Katı yakıtlar - Sıvı yakıtlar - Gaz yakıtlar nelerdir

  • Konuyu açan Konuyu açan Suskun
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Suskun

V.I.P
V.I.P
Katı yakıtlar
Başlıca katı yakıtlar odun ve maden kömürleridir. Yakacak olarak kullanılan odun ağaçtan elde edilir. Odunun yanmasıyla oluşan enerji düşüktür. Kerestelik ağaçların yakacak odun olarak kullanılması ve ağaçların plansız bir şekilde kesilmesi milli servetimizin yok olmasına yol açar.

mTLoQFL.webp

Linyit, taş kömürü, kok kömürü ve antrasit diğer katı yakıtlardan bazılarıdır. Maden kömürleri yer alından çıkartılır. Kömürlerin kaynağını bitkiler oluşturur. Kömür genellikle bataklıklardaki bitkilerin çürüyüp gömülmesiyle yani fosilleşme sonunda oluşur. Kömür yer altında ne kadar uzun süre kalırsa ısı değeri de o kadar artar.

Sıvı yakıtlar
Sıvı yakıtlar petrol ve petrol ürünleridir. Petrol hayvan ve bitkilerin deniz ve göllerde fosilleşmesi ile oluşur. Bu nedenle petrol, kömür ve doğal gaz gibi yakıtlara fosil yakıtlarda denir.
Petrol yer altından çıkarılır ve rafinerilerde işlenerek çeşitli maddelere ayrıştırılır.
Benzin, gaz yağı, motorin ve fuel-oil petrolün ayrıştırılmasıyla elde edilen sıvı yakıtlardır.

Gaz yakıtlar
Gaz yakıtlar, sıvılaştırılmış petrol gazları LPG, doğal gaz ve hava gazı gibi yakıtlardır. Doğal gaz yandığında diğer yakıtlar gibi katı atık bırakmaz. Bu nedenle en temiz yakıt olarak kabul edilir.

Ülkemizde doğal gaz yatakları fazla olmadığından doğal gaz komşu ülkelerden borularla getirilerek tüketim yerlerine ulaştırılır. Diğer bir gaz yakıt olan hava gazı, taş kömürünün kuru olarak ısıtılması ile oluşan bir gazdır.
 
Katı Yakacaklar
Linyit, taşkömürü, antrasit katı yakacak olarak kullandığımız fosil yakıtlardandır. Bunların hepsine birden maden kömürü denir. Fosil ise; milyonlarca yıl önce toprak altında kalarak günümüze kadar gelen canlı kalıntılarıdır.

Sıvı yakacaklar
Benzin, gaz yağı, mazot,fuel oil,alkol gibi yakacaklara sıvı yakacaklar denir. Sıvı yakacaklar, katı yakacaklara göre daha yüksek ısı verir. ancak daha pahalıdır. Benzin, gaz yağı, mazot ve fuel-oil, ham petrolün damıtılmasından elde edilir.

Gaz yakacaklar
Gaz yakacaklar; hava gazı, doğal gaz ve bütan gazıdır.
 
Ülkemizde katı yakıt olarak kullanılan kömürün miadı dolmadı ama bayağı tüketim oranı düştü.Doğal gaz yani gaz yakıt yaygınlaştı.
 
Geri
Top