kaslarında zayıflama başparmakta güçsüzlük (çimdikleme hareketi) ve duyu kusuru gelişir.
Nedenleri
Çoğunlukla neden saptanamazsa da romatoid artritte artritte kronik diyaliz hastalarında el bileği travmalarında hamilelik döneminde sık görülür.
Genellikle 30 yaşın üzerindeki kadınlarda ve iki taraflı olur.
Tanı
Elektromiyografik incelemede medyan sinirde iletim yavaşlaması tanıyı kesinleştirir..
Tedavi
Ağrı kesici ilaçlar ve bilek bölgesine kortizon injeksiyonu geçici rahatlama sağlayabilir. Kesin tedavi cerrahi girişim ile median sinirin karpal tünelde serbestleştirilmesidir.
 
karpal-tunel-sendromu.webp

Karpal Tünel Sendromu bir ya da her iki elin ilk üç parmağını tutan ilerleyici özellik gösteren hastalıktır. El bileğinin ortasında bulunan ve ilk 3 parmağa dağılan medyan sinirin bası altında kalması sonucu ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlükle kendini gösterir.
Karpal Tünel Sendromu'nun belirtileri:
• El ve parmaklarda uyuşukluk ve kuvvet kaybı
• İlk 3 parmakta uyuşma ve harekette zorlanma
• El ve parmak bölgesinde karıncalanma, ağrı ve sızı hissi
• Eli yumruk yapamamak ve bazen kol ve omuza yayılan ağrı
İleri duyusal ve hiçbir motor bozukluğu olmayan hastalarda bileği nötral pozisyonda tutan fakat parmakların serbestleşmesine imkân veren gece istirahat bileklikleri çok faydalı olabilir. İlaç tedavisi ile şikâyetleri geçmeyen hastalara daha fazla zaman geçirmeden yani sinir harabiyeti daha fazla artmadan cerrahi tedaviye alınmalıdır.
 

Karpal Tünel Sendromu​

Karpal tünel, avcun iç tarafında kemikler ve bağlarla çevrili bir geçittir. Medyan sinirin sıkışması sonucu el ve kolda uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük gözlemlenebilir. Bileğinizin anatomik yapısı, diğer sağlık sorunlarınız ve tekrar eden el hareketleriniz karpal tünel sendromuna katkıda bulunabilir. Uygun bir tedavi sonucu karıncalanma ve uyuşma hissinden kurtulabilir; eski bilek ve el fonksiyonlarınızı geri kazanabilirsiniz.

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri​

Karpal tünel sendromunun en yaygın belirtileri karıncalanma veya uyuşma hissi ve güçsüzlüktür. Karıncalanma veya uyuşma hissi elektrik çarpması şeklindedir. Bu hissi baş ve işaret parmağınızda hissedersiniz; orta ve yüzük parmağınız hissedebilirsiniz, ancak serçe parmağınızı etkilenmez. Bu his bileğinizden kolunuza kadar yayılabilir. Çoğu insan bu histen kurtulmak için ellerini sağlar ancak zaman içinde bu his sürekli bir hale gelebilir. Karpal tüne sendromundan kaynaklanan güçsüzlük nedeniyle ise elinizdeki objeleri düşürebilirsiniz. Bunun nedeni, aynı zamanda medyan sinir tarafından kontrol edilen baş parmağınızın sıkışan kaslarının zayıflığı olabilir.

Karpal Tünel Sendromunun Risk Faktörleri​

Birçok faktör doğrudan karpal tünel sendromuna neden olmasa da, medyan sinire zarar verme veya tahriş riskini artırabilirler.
  • Anatomik faktörler: El bileğindeki küçük kemiklerin deforme olması karpal tünel alanını değiştirerek medyan sinir üzerinde baskı oluşturabilir.
  • Cinsiyet: Kadınların karpal tünel alanı erkeklere oranla daha küçüktür; dolayısıyla karpal tünel sendromu kadınlarda daha çok gözlemlenir.
  • Sinirlere zarar verebilecek durumlar: Diyabet gibi bazı kronik hastalıklar sinir hasarı riskinizi artırır.
  • Obezite: Obez olmak, karpal tünel sendromu için bir risk faktörüdür.
  • Vücut sıvısındaki değişimler: Ödem karpal tünelinizdeki basıncı artırarak medyan siniri tahriş edebilir. Bu durum hamilelik ve menopoz sırasında yaygındır. Hamilelikle ilişkili karpal tünel sendromu genellikle hamilelikten sonra kendi kendine iyileşir.

Karpal Tünel Sendromunun Önlenmesi​

Karpal tünel sendromunu için alabileceğiniz en etkili önlem bileğinizdeki stresi en aza indirmektir.
  • Uyguladığınız kuvveti azaltın ve tutuşunuzu gevşetin. Eğer işiniz klavyede çalışmanızı gerektiriyorsa tuşlara daha yumuşak basın.
  • Kısa molalar verin. Her molanızda ellerinize nazikçe açma germe hareketleri yaptırın.
  • Formunuza dikkat edin. Bileğinizi tamamen aşağı veya yukarı bükmekten kaçının. Klavye kullanıyorsanız klavyenizi dirsek hizasında veya biraz daha aşağısında tutun.
  • Ellerinizi sıcak tutun. Soğuk bir ortamda çalışıyorsanız elinizin ağrıma olasılığı daha yüksektir. İş yerindeki sıcaklığı ayarlayamıyorsanız, ellerinizi ve bileklerinizi sıcak tutmak için eldiven takabilirsiniz.
 
Geri
Top